ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Υποστήριξη στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων αναμένει η Λευκωσία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη για το Κυπριακό

Η Λευκωσία αναμένει πως αν υπάρξει δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση του σώματος την Πέμπτη 2 Μαΐου για το Κυπριακό, αυτή θα εκφράζει υποστήριξη στη συνέχιση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μετά την υποβολή στα μέλη του σώματος της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ στις 23 Απριλίου. Ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό και του ενδεχομένου να υπάρξει δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποφασίστηκε η αποστολή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για επαφές, του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος, σημειώνεται, ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη.

Δεν είμαστε βέβαιοι αν θα υπάρξει κάποια δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά εάν υπάρξει αναμένεται ότι θα εκφραστεί υποστήριξη στη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών, επεσήμανε στο ΚΥΠΕ η κυβερνητική πηγή.

Σημείωσε εξάλλου πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με τα επόμενα βήματά του για το Κυπριακό κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο ΓΓ κυρίως άκουσε αυτά που του είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως έχει υπόψη του πώς έχουν τα πράγματα, είπε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως «αναμένουμε να δούμε αν θα γίνουν σχόλια κατά τη συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και γενικότερα να δούμε πώς ο ΓΓ προσανατολίζεται να προχωρήσει».

Υπενθύμισε εξάλλου τις συζητήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στο Πεκίνο για το Κυπριακό, κατά τις συναντήσεις του με τους Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, δυο χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε εξάλλου στο ΚΥΠΕ πως δεν υπάρχουν προγραμματισμένες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ από την κ. Ντι Κάρλο ή ακόμα και από τον ίδιο τον ΓΓ μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως εναπόκειται στο ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας αν επιθυμεί να εκδώσει δήλωση μετά την ενημέρωση της οποίας θα τύχει. Σημειώνεται πως την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ασκεί τον Μάιο η Ινδονησία.

Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη έκθεσή του για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται από την ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Επεσήμανε, ακόμη, πως θα ζητήσει από την κ. Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για λογαριασμό του και πως «η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με αίσθηση επείγουσας ανάγκης και εστίασης. Παροτρύνω τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική εμπλοκή τους με την κ. Λουτ και μεταξύ τους, εφόσον είναι απαραίτητο, για να δημιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ