ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:48
38°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Βιβλίο

Παρουσίαση του βιβλίου «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου στην Πάφο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μυθιστόρημα που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το μυθιστόρημα του Σταύρου Χριστοδούλου “Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός”, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το 2020, και που έχει αποσπάσει και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάστηκε χτες στην Πάφο.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου και για αυτό μίλησαν οι Σάββας Χριστοδουλίδης, εικαστικός , ακαδημαϊκός , η Πόπη Μουπαγιάτζη , επιμελήτρια εκδόσεων και ο συγγραφέας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης. Ο κ. Σωτηριάδης αναφέρθηκε στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για το ευρωπαϊκό βραβείο, σύμφωνα με την οποία "η δολοφονία ενός διάσημου ζωγράφου στην Αθήνα χρησιμεύει ως μία φαινομενικά απλή αφετηρία του μυθιστορήματος. Καθώς η ιστορία παρακολουθεί τον κύριο πρωταγωνιστή, η αφήγηση επικεντρώνεται σε μια ποικιλία γεωγραφικών τοποθεσιών και ανθρώπινων συνθηκών, που οδηγεί σε ένα στοιχείο δελεαστικού κοσμοπολιτισμού, προσδίδοντας στο μυθιστόρημα ένα ξεχωριστό εύρος και βάθος στην πλοκή".

Επιπρόσθετα, η επιτροπή θεωρεί ότι το μυθιστόρημα του Σταύρου Χριστοδούλου είναι το πιο κατάλληλο για το βραβείο, καθώς διαθέτει ιδιότητες που θα προσελκύσουν τους Ευρωπαίους αναγνώστες, μεταφραστές και εκδότες.

Στον χαιρετισμό της, η Πόλη Μουπαγιατζή αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον συγγραφέα ως επιμελήτρια εκδόσεων και σημείωσε πως ο μόνος θεός στον οποίο πιστεύουν οι επιμελητές λογοτεχνίας είναι ο θεός των μικρών πραγμάτων.

Αναφερόμενη στον συγγραφέα είπε ότι όταν τα εφήμερα πρόσωπα που χτίζει ο Σταύρος με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, στο πλαίσιο μιας χιουμοριστικής στήλης σχολιασμού της επικαιρότητας, είναι τόσο πειστικά, ο πήχης ανεβαίνει αυτόματα όταν πρόκειται για τους μυθιστορηματικούς του ήρωες.

Ο εικαστικός, Σάββας Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως οι σχέσεις των ηρώων διακατέχονται από δεσμούς αγάπης, έρωτα απαξίωσης και μίσους. Στο βιβλίο του Σταύρου Χριστοδούλου, είπε, κανείς δεν μοιάζει αθώος, ενώ η αλήθεια κρύβεται, όπως πάντα, στις λεπτομέρειες.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην σχέση του με τον εικαστικό, Σάββα Χριστοδουλίδη, αλλά και με την επιμελήτρια Πόπη Μουπαγιατζή, λέγοντας πως πρόκειται για σχέσεις ζωής .

Ανέφερε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι οι ιστορίες των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ