ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:26
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Βιβλίο

Παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο του Άκη Σπανούδη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Ομήρου Ιλιάς. Έμμετρη ποιητική απόδοση στην κυπριακή διάλεκτο»

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, η παρουσίαση του βιβλίου του Άκη Σπανούδη «Ομήρου Ιλιάς. Έμμετρη ποιητική απόδοση στην κυπριακή διάλεκτο».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Λειτουργός Νίκη Μιχαηλίδου, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), Γιώργος Συλλούρης, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του «για την υπομονή, την επιμονή, το μεράκι, την εργατικότητα, την ακάματη τιτάνια προσπάθεια, την απίστευτη θέληση του συγγραφέα που αποτέλεσαν τα θεμέλια της κολοσσιαίας προσπάθειάς του, αλλά και του αξιοθαύμαστου αποτελέσματος της προσπάθειας αυτής».

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Σπανούδης διάβασε τον χαιρετισμό που απέστειλε ο επιμελητής της έκδοσης, φιλόλογος Τίτος Χριστοδούλου. Ο κ. Χριστοδούλου αναφερόμενος στον Άκη Σπανούδη σημείωσε ότι «αγαπώντας την κυπριακή ντοπιολαλιά που με μεράκι δούλεψε στα όμορφα τσιατιστά του, τις κυπριακές μαντινάδες, αγαπώντας από την άλλη και λιαζόμενος στον ήλιο και το θάλπος του Ομήρου, προχώρησε στο ευνόητο […] στην απόδοση της Ιλιάδας στην όμορφη κυπριακή ντοπιολαλιά».

Ο εκδότης, χορηγός της έκδοσης, Ανδρέας Χαβιαράς, τόνισε την αξία καταγραφής της κυπριακής διαλέκτου για τις νεότερες γενιές, μιλώντας παράλληλα για τον συγγραφέα.

Τον τόμο παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός, ο οποίος παρέθεσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, παρουσιάζοντας με αναλυτικό τρόπο τη βασική δομή του και αναλύοντας παράλληλα τη θαυμαστή τεχνική του Ομήρου.

Στο κλείσιμο της παρουσίασής του, ο κ. Βοσκός συνεχάρη τον συγγραφέα για το γεγονός ότι «κατάφερε αφενός να προβάλλει το αριστούργημα της παγκόσμιας ποίησης όλων των εποχών με τον δέοντα σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο κι αφετέρου με κύρια όπλα τις στιχοπλαστικές του ικανότητες και τη δημιουργική αγάπη του για την κυπριακή ντοπιολαλιά να την προικίσει με μια πλούσια ζωοδότρα πηγή».

Ο Άκης Σπανούδης, στην αντιφώνησή του, επεσήμανε ότι, με το έργο του, προσπάθησε να αποθησαυρίσει τις όμορφες λέξεις της κυπριακής ντοπιολαλιάς και να δώσει ζωή σε φράσεις και εκφράσεις με λέξεις που ξεχνιούνται ή φθείρονται. Τέλος, ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην παρουσίαση του τόμου και ιδιαίτερα εκείνους που βοήθησαν στην ολοκλήρωση και έκδοση του βιβλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ