ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:42
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης είπε στον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στο Κραν Μοντάνα ο τ/κ λαός και η Τουρκία ήταν αυτοί που παρουσίασαν ευελιξία και δημιουργική στάση, τόνισε ο Τσαβούσογλου

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη σύσκεψή τους στο «Προεδρικό». Στη συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις για το μέλλον του κυπριακού και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

Η τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίμπρις, μετέδωσε το κείμενο των δηλώσεων του Μουσταφά Ακιντζί και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη τύπου, οι οποίες έχουν ως εξής:

Ακιντζί: Δεν θα υπάρξει διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς αποτέλεσμα

Στο επίκεντρο της συνάντησης μας υπήρξε το κυπριακό ζήτημα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το ζήτημα του φυσικού αερίου, γύρω από το νησί. Υπάρχουν συμπεράσματα, στα οποία καταλήξαμε από κοινού. Όλοι μας επιθυμούμε μια λύση και πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για αυτή. Και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ένα σημείο. Από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρξει διαδικασία διαπραγμάτευσης με δίχως αποτέλεσμα (για να γίνεται απλώς διαπραγμάτευση).

Σε περίπτωση που ξεκινήσει διαδικασία η οποία θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποδώσουν αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ονομασία οποιαδήποτε λύσης θα φέρει την ονομασία πολιτική ισότητα. Σε αυτό το ζήτημα η ε/κ πλευρά οπισθοχωρεί. Αυτή η εξέλιξη δεν μας αναπτερώνει το ηθικό για λύση. Πρέπει να δηλώσουμε κάποια πράγματα με ειλικρίνεια. Στο Κραν Μοντάνα διεξάχθηκαν πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις. Και ενώ η διαδικασία ήταν έτοιμη να ολοκληρωθεί, να λήξει δίχως αποτέλεσμα, ο Αναστασιάδης προσέγγισε τον Τσαβούσογλου. Αυτό δεν σας το έχω δηλώσει μέχρι τώρα. Και αυτό (που δεν ανακοίνωσα μέχρι στιγμής) είναι το εξής: Ο Αναστασιάδης είπε κάποια λόγια σχετικά με το γεγονός ότι ο ε/κ λαός δεν είναι έτοιμος για να μοιραστεί την εξουσία και ότι πλέον θα πρέπει να έρθει στο επίκεντρο η λύση των δυο κρατών (στα τουρκικά: Kıbrıs Rum halkının yetkiyi paylaşmaya hazır olmadığı ve artık 2 devletli bir çözümün gündeme gelmesi gerektiği konusundan bir takım sözler söyledi Anastasiadis).

Τι ζητά ο Αναστασιάδης εν ονόματι της ε/κ κοινότητας; Τι επιθυμεί να διαπραγματευτεί; Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα για να καθίσουμε και να το συζητήσουμε. Εμείς δεν του είπαμε ότι «όχι, δεν συζητάμε αυτά τα πράγματα» (στα τουρκικά: Biz kendisine hayır bunları konuşmayız demedik). Εφόσον πραγματικά είναι έτοιμος για το τι ζητά, ακόμη και ανεπισήμως, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε διεξοδικά μαζί του. Αρκεί να γνωρίζουμε το τι επιθυμούμε.

Θα δούμε εάν οι προσπάθειες της Λουτ θα μας οδηγήσουν κάπου ή όχι. Ελπίζουμε ότι αυτές οι εργασίες θα μας οδηγήσουν κάπου. Τον Μάιο θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη, υπάρχει η διαδικασία Brexit και στην Τουρκία υπάρχουν εκλογές. Για αυτόν τον λόγο, αν και εφόσον υπάρξει κάποια σοβαρή κίνηση, αυτή δεν πρόκειται να εμφανιστεί πριν τον Ιούνιο.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας μέχρι το τέλος. Θα πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων σε περιοχές που εγκρίθηκαν από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων ΤΔΒΚ-Τουρκίας. Οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν.

Τσαβούσογλου: Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο

Στο Κραν Μοντάνα καθίσαμε στο τραπέζι για την ομοσπονδία. Την περίοδο των 11 ημερών ο τ/κ λαός και η Τουρκία ήταν αυτοί που παρουσίασαν ευελιξία και δημιουργική στάση. Μετά την περίοδο των 11 ημερών διαπιστώσαμε ότι η ε/κ πλευρά οπισθοχωρεί ακόμη και από τις προσεγγίσεις που έχουν επιτευχθεί. Η προσπάθεια για εξασφάλιση χρόνου λέγοντας διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα δεν είναι μια ορθολογική προσέγγιση. Για να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγμάτευση, πρώτα από όλα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το τι θα διαπραγματευτούμε.

Εάν λέει μια πλευρά ότι δεν επιθυμεί συμβίωση πρέπει να σταθούμε και να λάβουμε υπόψη μας αυτήν την εξέλιξη. Σήμερα συζητήσαμε και αυτό. Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας και με τον ΟΗΕ. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο και δεν επιβάλλουμε καμία άποψη. Δεν υπάρχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις (για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε).

Το τι επιθυμούν ΤΔΒΚ και Τουρκία στο ζήτημα του φυσικού αερίου είναι απλό. Ο τ/κ λαός έχει δικαίωμα σε αυτά τα αποθέματα. Πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση για να έρθει στο προσκήνιο αυτός ο πλούτος και να γίνει δίκαιος καταμερισμός. Δηλώσαμε ότι αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της τ/κ πλευράς. Μπορούν να βρεθούν άλλου είδους φόρμουλες. Αυτό ζητήσαμε από την Ε.Ε. Τους είπαμε, βρείτε εσείς μια φόρμουλα. Ωστόσο, η Ε.Ε. μας λέει ότι δεν μπορεί να πράξει κάτι. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ειλικρίνειας. Αν συνεχίσετε εσείς να πραγματοποιείται βήματα μονομερώς, και εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Και θα πραγματοποιήσουμε την γεώτρηση. Εφόσον επιθυμεί αυτό η ε/κ πλευρά εμείς θα πράξουμε αναλόγως. Αυτό πράττουμε.

Θα διεξάγουμε γεώτρηση όπου έχει δώσει άδειες η ΤΔΒΚ. Υπάρχει και η ΑΟΖ της Τουρκίας. Και σε αυτά τα σημεία, όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ