ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής «Καβάφης και Κύπρος»

Οι ηθοποιοί Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Κυριάκος Ευθυμίου θα αναγνώσουν καβαφικά ποιήματα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο διοργανώνει ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καβάφης και Κύπρος», με τη συμμετοχή σημαντικών μελετητών του έργου του ποιητή, αλλά και νεότερων ερευνητών. Το συνέδριο προγραμματίζεται το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι ηθοποιοί Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Κυριάκος Ευθυμίου θα αναγνώσουν καβαφικά ποιήματα, ενώ οι ποιητές Ελένη Θεοχάρους, Λούης Περεντός και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με αναγνώσεις δικών τους ποιημάτων, θα συνομιλήσουν με την καβαφική ποίηση.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου προγραμματίζει την έκδοση των ανακοινώσεων των Πρακτικών του Συνεδρίου.

Καβάφης και Κύπρος

Οι σχέσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, εκπρόσωπο του αιγυπτιώτικου ελληνισμού είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ο Καβάφης είχε γνωρίσει πολλούς Κύπριους στην Αλεξάνδρεια, με τους οποίους διατηρούσε αλληλογραφία, όπως τους Π. Μοδινό, Γλ. Αλιθέρση, Δημ. Μαραγκό, Αντ. Αγκαστινιώτη, Τ. Ανθία. Κύπριοι δε εγκατεστημένοι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μετέφεραν κατά τα ταξίδια τους στο νησί τη φήμη του ποιητή. Ο Πλάτων Σ. Μυριανθόπουλος σε επιστολή του προς τον Κ.Π. Καβάφη τον Μάρτιο του 1920 του γράφει: «Τον τόμο που χάρις στον Γλαύκο Αλιθέρση επρομηθεύτηκα τον εδιάβασε όλη σχεδόν η νεολαία της Λευκωσίας».

Ο Καβάφης από νωρίς ασχολείται με την Κύπρο και πέρα της λογοτεχνίας, τον ενδιαφέρει το Κυπριακό και η αγγλική κατοχή της νήσου, και στην εφημερίδα «Τηλέγραφος» της Αλεξάνδρειας στις 9/21 Απριλίου 1893 γράφει το άρθρο «Κυπριακόν Ζήτημα», έχοντας προφανώς υπόψη του τη μελέτη του Γ. Σιακαλλή που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «Σάλπιγξ» της Λεμεσού και «Φωνή της Κύπρου» της Λευκωσίας με τον τίτλο «Η Κύπρος και το Κυπριακόν ζήτημα».

Αναφέρεται σχετικά: «Και ο ‘Τηλέγραφος’ Αλεξανδρείας μεταφράσας και δημοσιεύσας εν ταις στήλαις αυτού δίστηλον περίληψην του υπομνήματος προτάσσει τα ακόλουθα... […]». Το εν λόγω κείμενο δεν είναι άλλο από το άρθρο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Σε αυτό γράφει ο ποιητής «Η πραγματεία αύτη είναι σαφώς γραμμένη και πλήρης λογικής. Απευθυνομένη εις Άγγλους έχει το προτέρημα το οποίον οι Άγγλοι εκτιμώσι –με λίγα λόγια λέγει πολλά πράγματα».

Οι συμμετέχοντες

Στο συνέδριο του Ο.Λ.Κ. θα λάβουν μέρος οι Αφροδίτη Αθανασοπούλου, επικ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ., Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Αθανασοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., Στέλλα Αλεξίου, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεωνίδας Γαλάζης, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας - επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Υ.Π.Π.Α.Ν - πρόεδρος Ο.Λ.Κ., Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Μαρία Διαμαντοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Κυριάκος Ιωάννου, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Α.Π.Θ., συνυπεύθυνος έκδοσης περ. Κυπριακή Εστία, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, φιλόλογος-βιβλιοθηκάριος, Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης, ομότ. καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Σταυρούλα Μπίου, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Ορφανίδης, δρ Φιλοσοφίας, λογοτέχνης, διευθυντής περ. Ακτή, Λευτέρης Παπαλεοντίου, επίκ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σεραφείμ, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος, κριτικός, διευθυντής περ. Διόραμα, Λουίζα Χριστοδουλίδου, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, συγγραφέας, ποιήτρια, ερευνήτρια.

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι Γιώργος Κεχαγιόγλου, Λεωνίδας Γαλάζης και Κυριάκος Ιωάννου. Στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετέχουν τα μέλη του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου, Φένια Κινικλή, και Ηλιάδα Αδάμου.

Πληροφορίες:

Για την παρακολούθηση του συνεδρίου η έναρξη υποβολής δηλώσεων συμμετοχής αρχίζει την 1η Αυγούστου 2020 και λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής: https://olk.com.cy Στο συνέδριο θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέγας χορηγός του Συνεδρίου είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π.Α.Ν. και συγχορηγοί το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και οι εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. Υποστηρικτής του Συνεδρίου είναι η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση