ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δάντης εναντίον Σαίξπηρ

Η Ιταλία δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια

Kathimerini.gr

Ολα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρνο Βίντμαν δημοσίευσε στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau ένα όχι και τόσο επαινετικό άρθρο για τον Δάντη. Μεταξύ άλλων, ο Βίντμαν σύγκρινε τον Ιταλό ποιητή με τον Σαίξπηρ, λέγοντας ότι ο δεύτερος ήταν «έτη φωτός πιο μοντέρνος από την προσπάθεια του Δάντη να έχει γνώμη για τα πάντα, φέρνοντάς τα ενώπιον της δικής του ηθικής κριτικής». Η Ιταλία δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι, ο Γερμανός Αϊκε Σμιτ, χαρακτήρισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Βίντμαν «ανίδεο», ενώ ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Ντάριο Φραντζεσκίνι, ανήρτησε στο Twitter ένα στίχο από τη «Θεία Κωμωδία»: «Ας μην στοχαστούμε πάνω σε αυτά, ας τα παρακολουθήσουμε και ας προχωρήσουμε».

Ενα ακόμα «Ουρλιαχτό»
Είναι ένα από τα διασημότερα ποιήματα του λογοτεχνικού ρεύματος των μπίτνικ και όταν ο Αλεν Γκίνσμπεργκ το απήγγειλε δημόσια στην γκαλερί Six του Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο του 1955, για πολλούς, άλλαξε η πολιτισμική πορεία της Αμερικής. Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Λόρενς Φερλινγκέτι το εξέδωσε περίπου ένα χρόνο αργότερα προκαλώντας την οργή των Αρχών, που το κυνήγησαν ως «άσεμνο», τελικά όμως το περίφημο «Ουρλιαχτό» θα πωλούσε εκατομμύρια αντίτυπα. Προ ημερών εντοπίστηκε σε ιδιωτικό αρχείο ένα άγνωστο και σπάνιο 11σέλιδο προσχέδιο του ποιήματος, το πέμπτο σύμφωνα με τους ειδικούς, το οποίο ο Γκίνσμπεργκ φαίνεται πως δακτυλογράφησε στη γραφομηχανή του στις αρχές του 1956. Η τιμή του, σύμφωνα με το παλαιοβιβλιοπωλείο Type Punch Matrix, είναι 425.000 δολάρια.

Το 1821 και η επιστήμη
Την ιστορία των Μαθηματικών και της Φυσικής, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το 1842, θα ξετυλίξει σήμερα στις 6 μ.μ. η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821», η πρώτη του κύκλου «Συναντήσεις Επιστήμης» που διοργανώνει το Ιδρυμα Ευγενίδου. Συμμετέχουν οι καθηγητές Χριστίνα Φίλη και Μιχάλης Λάμπρου, ιστορικοί των Μαθηματικών, και οι καθηγητές Γεώργιος Βλαχάκης και Ευθύμιος Νικολαΐδης, ιστορικοί της Φυσικής. Συντονίζει ο ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Δάσιος. Περισσότερα στο eef.edu.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση