ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρ. Ερωτοκρίτου: Η Ευρώπη να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση κρίσης στη Λιβύη

Η ίδια σημείωσε τις επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο

ΚΥΠΕ

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Λιβύη και πρώτιστα να διασφαλιστεί η απεμπλοκή και η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, είπε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Εξήγησε δε ότι, ενόσω βρίσκονται ξένα στρατεύματα στη Λιβύη, αυξάνεται ο κίνδυνος περιφερειακών συγκρούσεων. Επιπρόσθετα είπε, οι Λίβυοι θεωρούν την παρουσία ξένων στρατευμάτων ως μια προσπάθεια να καταστεί η χώρα αποικία της Τουρκίας.

Μιλώντας κατά τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), αναφερόμενη στην έκρυθμη κατάσταση στην Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε τις επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Πιο ανησυχητική εξέλιξη, η οποία όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί την Ευρώπη επαρκώς, τόνισε η Κύπρια βουλευτής, είναι το γεγονός ότι μαχητές του ISIS έχουν ήδη διεισδύσει στη χώρα. Διερωτήθηκε παράλληλα ποιος βρίσκεται πίσω από την εξαγωγή αυτών των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Μιλώντας για την τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη, η κα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν χθες η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο. Η κα Ερωτοκρίτου πρόσθεσε ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία να επέμβει στη χώρα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα. Αντιθέτως, εξήγησε, είναι η Τουρκία που έχει εκμεταλλευτεί την αποδυναμωμένη Λιβύη, προκειμένου να εξασφαλίσει για αντάλλαγμα στρατιωτικής βοήθειας μια παράνομη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, έχει προκαλέσει ανησυχία σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου και παραπέρα, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φοβούνται την αναβίωση του ISIS σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Η κοινή γνώμη στον Αραβικό κόσμου, συμπλήρωσε η κα Ερωτοκρίτου έχει ήδη αναστατωθεί και οξυνθεί.

Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να σφετεριστεί το κυπριακό φυσικό αέριο με τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε ότι, σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη οφείλει να δηλώσει ότι, οποιεσδήποτε συμφωνίες που είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι άκυρες και πρέπει να αντιμετωπιστούν έμπρακτα, με πολιτικούς όρους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, πρέπει να ενισχύσει τη ναυτική επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ» για να καταστεί εφικτή η αναχαίτιση της περαιτέρω διάθεσης οπλισμού στη χώρα. Το εμπάργκο όπλων, υπογράμμισε συναφώς, η Κύπρια βουλευτής, ανανεώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου επανέλαβε την ανάγκη πλήρους σεβασμού του εμπάργκο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός επίβλεψης εφαρμογής του.

Η Ευρώπη, συνέχισε, η κα Ερωτοκρίτου, πρέπει να διασφαλίσει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί με τη σύμφωνη γνώμη και βούληση του Λιβυκού λαού. Ως εκ τούτου, σημείωσε, το Κοινοβούλιο της Λιβύης, ως το μόνο εκλελεγμένο σώμα στη χώρα, είναι ο μόνος θεσμός που εκπροσωπεί τη λαϊκή δημοκρατική νομιμότητα και συνεπώς δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παρακαμφθεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι αν η Ευρώπη μείνει αμέτοχη μπροστά σε όσα τεκταίνονται, κινδυνεύει να βιώσει εκ νέου μια νέα Συριακή κρίση, λαμβανομένων υπόψη των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων που θα κινηθούν προς αυτήν. Αυτό, υπογράμμισε, θα αφυπνίσει εθνικιστικά και ακραία στοιχεία στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τόνισε, τέλος, ότι αν οι ανθρωπιστικοί λόγοι δεν είναι αρκετοί για να αντιδράσει άμεσα η Ευρώπη, οι πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί λόγοι το επιβάλλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση