ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Η ΚΔ δεσμεύεται να συμβάλει στη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή

Ο κ. Πάλμας είπε πως το 10% περίπου του πληθυσμού της Κύπρου αποτελείται από αιτούντες άσυλο, το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Είπε, παράλληλα, πως το 10% περίπου του πληθυσμού της Κύπρου αποτελείται από αιτούντες άσυλο, το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χαιρετισμό του την Τετάρτη στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της πολυεθνικής άσκησης «Αργοναύτης 2024», που διεξάγεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την συμμετοχή 8 χωρών, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε την υπερηφάνεια της Κύπρου για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης.

Ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, και εκπρόσωποι από 37 συνολικά χώρες παρακολούθησαν την πρωϊνή άσκηση από το ΚΣΕΔ.

Η άσκηση «Αργοναύτης", συνέχισε, «συμβάλλει σημαντικά στην προετοιμασία και την ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση περιστατικών κρίσης και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και στην ικανότητά μας να υποστηρίζουμε ενεργά ανθρωπιστικές επιχειρήσεις ή πρωτοβουλίες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν περίτρανα τη σημασία της άσκησης 'Αργοναύτης' με την εκκένωση και τον επαναπατρισμό περισσότερων από 3500 πολιτών από 32 εθνικότητες από το Σουδάν και το Ισραήλ μέσω της Κύπρου, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2023.

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πραγματικές επιχειρήσεις, συνέχισε, «χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση των διαδικασιών που περιγράφονται στα σχέδια, ενώ η διεξαγωγή ασκήσεων, όπως η  «Αργοναύτης», μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε στην πράξη τις τροποποιήσεις που έγιναν στα σχέδια και να οριστικοποιήσουμε τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς».

Ο Υπουργός είπε ότι η άσκηση «Αργοναύτης» συντονίζεται από το ΚΣΕΔ Λάρνακας με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το κράτος του Ισραήλ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σημασία της άσκησης καθώς και τη βούληση των βασικών φορέων της περιοχής να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», ανέφερε.

Η Κύπρος, συνέχισε, «διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, ενεργώντας ως ασφαλές καταφύγιο και ως κόμβος συντονισμού, παρέχοντας υποδομές, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες» και  «η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Απόδειξη γι’αυτή τη δέσμευση, είπε ο κ. Πάλμας είναι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια», η οποία προτάθηκε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει στην ανακούφιση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. "Αυτός ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος βρίσκεται πλέον σε αρχικό επιχειρησιακό στάδιο» είπε, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλα τα κράτη που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην «τεράστια αύξηση του αριθμού μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο πλέοντας από τον Λίβανο προς τις νοτιοανατολικές ακτές στο νησί, με τις αφίξεις να είναι σε καθημερινή βάση. Οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική κατάσταση, το σύστημα λειτουργεί στα όριά του και μερικές φορές ξεπερνά και τα όρια», ανέφερε.

Παραθέτοντας στοιχεία ο κ. Πάλμας είπε ότι «σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Κύπρου αποτελείται από αιτούντες άσυλο, το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «οι ανθρωπιστικές κρίσεις για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, απαιτούν διεθνή συνεργασία και κοινές προσπάθειες», και σημείωσε πως ασκήσεις όπως η «Αργοναύτης» "συμβάλλουν στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση των διεθνών προσπαθειών και σχηματισμών που θα ανταποκριθούν και θα συνδράμουν στην ανθρωπιστική επιχείρηση στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπερήφανη που είναι ένας από τους πρωτοπόρους τέτοιων πρωτοβουλιών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε ευχαριστίες στις ξένες αντιπροσωπείες για την παρουσία της στο ΚΣΕΔ για να παρακολουθήσουν την άσκηση, καθώς και σε όλους όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της.

Σε χαιρετισμό, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ανέφερε ότι στην άσκηση «εθνικές υπηρεσίες και άλλοι οργανισμοί εργάζονται και συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους μας για την ασφαλή και έγκαιρη εκκένωση των πολιτών από τις ζώνες συγκρούσεων σε ασφαλή προορισμό, την Κυπριακή Δημοκρατία".

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της άσκησης, θα εξεταστεί το Εθνικό Σχέδιο "Τεύκρος" που ασχολείται με περιστατικά έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Λευκωσίας, υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ, και στο οποίο θα συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα και προσωπικό από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν.  Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, που βρίσκεται στο κέντρο μιας ευαίσθητης περιοχής, έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, λειτουργώντας ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής, μια γέφυρα και διαμεσολαβητής ειρήνης μεταξύ της περιοχής και όλων των άλλων εθνικών παραγόντων. Ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου από τις αρχές Οκτωβρίου, για τη διευκόλυνση και υποστήριξη της διεθνούς προσπάθειας για την αύξηση της ετοιμότητας για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από την εμπόλεμη ζώνη στη Γάζα, καθώς και η δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου 'Αμάλθεια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα», είπε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί ενιαία και συνεργατική δράση, η οποία μας καθιστά πιο αποτελεσματικούς, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, ενώ μας προετοιμάζει γι’αυτό που θα βρούμε μπροστά μας».

Διαβεβαίωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εθνική Φρουρά είναι πρόθυμες και ικανές να συνεργαστούν συλλογικά με τις δυνάμεις των χωρών (που συμμετέχουν στην άσκηση) καθώς και με άλλους κυβερνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης, μεταξύ των οποίων τη διάθεση των υποδομών, των στρατηγικών εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών μας σε όσους έχουν ανάγκη».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλους τους άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σε πλοία και αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στις διάφορες φάσεις της άσκησης, καθώς και στους παρατηρητές και τους άλλους συμμετέχοντες», σημειώνοντας πως η ενεργός συμμετοχή τους επιβεβαιώνει εκ νέου τις άριστες σχέσεις μεταξύ των κρατών μας και των ενόπλων δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές κοινές προκλήσεις και απειλές».

Μετά τους χαιρετισμούς δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση «Αργοναύτης 2024».

Η άσκηση ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 του μήνα. Διεξάγεται σε τρεις φάσεις, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ) και σ' αυτήν συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα και προσωπικό ξένων χωρών.

Η "Αργοναύτης 2024" σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης,  καθώς και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών. Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα και προσωπικό ξένων χωρών.

Σημειώνεται πως το σενάριο της πρωινής άσκησης προνοούσε τη διάσωση επιβατών – αμάχων από πλοίο που τέθηκε σε κίνδυνο κατά τη διαδικασία εκκένωσής τους από εμπόλεμη ζώνη.

Το σενάριο της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα προνοεί τη διάσωση ατόμων τα οποία εκκενώθηκαν από εμπόλεμη ζώνη, αφού το αεροπλάνο που τους μετέφερε, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση