ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Χριστοδουλίδης - Καρούσος: Απαντούν για την πτήση της 29ης Μαρτίου

Newsroom K

Στους 29 υπήρχε και ένας φοιτητές ο οποίος εξετάστηκε και κρίθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό

Τεράστιες προεκτάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή και του δημοσιεύματος της Χαραυγής που κάνει λόγο για πτήση την 29η Μαρτίου και ενδεχόμενο επαναπατρισμό φοιτητών. Η εν λόγω πτήση πραγματοποιήθηκε μετά και το διάταγμα της 17ης Μαρτίου αλλά και του δεύτερου διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το οποίο απαγορευόταν η επιστροφή φοιτητών χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την εν λόγω πτήση μέσω επιστολής, με θέμα «Επαναπατρισμός φοιτητών κατά παράβαση απαγορευτικών Διαταγμάτων» σε σχέση με την πτήση U29036 της 29ης Μαρτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο.

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου ήταν η εξής:

1. Η συγκεκριμένη πτήση, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση της Βρετανικής Κυβέρνησης με την αεροπορική εταιρεία EasyJet με σκοπό την μεταφορά από την Κύπρο, Βρετανών υπηκόων.
2. Επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αριθμός δικαιούχων (29 στον αριθμό) βάσει των σχετικών Διαταγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διενέργεια της πτήσης για να επαναπατριστούν, ζητήθηκε από την πιο πάνω αεροπορική εταιρεία όπως μεταφέρει τα εν λόγω άτομα στην Κύπρο. Όλοι ανεξαιρέτως από τους επαναπατρισθέντες επιβάτες ήταν δικαιούχοι που είτε βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ταξίδεψαν κατόπιν σχετικής ειδοποίησης στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό, από Σουηδία, Κροατία,   
Κολομβία και Περού. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά αφορούσαν σε:
• Πρόσωπα που είχαν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους.
• Πρόσωπα που ευρίσκονταν στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους.
• Πρόσωπα τα οποία εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα Δημόσιας Υγείας και βρέθηκαν αρνητικά.
3. Προς τον σκοπό αυτό δόθηκε έγκριση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δυνάμει του σχετικού Διατάγματος.
4. Για κανένα από τους επιβάτες δεν υπήρχε ή υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι συγγενής πρώτου ή/και άλλου βαθμού Αξιωματούχων του Κράτους, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του Προέδρου της Βουλής, είτε Υπουργών, Βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της πολιτείας.
5. Υπήρξε ένας επιβάτης ο οποίος ήταν φοιτητής και είχε εξετασθεί και βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό λόγω του ότι είχε νοσηλευτεί για θέμα υγείας σε νοσοκομείο στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της νοσηλείας του, του έγινε και η εν λόγω εξέταση. Ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα επαναπατρισμού με βάση το Διάταγμα. 

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης πτήσης και των επιβατών είναι διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει μέσω της αρμόδιας Αρχής για επιθεώρηση και επιβεβαίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ