ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακόμη έξι προτάσεις βιβλίων

Για δεύτερη εβδομάδα επιλέξαμε ποίηση, πεζό και ιστορία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η «Κ» σας προτείνει έξι βιβλία Κύπριων συγγραφέων αντί για έξι εκδηλώσεις. Παρέα με ένα βιβλίο, λοιπόν, ταξιδέψτε, προβληματιστείτε, ψυχαγωγηθείτε, και μετά που θα περάσει το κακό, θα έχετε όσο χρόνο θέλετε για να συζητήσετε με φίλους σας όσα θα σας διηγηθούν οι ήρωες των βιβλίων που θα έχετε διαβάσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ

 

 

Αυγή Λίλλη

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Θράκα 2018

Τη συλλογή «Η σφαγή του Αιώνα» απαρτίζουν 29 ποιήματα και είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Αυγής Λίλλη, μετά το «Πρόχειρες σημειώσεις πάνω σε ένα σωσίβιο» (2011). Η Αυγή Λίλλη σημειώνει ότι κοινός άξονας των 29 ποιημάτων που περιλαμβάνονται στη νέα ποιητική της συλλογής είναι η σχέση μας με τον χρόνο, ο οποίος από τη στιγμή που γεννιόμαστε μάς καθιστά φορείς θανάτου, του δικού μας και των άλλων, προσφέροντάς μας, αλλά στερώντας μας κάθε μέρα που περνά κομμάτι από τη ζωή που μέλλει να ζήσουμε και τονίζει «Τα ποιήματα πραγματεύονται το ζήτημα της άνισης μάχης που έχουμε συνέχεια με τον χρόνο, ένα υπαρξιακό αδιέξοδο του εσώτερου κόσμου του ανθρώπου που μεγαλώνει, ωριμάζει και αντιλαμβάνεται με πόνο ψυχής ότι αφήνει πια τη νεότητα πίσω του». Η ποιήτρια αναζητεί τρόπους εξουδετέρωσης του χρόνου, ίσως να ακολουθεί εμμονικά αυτό το μοτίβο, αλλά παίζει με τον χρόνο, και το πόδι του θέλει να δέσει, ώστε να υπάρξει ανα-γέννηση.

 

 

 

 

Απόστολος Γ. Κουρουπάκης - Χρίστος Κ. Λαμπρίας

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΗΤΡΩΟ

Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου Κυθρέας 2019

Στο βιβλίο αποτυπώνεται η ιστορία του συλημένου σήμερα κοιμητηρίου του Νέου Χωρίου, από το 1945, οπότε καταγράφεται και η πρώτη ταφή έως τον Αύγουστο του 1974, όταν οι κάτοικοι της κοινότητας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, καθώς και τους προσφιλείς νεκρούς τους. Η ιστορία του κοιμητηρίου του Νέου Χωρίου, βάσει αρχειακών τεκμηρίων, σε συνδυασμό με προφορικές μαρτυρίες από εκτοπισμένους κατοίκους της κοινότητας, τον Τύπο της εποχής και από επιτόπια έρευνα των συγγραφέων. Η έκδοση περιλαμβάνει τέσσερα παραρτήματα, α) Μητρώο ευρεθέντων τάφων, β) Σύντομα βιογραφικά ταφέντων, γ) Στατιστικά στοιχεία κοιμητηρίου και δ) Κατάλογος ταφέντων από προφορικές μαρτυρίες. Η έκδοση εμπλουτίζεται από σπάνιες φωτογραφίες που παραχώρησαν εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας, καθώς και απόδημοι Νιοχωρίτες. Πρόκειται για πρωτότυπη επιστημονική εργασία, πρώτη στο είδος της στην κυπριακή βιβλιογραφία, η οποία έρχεται να προσθέσει στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, αλλά και στην εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου.

 

 

 

Νάσια Διονυσίου

ΠΕΡΙΤΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Το Ροδακιό 2017

Στο πρώτο βιβλίο της Νάσιας Διονυσίου (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας), περιλαμβάνονται δώδεκα διηγήματα. Οι ιστορίες της «Περιττής ομορφιάς» μετεωρίζονται ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον μύθο, περνοδιαβαίνουν διαρκώς από τα πράγματα της καθημερινότητας στα βιβλικά πεπραγμένα, εναλλάσσοντας το βίωμα με την αναγωγή. Συμβολισμός, διακειμενικότητα, πεζός και ποιητικός λόγος με στοιχεία κυπριακής λαλιάς συνθέτουν έναν πρωτότυπο αφηγηματικό ιστό. Η θηλυκή φιγούρα πρωταγωνίστρια, μαζί με τον χρόνο και τη διάσταση των πραγμάτων. Η Εύα αποκτά συνείδηση του εαυτού της και αυτοεξορίζεται ανατολικά της Εδέμ. Μια γυναίκα βγαίνει γυμνή από το αυτοκίνητο, αναζητώντας τον κήπο. Στην κηδεία του παππού, η εγγονή παλεύει να ζωντανέψει ένα χτυπημένο πουλί. Το φάντασμα ενός μετανάστη επιστρέφει για να ευχαριστήσει εκείνους που έσωσαν την κόρη του. Το χιόνι απλώνεται ενώ οι σκεπτικιστές διαρκώς επιφυλάσσονται. Ένας φράχτης περικυκλώνει αυτοβούλως τους ανθρώπους. Ο Ιησούς εξομολογείται τα ανείπωτα. Δύο άντρες αγωνίζονται για την επιβίωση και επιβραβεύονται με σοκολάτες. Η κόρη τρέχει να προλάβει τη μαμά της σε ένα απέραντο πάρκο. Δυο γάτες -η ζωή, η γνώση- φρουρούν μια έγκλειστη. Μια γυναίκα συνομιλεί με την τέφρα του αγαπημένου της. Μια άλλη αρνείται να παραδώσει τη ζωή που κυοφορεί.

 

 

Χρίστος Χατζήπαπας

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΥΑΚΙΝΘΟΥ

Εκδ. Γκοβόστης 2019 (β΄ έκδοση)

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου» έγινε το 1989 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και είχε λάβει τότε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στο βιβλίο αυτό του Χρίστου Χατζήπαπα περιγράφονται όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μετέπειτα ιστορία της Κύπρου. Ο συγγραφέας καταγράφει όσα συνέβησαν με έναν τρόπο μαγικό και συνάμα ρεαλιστικό, εξηγεί τις αιτίες με λογοτεχνικό τρόπο και υπό το δικό του πρίσμα. Τρεις νικητές του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν το βιβλίο του Χρίστου Χατζήπαπα σταθμό στην κυπριακή λογοτεχνία λόγω της δύναμης που εκπέμπει ο «Υάκινθος». Ο συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού θεωρεί ότι είναι ένα από τα 5-6 πιο σημαντικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν στην Κύπρο, αφού συναρπάζει για τη δύναμη της γραφής του, την αφηγηματική δεινότητα, την αποτύπωση της ατμόσφαιρας πριν και κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1974.

 

Δάφνη Νικήτα

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ

Εκδόσεις Καστανιώτη 2018

«Ένα δέντρο ανεβαίνει κρυφά στο δωμάτιό μου και μου μιλά για τις ιστορίες ανθρώπων που ζουν όπως κι εγώ μέσα σε δωμάτια, σε σπίτια, σε πόλεις, εκεί όπου οι εποχές έρχονται και φεύγουν αθόρυβα, εκεί όπου ακούγεται το μπλουζ του Νότου, εκεί όπου κάποιοι μιλούν για όνειρα και ποντίκια, εκεί όπου ξεθάφτηκαν όλα τα κρυμμένα μυστικά και η περιπέτεια είναι για δύο. Το ακούω να μου λέει για τη χώρα εκείνη όπου ο ήλιος μόνο ανατέλλει, οι άνθρωποι περπατούν χωρίς ομπρέλες στη βροχή, ο θάνατος ξεχνάει τον έρωτα, τα σπίτια ανθίζουν, θαύματα συμβαίνουν για να κρατήσουν το χαμόγελο, γιατί μ’ αυτούς που αγαπάς δεν έχει τέλος το ταξίδι. Η ηρωίδα δεν θυμίζει καλοκαίρι, γιατί η αλήθεια υπάρχει στη βροχή που πέφτει από τη σκεπή. Αυτή είναι η ομορφιά. Μια ομορφιά πέρα από την επανάσταση, όπως η γυναίκα που κάθεται στην πολυθρόνα της, καπνίζει “Καρέλια” και διαβάζει δυνατά το ποίημα. Με δάκρυα στα μάτια ερωτεύεται, όπως μόνοι μέσα στα εργαστήρια ερωτεύονται οι δημιουργοί...».

 

 

 

ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑΣ

«Oι Kανονισμοί της Iεράς Mονής Kύκκου (1746-1979)»

Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου 2019

 

Στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου δημοσιεύονται και σχολιάζονται δέκα Κανονισμοί λειτουργίας της Μονής, οι οποίοι ρύθμιζαν την ενδομοναστηριακή ζωή των μελών της Αδελφότητάς της από τα μέσα του 18ου αιώνα και στη συνέχεια. Ωστόσο, από τη μελέτη τους διαπιστώνεται, ότι οι Κανονισμοί αυτοί αναφέρονται και σε ποικίλα άλλα θέματα, γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, τόσο για τις ευρύτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Αδελφότητας, όσο και για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι δέκα Κανονισμοί προέρχονται από τα Αρχεία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Μονής Κύκκου, καθώς και από διάφορες έντυπες εκδόσεις, που είχαν κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση