ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα προσέγγιση Κύπρου σε Ισραήλ για την «Αφροδίτη»

Με την εμπλοκή και των πετρελαϊκών εταιρειών, που επιθυμούν την άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για νέα προσέγγιση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Ισραήλ σχετικά με τη «διένεξη» που έχει προκύψει με το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, και τη συμφωνία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη μέση γραμμή των ΑOZ των δύο χώρων, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ανάμεσα σε Νετανιάχου και Αναστασιάδη «παρουσιάστηκε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση του θέματος, με την εμπλοκή των εταιρειών, οι οποίες ενδιαφέρονται και επιθυμούν και αυτές με την σειρά τους την άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος. Θεωρώ ότι με την προσέγγιση που έχει προταθεί και έγινε αποδεκτή χθες το βράδυ, μπορούμε να ελπίζουμε για θετικά αποτελέσματα σύντομα» χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Συμμετοχή των ΗΠΑ

Σε γενικότερο πλαίσιο σχετικά με τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται αποκλειστικά για μια ad hoc συμμετοχή στο τριμερές σχήμα με το Ισραήλ, με αντικείμενο συζήτησης την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια της περιοχή. Είναι, όπως είπε «μια αναγνώριση των τριμερών σχηματισμών που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή ειδικότερα από πλευράς ΗΠΑ όσον αφορά στο Ισραήλ».

Εκείνο που προέκυψε χθες, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «είναι ότι οι τρεις χώρες αλλά και οι ΗΠΑ, λόγω παρουσίας αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή, αλλά και ότι η Αν. Μεσόγειος μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ευρώπη, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει επιθυμία για συνεργασία των τεσσάρων είτε αυτό αφορά θέματα ενεργειακής ασφάλειας, είτε θέματα υποδομών, είτε θέματα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων».

«Ήταν σημαντικό ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων, στην παρουσία των υπουργών Ενέργειας, αλλά και τον υφυπουργό του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία. Δεν γίνεται αντικατάσταση τις τριμερούς που έχουμε με το Ισραήλ με μια τετραμερή με τις ΗΠΑ» σημείωσε.

Συζητήσεις με Αίγυπτο και Γαλλία

Την ίδια στιγμή ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε μικρή αναφορά σχετικά με πιθανή συνάντηση με Γαλλία και Αίγυπτο σημειώνοντας πως «είμαστε σε συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για να καθοριστεί η θεματολογία αυτής της συνάντησης. Με τη Γαλλία μπορεί να συζητηθούν και πιο πολιτικά θέματα εκτός από τα ενεργειακά».

Ενεργειακή ασφάλεια

Σε ό,τι αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια στη διακήρυξη της συνόδου στην Ιερουσαλήμ και για το εάν σχετίζεται με τις επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σημείωσε πως «δεν μπήκαμε σε συζήτηση στρατιωτικών όρων και δεν είναι σε καμία περίπτωση στόχος μας η στρατικοποίηση της περιοχής. Αντίθετα μέσα από αυτή τη διακήρυξη, αλλά και τις συζητήσεις είναι ξεκάθαρο ότι εργαζόμαστε για μια θετική προσέγγιση αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους της Αν. Μεσογείου, μέσα από την συνεργασία και χωρίς να αποκλείουμε κανένα που συμμερίζεται τις ίδιες προσεγγίσεις με εμάς, τις ίδιες απόψεις με τα κράτη της περιοχής, σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών να συνεργαστεί μαζί μας».

«Είχαμε ένα συμβάν, παρεμποδίστηκαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Δεν έχει γίνει ξανά και είμαστε σε συνεργασία με πολλούς, με τα γειτονικά κράτη, με τις χώρες που βρίσκονται στην ΑΟΖ μας και άλλους για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και το μήνυμα που στάλθηκε χθες είναι ότι οι προοπτικές που υπάρχουν την περιοχή είναι τέτοιες έτσι ώστε δεν θα επιτρέψει σε κανένα να εμποδίσει αυτών των προοπτικών» τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα προστατεύσουν οι ΗΠΑ την ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «θα παραπέμπουν στην πρόσφατη έκθεση της ExxonMobil και τις ενέργειες οι οποίες δεν πρέπει κατ' ανάγκη να διαφημίζονται, που έλαβαν οι ΗΠΑ για αντιμετώπιση τυχόν σκέψεων από τρίτους να αποτρέψουν τέτοιου είδους γεωτρήσεις. Εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε με όλους με μια θετική ατζέντα. Η Τουρκία αποκαλείται μόνη της μέσα από τις δικές της συμπεριφορές».

Για το εάν με τις συνεργασίες που προχωρά η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής και για το κατά πόσο θεωρείται μια θετική πίεση προς την Τουρκία, είπε πως «δεν χτίζονται αυτές οι συνεργασίες με άλλα κράτη με στόχο την Τουρκία. Την ίδια στιγμή αυτές οι συνεργασίες στέλνουν μηνύματα προς την Τουρκία η οποία δεν νομίζω να θεωρεί επιτυχία της ότι είναι η μόνη που απουσιάζει από τον διάλογο για τα θέματα ενέργειας της περιοχής. Στόχο μας δεν είναι για να στείλουμε μηνύματα είναι γιατί υπάρχει ταύτιση στόχων, επιδιώξεων και πεποιθήσεων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση