ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό μήνυμα «λύσης δυο κρατών» από Τσαβούσογλου και Τατάρ

«Μελλοντική συνεργασία δυο ξεχωριστών λαών μετά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας», η εισήγηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για την Γενεύη. Τι δήλωσε για το επεισόδιο με τον Έλληνα ομόλογο του

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σήμερα συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο «Προεδρικό» και έθεσε επί τάπητος την κοινή στρατηγική της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας στο Προεδρικό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έφτασε χθες το βράδυ στα κατεχόμενα συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό επίσης, και με τον «Υπουργό Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ερσίν Τατάρ και ο κ. Τσαβούσογλου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Σε αυτήν την συνέντευξη τύπου οι δυο πολιτικοί έστειλαν το μήνυμα ότι η λύση των δυο κρατών θα αποτελέσει την κοινή γραμμή-στρατηγική της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Τσαβούσογλου για λύση δυο κρατών

Στα πλαίσια της δικής του τοποθέτησης, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο τ/κ λαός και η Τουρκία υποστηρίζουν την ιδέα της επίλυσης του Κυπριακού με βάση την κυριαρχική ισότητα, την οποία προβάλλει ο κ. Τατάρ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου η ε/κ πλευρά έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ορισμένοι κύκλοι επιμένουν στην ομοσπονδιακή λύση. «Ποιος ο λόγος για την επιβολή του ανέφικτου», αναρωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι στο Κραν Μοντάνα η ε/κ πλευρά «αναποδογύρισε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Από εκείνη την στιγμή και μετά η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο για την ομοσπονδιακή φόρμουλα.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην μελλοντική συνεργασία των υποτιθέμενων ξεχωριστών δυο κρατών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, στην Γενεύη δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα.
Η ΕΕ και τα φροντιστήρια Κορανίου

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επίσης, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δεν εμπιστεύεται την ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κραν Μοντάνα δεν θα συμμετάσχει η ΕΕ. Στην πορεία όταν θα συζητηθούν ζητήματα που της αφορούν, η ΕΕ ενδέχεται να λάβει πρόκληση για συνομιλίες. Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ΕΕ δεν τηρεί δίκαιη στάση και στο ζήτημα των εμβολιασμών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη του με τον τ/κ ηγέτη και στο ζήτημα των φροντιστηρίων Κορανίου-θρησκευτικών στα κατεχόμενα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το τ/κ «Συνταγματικό Δικαστήριο» παρερμηνεύει την αρχή του κοσμικού κράτους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, το «Συνταγματικό Δικαστήριο» καλείται να αναθεωρήσει την σχετική απόφαση του.

Ο Τσαβούσογλου μιλά για το επεισόδιο με τον Δένδια

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σε ότι αφορά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας χθες στην Άγκυρα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά προσέγγισε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια ως μια ευκαιρία-ελπίδα εξομάλυνσης διμερών σχέσεων. «Ο κ. Πρόεδρος μας δεν δέχεται συνήθως ΥΠΕΞ», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, λίγο πριν την επίμαχη κοινή συνέντευξη τύπου η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε από την τουρκική πλευρά να μην ανεβάσει τους τόνους ενώπιον των καμερών. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία για σειρά ζητημάτων.

Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στον υποτιθέμενο χάρτη της Σεβίλλης. Επίσης, επανέλαβε την τουρκική πρόταση για διάσκεψη για την Α. Μεσόγειο.

«Ο κ. Δένδιας ξεπέρασε τα όρια. Και εγώ έπρεπε να απαντήσω εκ μέρους της Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα επιλύσει τα προβλήματα της με την Τουρκία ή θα επιλέξει τους διαπληκτισμούς ενώπιον των καμερών. Επίσης, η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί ότι «στο έδαφος» η Αθήνα είδε ότι αυτά που μπορεί να τις προσφέρει η ΕΕ είναι περιορισμένα.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά κατέγραψε με θετικό τρόπο την σημερινή ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η «κυριαρχική ισότητα» του Τατάρ

Από την δική του πλευρά, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το κυπριακό κράτος βρίσκεται σε καθεστώς «κατοχής» από τους ε/κ, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για άμεση λύση.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα η τ/κ πλευρά, με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει αλλάξει γραμμή στο Κυπριακό. Στην νέα περίοδο προτείνει την λύση του Κυπριακού με βάση την θεωρία της «κυριαρχικής ισότητας». Η νέα στρατηγική στηρίζεται στους αγώνες και στην ιστορική εμπειρία των τ/κ.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η τ/κ κοινότητα είναι ένας «ξεχωριστός λαός» της Κύπρου. Το 1960 η Βρετανία παρέδωσε την κυριαρχία σε δυο ξεχωριστούς λαούς. Ο κ. Τατάρ επικαλέστηκε επίσης, το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Από την οπτική γωνία, στο παρελθόν στο Κυπριακό συζητούσαν η μια και μοναδική κυριαρχία, της κεντρικής διακυβέρνησης. Στην νέα περίοδο, θα πρέπει να συζητηθούν οι ξεχωριστές κυριαρχίες. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για «διακρατική συνεργασία» στην Κύπρο.
Ο κ. Τατάρ δήλωσε ακόμη, ότι για την λύση του Κυπριακού εκτός από την «διακρατική συμφωνία (την συμφωνία των δυο υποτιθέμενων ξεχωριστών κρατικών δομών)», υπάρχει ανάγκη και για μια νέα ελληνο-τουρκική ισορροπία. Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στην σημασία των τουρκικών εγγυήσεων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου, ο κ. Τατάρ υπερασπίστηκε την στάση που κράτησε ο κ. Τσαβούσογλου στην χθεσινή συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δικαιώματα των τ/κ. «Ο τ/κ λαός συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου», δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Στα πλαίσια απάντησης μιας άλλης ερώτησης Τούρκου δημοσιογράφου, ο κ. Τατάρ απευθύνθηκε στους επικριτές του στην τ/κ κοινότητα. «Μέχρι σήμερα παριστάναμε το καλό παιδί και τι συνέβη; Τι μας έδωσαν», αναρωτήθηκε ο κ. Τατάρ.

Το χαλλούμι και τα φροντιστήρια Κορανίου

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα του χαλλουμιού για να επιβάλλει την εξουσία της στην τ/κ πλευρά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει στον άξονα Τουρκίας-κατεχομένων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του «Συνταγματικού Δικαστηρίου» για τα φροντιστήρια Κορανίου. «Δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος των φροντιστηρίων», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X