ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:41
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτισμός

Αρχαίο Ναυάγιο Πρωταρά - Πώς έφτασαν στην ανακάλυψή του

Newsroom K

Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές εργάζονται για τεκμηρίωση και προστασία της θέσης

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Πρωταρά.

Η θέση σύμφωνα με την ανακοίνωση, δηλώθηκε από τους κ. Σπύρο Σπύρου και κ. Ανδρέα Κρητιώτη, εθελοντές – δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε αμέσως για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική επί τόπου έρευνα το συντομότερο δυνατόν.

Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE βρίσκονται ήδη στον Πρωταρά και εργάζονται για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Δημήτρη Σκαρλάτο και την Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Ελένη Λοϊζίδου.

Πρόκειται για ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία. Είναι το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν νέο φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημασία του ευρήματος είναι μεγάλη για την κυπριακή αρχαιολογία, αφού είναι η πρώτη φορά που διενεργείται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα με δαπάνη αποκλειστικά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το ένα ναυάγιο έφερε το άλλο

Το 24news επικοινώνησε με την Δρα Στέλλα Δεμέστιχα, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την εν λόγω ανακάλυψη και τον τρόπο αυτής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κ. Δεμέστιχα, «η ομάδα είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή άλλες δύο φορές για ναυάγιο Οθωμανικών χρόνων, μία το 2014 και μια το 2017. Οι δύο εθελοντές δύτες βρέθηκαν στην περιοχή για επιθεώρηση του εν λόγω ναυαγίου ανακαλύπτοντας το νέο».

«Αυτό το κομμάτι ήταν και το πιο ευχάριστο» σημείωσε εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στους δύο εθελοντές δύτες, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν αμέσως τους αρμόδιους.

Η τεκμηρίωση άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου, οπότε και θα μπορέσουν να εξαχθούν περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα. Δεδομένο είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη.

Έκκληση στους πολίτες

Η Δρ Στέλλα Δεμέστιχα θέλησε να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που θα επισκεφτούν την περιοχή κυρίως μετά τις 10 Ιουλίου να είναι προσεκτικοί, «να αγαπήσουν την περιοχή και να την προστατεύσουν».

Αυτό, όπως μας εξήγησε, πρέπει να γίνει ούτως ώστε να μην καταστραφούν ευρήματα.

Άμεση κινητοποίηση

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους στον κ. Σπύρου και κ. Κρητιώτη για την άμεση ενημέρωση των αρχών μετά την ανακάλυψη της νέας θέσης. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζονται σε όλους τους εθελοντές και τους υποστηρικτές της έρευνας, η οποία οργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας και της συνεργασίας διαφόρων φορέων και προσώπων.

Η ενθουσιώδης κινητοποίηση πολιτών και η αγαστή συνεργασία φορέων γύρω από μία σημαντική αρχαιολογική θέση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη υψηλή θέση που κατέχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κυπριακή κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ