ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πολιτική ως μάθημα για όλους

30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας εκδ. Καθημερινή, σελ. 181

Στον Α΄ Φιλιππικό σημειώνει ο μεγάλος Δημοσθένης: «Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνη», δηλαδή ότι οι ελεύθεροι οφείλουν να ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα. Ο Δημοσθένης θέτει τους πολίτες ενώπιον των ευθυνών τους, είναι ελεύθεροι πολίτες και οφείλουν να ασχολούνται με την πόλη, με το όλον. Κατά μία έννοια και ο Ιωάννης Κασουλίδης, με μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα του τόπου, επιθυμεί να κάνει κοινωνούς της πολιτικής του σταδιοδρομίας και όσους εκ των πολιτών δεν τη γνωρίζουν με το βιβλίο του που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες με τίτλο «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας». Τριάντα χρόνια είναι πάρα πολλά, μα ποτέ δεν είναι αρκετά για έναν άνθρωπο, που φύσει και θέσει είναι πολιτικό ον, όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος έχει ασάλευτη πορεία στα κοινά αυτού του τόπου.

 

Με το βιβλίο «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας» ο συγγραφέας καταθέτει την άποψή του για διάφορα φλέγοντα θέματα της κυπριακής πολιτικής σκηνής και όπως ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογό του: «Αποτελεί καθήκον μου να συμβάλω στην εσωτερική πολιτική συζήτηση […] Δεν μιλώ από καθέδρας […]». Από αυτές τις αράδες και μόνο είναι εμφανής ο στόχος του Κασουλίδη, επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον πολίτη, να του πει απέριττα τη γνώμη του για μία σειρά από θέματα και να τον κάνει συμμέτοχο στα όσα τεκταίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και συνεδριάσεις. Είναι σημαντικό αυτό το χαρακτηριστικό που έχει το νέο πόνημα του Κασουλίδη, αφού θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη, δεν βγάζει λόγο, δεν καταγράφει ιστορία, δεν «τακτοποιεί» το όνομά του με ένα κείμενο αυτοβιογραφία, αλλά τοποθετείται ξεκάθαρα ως ενεργός πολίτης, ως πολιτικός που για έντεκα χρόνια χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας και για εννέα ευρωβουλευτής. Το βιβλίο αυτό δεν είναι σύγγραμμα πολιτικής επιστήμης, υπό την έννοια ότι δεν διέπεται από αυστηρή επιστημονική γραμμή, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο πολιτικής επιστήμης από οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει λίγο καλύτερα και εις βάθος προσπελάσιμο σύνθετα ζητήματα πολιτικής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια στα οποία ο Ιωάννης Κασουλίδης με οδηγό τις εμπειρίες του μιλάει στο πρώτο για το Κυπριακό, και πώς αυτό έχει ορίσει επί μακρόν την εξωτερική πολιτική της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εξηγεί με τρόπο αρκούντως ικανοποιητικό γιατί η επωδός «Το δίκαιο είναι με το μέρος μας» δεν είναι αρκετά πειστική για τον διεθνή παράγοντα.

Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται η εν συνόλω η εξωτερική πολιτική της Κύπρου και πώς η χώρα θα πρέπει να συγκροτήσει το διπλωματικό της οπλοστάσιο, ώστε να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξελιχθεί και πόσο αναγκαίο είναι να αξιοποιηθεί η γεωγραφική μας θέση. Στο τρίτο κεφάλαιο ο συγγραφέας γράφει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα σήμερα η Ε.Ε., σε σχέση μάλιστα και με το Brexit. Επίσης, ο Κασουλίδης σε αυτό το κεφάλαιο αναπτύσσει με ενάργεια τη θέση του ότι η Κύπρος έχει αδιαμφισβήτητο δυτικό προσανατολισμό. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται λόγο για τους κινδύνους της δημοκρατίας στην Κύπρο και πώς αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες πολιτικές και θέσεις.

Εν κατακλείδι, το «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας» είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια. Οι πράξεις ενός έμφρονα πολιτικού που δίνονται ως τροφή σκέψης για την κοινωνία: «ότι τούτην την πατρίδα την έχοµεν όλοι µαζί, και σοφοί και αµαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον µικρότεροι άνθρωποι.».

Έντυπη Εκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X