ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Βιβλίο

Έξι ακόμη βιβλίων Κύπριων συγγραφέων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Προτάσεις για διηγήματα, ποίηση, δοκίμια, πολιτική και διπλωματία


Η «Κ» σας προτείνει ακόμη έξι βιβλία Κύπριων συγγραφέων αντί για έξι εκδηλώσεις, και ελπίζουμε να σας ανοίγουμε νέα λογοτεχνικά παράθυρα. Αυτές τις μέρες της αναγκαστικής απόσυρσης από τα κοινά σκεφτείτε πού μπορείτε να ταξιδέψετε παρέα με τους ήρωες ενός βιβλίου. 

 Κώστας Λυμπουρής
ΒΟΤΣΑΛΩΤΗ
εκδ. Ροδακιό 2019


Πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη συλλογή του «Των ημετέρων άλλων» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κώστας Λυμπουρής επανέρχεται με νέα συλλογή διηγημάτων, με τίτλο «Βοτσαλωτή». Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται διηγήματά του, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, σε αφιερωματικές εκδόσεις για την κυπριακή λογοτεχνία, καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες. Προστίθενται, όμως, και αρκετά άλλα, στο πλαίσιο νέων διηγηματικών προσεγγίσεων. Σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το επίθετο «βοτσαλωτή» παραπέμπει κυρίως σε ακτή. Γεμάτη βότσαλα, διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Έτσι μοιάζει και η συλλογή αυτή από μικρές, μεγάλες και οπωσδήποτε ποικίλες διηγηματικές εκδοχές: διηγήματα μπονζάι, ένα φεϊσμπουκικό, ένα φωτο-διήγημα, ένα παραμύθι-διήγημα, δύο χρονογραφικά, ένα ταξιδιωτικό, ένα διήγημα με τη μορφή επιστολής και άλλα με την τυπική προσέγγιση στο είδος».


Ιωάννης Κασουλίδης
30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΩΝ. ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ
εκδ. Καθημερινή 2018

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, με μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα του τόπου, επιθυμεί να κάνει κοινωνούς της πολιτικής του σταδιοδρομίας και όσους εκ των πολιτών δεν τη γνωρίζουν με το τελευταίο του βιβλίο. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, φύσει και θέσει πολιτικό ον, έχει ασάλευτη πορεία στα κοινά αυτού του τόπου. Ο συγγραφέας καταθέτει την άποψή του για διάφορα φλέγοντα θέματα της κυπριακής πολιτικής σκηνής και όπως ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογό του: «Αποτελεί καθήκον μου να συμβάλω στην εσωτερική πολιτική συζήτηση […] Δεν μιλώ από καθέδρας […]». Το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιώαννη Κασουλίδη απευθύνεται στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια. Οι πράξεις ενός έμφρονα πολιτικού που δίνονται ως τροφή σκέψης για την κοινωνία.Χριστιάνα Αβρααμίδου
ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΑΠΗΣΕΙ
εκδ. Οροπέδιο 2014

Η πέμπτη ποιητική συλλογή της Χριστιάνας Αβρααμίδου αποτελείται από 42 ποιήματα. Η Χριστιάνα Αβρααμίδου είπε στην «Κ» για την ποίηση και αν αυτή θέτει ερωτήματα ή δίνει απαντήσεις: ««Η τέχνη ρωτάει, η τέχνη απαντάει, η τέχνη διερωτάται και απορεί, κάποτε γελά, συχνότερα θυμώνει, η ποίηση ειδικά ρίχνει κεραυνούς και κλαίει. Αφουγκράζεται τον οικουμενικό πόνο που ενσωματώνεται ως προσωπικός χωρίς καν συνειδητή προσπάθεια η τέχνη τολμάει, αλλά άλλοτε σιωπάει, την αναγκάζουν τα ίδια τα γεγονότα. Μιλά όλες τις γλώσσες, πολιτικές και λαϊκές, ψυχικές και σωματικές, θεολογικές και επιστημονικές. Η τέχνη πονάει, πάντα πονάει. Αγανακτεί, κρύβεται και επαναστατεί την κατάλληλη ώρα». Το 2002 έλαβε το κρατικό βραβείο Νέου Λογοτέχνη για τη συλλογή της «Ένας λόγος για να αγαπήσεις τη νύχτα» από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.Χρίστος Ρ. Τσιαήλης
ΨΩΜΙ. ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
εκδόσεις Γκοβόστη, 2017

Δεκατέσσερις διαφορετικοί κόσμοι ενώθηκαν σε ένα υπερφυσικό, φαντασιακό επίπεδο - εκεί που η σύγκρουση του Σύγχρονου Ανθρώπου με το Σύστημα είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, και οι γέφυρες φθείρονται από την τριβή με τον στυγνό ρεαλισμό. Άλλες ιστορίες παγιδεύουν τους ήρωές τους σε κόσμους-μινιατούρες ενώ άλλες εκρήγνυνται με μια ολιστική γεύση από παγκοσμιοποίηση. «Αν και ετερόκλητες, οι αφηγήσεις αυτού του βιβλίου έχουν κάτι κοινό: βασίζονται λιγότερο σε όσα εντυπώνουν και περισσότερο σε όσα μας αφήνουν να φανταστούμε. Οι προεκτάσεις τους, εφιαλτικές και ονειρώδεις, μοιάζουν με το υπέροχα έντρομο δέρμα ενός μωρού καθώς αγγίζει τα πρώτα αντικείμενα της ζωής του, ενώ ο συγγραφέας τους, δρομέας στη συνοριακή γραμμή που ενώνει την πεζογραφία με την ποίηση», όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας Δημήτρης Τανούδης.


Χρήστος Αργυρού
ΑΙΡΟΤΕΣ ΕΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδ. Γκοβόστη, 2019

Δεκατέσσερις και πέντε ιστορίες. Οι δεκατέσσερις στροβιλίζονται γύρω από τον έρωτα. Έρωτες αντισυμβατικοί, γλυκόξινοι κι ανατρεπτικοί. Η ηδονική και μυστηριώδης μορφή της Π, το κορίτσι με τα κερασένια χείλια που κολάζει τους πάντες στην κυριακάτικη λειτουργία, η ναζιάρα Θέκλα με τα καμώματά της κι η άπιστη και κυκλοθυμική Ανθούσα. Έρωτες που περνούν από το στομάχι: μια πιατέλα με διάφορα σχάρας και μια θαλασσινή μακαρονάδα. Έρωτες συνάμα τραγικοί, μεταφυσικοί κι αδιέξοδοι. Μια γυναίκα που σμίγει με τον αγνοούμενο άντρα της, η επιστροφή ενός ζευγαριού στο χωριό του, ένα απαγορευμένο φιλί, ο νεαρός Βιζυηνός που φλέγεται στα στενορύμια της Λευκωσίας ο έρωτας του θανάτου, γυναίκες έγκλειστες και μοναχικές που νοσταλγούν την Ιθάκη τους, μια ποθητή γυναίκα που σκοτώνονται όλοι για την αφεντιά της.
Νάτια Αναξαγόρου - Λευτέρης Παπαλεοντίου
ΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΥΦΟΥΣ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»
εκδ. ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ 2018

Μία πρώτη προσπάθεια για την παράλληλη σύμπλευση του Βασίλη Μιχαηλίδη και νεότερων δημιουργών έγινε με την έκθεση «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Αποτέλεσμα της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού είναι η έκδοση του Δήμου Λεμεσού που υπογράφουν η δρ Νάτια Αναξαγόρου προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού και επιμελήτρια της έκθεσης και ο Λευτέρης Παπαλεοντίου, πανεπιστημιακός και ερευνητής της κυπριακής λογοτεχνίας. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται τα εξήντα ζωγραφικά και εικαστικά έργα της έκθεσης από τους 27 καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος σε αυτή. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ανθολόγιο πενήντα επτά ποιημάτων, που γράφτηκαν από πενήντα Κυπρίους λογοτέχνες, τόσο στην κοινή νεοελληνική όσο και στην κυπριακή διάλεκτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ