ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Πρόνοιας: Μέρος ευρύτερου συστήματος παροχής υπηρεσιών η δράση ΜΚΟ

Η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θεωρεί τους οργανωμένους εθελοντές της Κύπρου, ως πολύτιμους συνεργάτες που δρουν επικουρικά στον ρόλο του κράτους.

ΚΥΠΕ

H δράση του οργανωμένου εθελοντισμού στην Κύπρο αποτελεί πλέον μέρος ενός ευρύτερου συστήματος παροχής υπηρεσιών, ανέφερε το πρωί η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου. Χαιρετίζοντας το 30ο Συνέδριο του ΠΣΣΕ με θέμα «Η δράση και το έργο των ΜΚΟ – Όρια, Ευθύνες και ο Ρόλος του Κράτους”, που πραγματοποιήθηκε στη Μέσα Γειτονιά, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θεωρεί τους οργανωμένους εθελοντές της Κύπρου, ως πολύτιμους συνεργάτες που δρουν επικουρικά στον ρόλο του κράτους.

Όπως είπε, η συνεργασία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα είναι συνεχής και έχει επιτύχει την εφαρμογή και τη βελτίωση υπηρεσιών για κάλυψη σημαντικών κοινωνικών αναγκών, «όπως η φροντίδα παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, η 24ωρη και διημερεύουσα φροντίδα ηλικιωμένων, η 24ωρη και διημερεύουσα φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρίες, η παροχή Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής στήριξης και η κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών θυμάτων βίας στην οικογένεια, θυμάτων εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ασυνόδευτων ανήλικων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό των προγραμμάτων και φορέων που επιχορηγούνται μέσω των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όσο και στον συνολικό προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2022 ανήλθε στα € 15,8 εκατομμύρια, ενώ για το 2023 προβλέπονται δαπάνες πέραν των €17 εκατομμυρίων. Επιπρόσθετα, το 2022 επιχορηγήθηκαν συνολικά 290 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας από 163 φορείς.

Όπως είπε, τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων αξιολογούνται σε ετήσιο επίπεδο και προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις, προτεραιότητες και αναφυόμενες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και των διαφόρων Φορέων που επιχορηγούνται από αυτά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται στη βάση μιας σειράς κριτηρίων, ποσοτικών, αλλά και ποιοτικών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφική περιοχή, το μέγεθος της κοινότητας, το είδος του προγράμματος, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων, τα οικονομικά δεδομένα της Οργάνωσης κ.α.

«Θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο ότι οι Κρατικές Ενισχύσεις δεν είναι θεσμοθετημένες. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ποσό που έλαβε τη μία χρονιά μια ΜΚΟ, θα λάβει και την άλλη. Θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των κριτηρίων. Άλλωστε, κοινός στόχος πρέπει να είναι τα προγράμματα να είναι βιώσιμα. Με γνώμονα την ανάγκη για την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη παροχή κρατικής ενίσχυσης προς τους διάφορους Φορείς, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διαφοροποίησε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας το 2022 και 2023, με τη μετακίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Βρισκόμαστε σε συνεχή επεξεργασία τρόπων ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης της παροχής κρατικής ενίσχυσης αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ, με σκοπό τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προς τους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών που έχει προκηρυχθεί για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 - 2026. Το Σχέδιο επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά, Κέντρων Φροντίδας Παιδιών και Κέντρων 24ωρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας. Ήδη αρκετοί Φορείς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το Σχέδιο αυτό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση