ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάθηκε η ουσία, στη γραφειοκρατία

Σε εξέλιξη κυνήγι για τη διαρροή, ενώ νέα κόντρα ξεσπά μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάτω από το χαλί φαίνεται να μπαίνει η ουσία των δημοσιευμάτων του Al Jazeera καθώς η αστυνομία επικεντρώνεται στην εντόπιση των διαρροών με εφόδους εντός της βουλής, η βουλή ζητά γνωματεύσεις για ποια έγγραφα θα δώσει τελικώς στην αστυνομία, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να μπαίνει σε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον γενικό ελεγκτή για το θέμα διερεύνησης των πολιτογραφήσεων.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως διερευνητική επιτροπή που στόχο έχει να μελετήσει όλες τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που παραχωρήθηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, θα ζητήσει να συσταθεί το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία της Τετάρτης, όπως είχε αποκαλύψει την Τρίτη η «Κ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω του υπουργού εσωτερικών Νίκου Νουρή θα θέσει πρόταση προς τον γενικό εισαγγελέα για διορισμό της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, με όρους εντολής που θα καθορίσει ο γενικός εισαγγελέας και θα καλύπτει την περίοδο λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος από την αρχή που εφαρμόστηκε μέχρι και την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου τον Ιούλιο του 2020. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η επιτροπή θα καταφέρει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταλήξει σε συμπεράσματα, ή αν θα αποτελέσει από μία επιτροπή που θα σβήσει το θέμα από την επικαιρότητα.

Θα «σβήσει» με τον χρόνο

Η «Κ» είχε αποκαλύψει την Τρίτη πως ο Πρόεδρος εγκαταλείπει επί του παρόντος το ενδεχόμενο παύσης του επενδυτικού προγράμματος και πως επικεντρώνεται πλέον στη δημιουργία ερευνητικής επιτροπής που θα μελετήσει όλες τις πολιτογραφήσεις που παραχωρήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια για να διαπιστωθεί ποιες περιπτώσεις αφορούν πρόσωπα χωρίς λευκό ποινικό μητρώο. Ήδη εντός του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει έντονη δυσφορία μετά και τα δημοσιεύματα, πως η διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος και τα όσα έχουν δημοσιευθεί διεθνώς, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της χώρας.

Συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Al Jazeera επί θητείας του στο Εσωτερικών υπήρξαν αμφιλεγόμενες περιπτώσεις παραχώρησης διαβατηρίου- επιμένει για διακοπή του προγράμματος, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος θεωρεί πως πλήγηκε το κύρος της χώρας σε κακή χρονική συγκυρία.

Υπάρχουν οι κύκλοι που θεωρούν πως το πρόγραμμα θα «σβήσει» με την πάροδο του χρόνου καθώς απέκτησε κακή φήμη η χώρα για την παραχώρηση διαβατηρίων. Υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι που θεωρούν πως με τους νέους αυστηρούς κανονισμούς και την τήρησή τους, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής ή αναστολής του προγράμματος, και η ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ έστειλαν την έντονη διαφωνία τους με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης να χαρακτηρίζει ανοησίες ότι το πρόγραμμα βοήθησε μόνο οκτώ ομίλους εταιρειών.

Σύντομα ευρήματα για τους 29

Τριμελής επιτροπή πάντως συστάθηκε και μετά τον σάλο των δημοσιευμάτων που αφορούσαν τον Μαλαισιανό καταζητούμενο Τζο Λόου και τα διαβατήρια στην οικογένεια του δικτάτορα της Καμπότζης. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιεύσει ανά πάσα στιγμή τα ευρήματά της αναφορικά με 29 σκιώδεις περιπτώσεις. Ο αριθμός των προβληματικών περιπτώσεων που θα καταγραφεί, είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει την κυβέρνηση για το πώς θα τύχει διαχείρισης και αν θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων.

Νέος κύκλος με Οδυσσέα

Ήδη η κίνηση του γενικού ελεγκτή να προχωρήσει στον έλεγχο των πολιτογραφήσεων που δόθηκαν μετά την τροποποίηση του προγράμματος την περίοδο του 2018 (την οποία δεν εξετάζει η τριμελής επιτροπή) προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ότι το όλο ζήτημα δεν θα κλείσει συνοπτικά. Πέραν της άρνησης του υπουργείου εσωτερικών να δώσει τα έγγραφα με το επιχείρημα ότι γι’ αυτό θα πρέπει να γνωματεύσει ο γενικός εισαγγελέας, η κίνηση του Προέδρου να δημιουργήσει νέα τριμελή επιτροπή, θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους πως κλείνει το στόμα του γενικού ελεγκτή. Ήδη ξεκίνησε νέα αντιπαράθεση πάντως μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτικής υπηρεσίας, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο είπε πως ο γενικός ελεγκτής υπερβαίνει τα όρια των εξουσιών του και δεν επιτρέπεται να βγάζει ανακοινώσεις προληπτικά.

Κάτω από το χαλί η ουσία

Πέραν όμως του τι θα αποφασιστεί για τον ρόλο και την εμπλοκή της ελεγκτικής υπηρεσίας, αίσθηση προκαλούν τα όσα διαμείβονται γύρω από το ποιος έκανε τη διαρροή. Ήδη τις τελευταίες μέρες και η κυβέρνηση έψεξε τις διαρροές ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε επαίσχυντες τις διαρροές. Σημειώνεται πως με τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση ζήτησε να εξεταστεί ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή, με τις υποψίες να στρέφονται προς τη βουλή. Καθόλου τυχαία η έφοδος της αστυνομίας στη βουλή ζητώντας στοιχεία από τον γενικό διευθυντή της βουλής.

Η κίνηση πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλίου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να σημειώνει στο κρατικό κανάλι πως ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έγινε παρόμοια προσπάθεια της αστυνομίας να κατεβεί στη βουλή των αντιπροσώπων και να ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά των βουλευτών ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό από την ουσία. Ο Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για αστυνομοκρατία και εξευτελισμό των θεσμών. Ήδη στη σύσκεψη αρχηγών της βουλής αποφασίστηκε να ζητηθεί γνωμάτευση από τρεις νομικούς σε σχέση με την διαταγή παρουσίασης εγγράφου της Αστυνομίας για παράδοση από το Διευθυντή της Βουλής εγγράφων που αφορούν την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση πολιτογράφησης σε 115 πρόσωπα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση