ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το νέο Κυπριακό Μουσείο σε τροχιά υλοποίησης

Απονεμήθηκαν τα βραβεία διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε τρεις προτάσεις από Ελλάδα, Ισπανία και Λίβανο

ΚΥΠΕ

Χθες, Δευτέρα, απονεμήθηκαν τα βραβεία του διεθνούς αρχιτεκτονικού για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου σε τρεις προτάσεις από Ελλάδα, Ισπανία και Λίβανο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ειδική τελετή απένειμε το πρώτο βραβείο στην πρόταση της αρχιτέκτονα Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, το δεύτερο έλαβε η πρόταση του αρχιτέκτονα Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία και το τρίτο η πρόταση του Paul Kaloustian από τον Λίβανο.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή απονομής, ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετακίνησης των Υπηρεσιών που βρίσκονται στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανέγερση του Μουσείου, με συνολική δαπάνη περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αυτής δηλαδή του σχεδιασμού του κτηρίου που θα στεγάσει το Μουσείο, δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί όλους και ιδιαίτερα εκείνους που από το 1973 είχαν διαγνώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μουσειακού χώρου» προσθέτοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό. Είπε δε οι αξιόλογες αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν υπό μορφή υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του έργου, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το κύρος του Κυπριακού Μουσείου. Πρόσθεσε πως το Μουσείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτήθηκαν και μέσα από τα εξαίρετα σχέδια της αρχιτεκτονικής πρότασης της Θεώνης Ξάνθη, είναι διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας.


Μεταξύ πράσινων και αστικών ζωνών
Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ενταχθεί μεταξύ των πράσινων και των αστικών ζωνών της πρωτεύουσας και όπως είπε ο Πρόεδρος αυτή η συνειδητή επιλογή θα συμβάλει καθοριστικά ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς ιδιαίτερα για την πόλη της Λευκωσίας αλλά και την Κύπρο ολόκληρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που κλήθηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους Συμβούλους και τη Γραμματεία «που εργάστηκαν με επαγγελματισμό και επιδεικνύοντας ζήλο για την αξιολόγηση του διαγωνισμού, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με το υποστηρικτικό τους έργο προς την κριτική επιτροπή, στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Αλέκος Μιχαηλίδης, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, η Έφορος Μουσείων δρ Δέσπω Πηλείδου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Αφιερωμένο στη Βασίλισσα Βικτώρια
Το Κυπριακό Μουσείο ιδρύθηκε το 1882, λίγα χρόνια μετά την έλευση των Βρετανών στο νησί (1878) προκειμένου να ανακοπούν οι ολοένα αυξανόμενες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων από το νησί . Αρχικά το Κυπριακό Μουσείο στεγάστηκε σε διάφορα κυβερνητικά κτήρια και το 1889 μεταφέρθηκε στην οδό Βικτώριας εντός των τειχών της πόλης. Το σημερινό κτήριο άρχισε να ανεγείρεται το 1908 εκτός των τειχών, στη σημερινή του θέση, σε σχέδια του Ν. Μπαλάνου με την επίβλεψη του εφόρου μνημείων και αρχιτέκτονα George Jeffery. Η πρόσοψη του μουσείου είναι από πεντελικό μάρμαρο και σχεδιάστηκε ως ακριβές αντίγραφο του ναού της Απτέρου Νίκης της Ακρόπολης των Αθηνών. Τα εκθέματά του μεταφέρθηκαν από το σπίτι της οδού Βικτωρίας στο νέο κτήριο το 1909.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση