ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα πείραμα δόσης καθημερινής τέχνης

«Πιστεύω ότι το έντυπο δεν θα πεθάνει ποτέ» αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο «digital» καλλιτέχνης ArtDose404

Η «Κ» παρευρέθηκε σε μυστική τοποθεσία του show του καλλιτέχνη ArtDose404 την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Σε μια τοποθεσία κοντά στην παλιά Λευκωσία, μπαίνοντας στον χώρο καταλάβαινες ότι θα ήταν μια πολύ διαφορετική παρουσίαση. Μουσική δυνατή, neon signs, δύο διαφορετικά δωμάτια με τα κομμάτια τέχνης μέσα, ένα βίντεο και φυσικά τα περιοδικά που είχαν μόλις κυκλοφορήσει. Σίγουρα ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία και πρωτόγνωρη για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Ο δημιουργός ArtDose μίλησε στην «Κ» βάζοντάς μας στον δικό του τρόπο σκέψης. Ξεκινώντας από την ιδέα για τη δημιουργία του περιοδικού, λέει: «Με την κυκλοφορία του περιοδικού αποφάσισα να κάνω και την έκθεση. Έχει δύο χρόνια που σκέφτομαι τη δημιουργία του περιοδικού τέχνης και ήθελα να βγάλω κάτι σε περιορισμένη έκδοση αντιτύπων με τη δουλειά μου, αλλά που σιγά σιγά θα μπουν και άλλοι Κύπριοι καλλιτέχνες. Το πρώτο τεύχος έχει να κάνει με την προσωπική μου δουλειά και είναι μια εισαγωγή στο Art Dose». Αυτό που βρήκε ενδιαφέρον είναι πως ένας «digital» καλλιτέχνης αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι σε μια έντυπη μορφή, ενώ όπως εμφατικά ανέφερε, «γι’ αρχή μου αρέσουν πολύ τα prints είμαι graphic designer εξάλλου, και για εμένα το τυπωμένο είναι κάτι το αληθινό, ενώ το digital δεν είναι και τόσο. Άλλο να έχεις κάτι χειροπιαστό και άλλο να κρατάς το κινητό στα χέρια σου, που το κάνεις αυτό όλη μέρα, έχει άλλη βαρύτητα η έντυπη μορφή. Παρόλο που είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου η digital εποχή παίρνει τα ηνία ακόμη και στην τέχνη, πιστεύω ότι το έντυπο δεν θα πεθάνει ποτέ».

Εξώφυλλο του περιοδικού Dose magazine

Καινούργιο εγχείρημα

Για έναν καλλιτέχνη να γίνει γνωστή η δουλειά του μέσω διαδικτύου είναι κάτι πολύ καινούργιο ειδικά στην Κύπρο, υπογραμμίζει στην «Κ» ο ArtDose. Σχετικά με το πώς ξεκίνησε η διαδικτυακή καριέρα του, αναφέρει τα εξής: «Πειραματιζόμουν με διάφορα στην αρχή, μάθαινα διάφορες τεχνικές και το μελετούσα έτσι μου ήρθε η ιδέα να βγάζω κάθε μέρα έναν πίνακα. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε αυτό να προβληθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα μέσω του Instagram. Ήθελα για έναn χρόνο κάθε μέρα να αναρτώ έναν πίνακά μου, σαν πείραμα, σαν δόση καθημερινής τέχνης. Και κάπως έτσι βγήκε και το όνομά μου Art Dose. Το έκανα αυτό για 365 μέρες και για κάποιο λόγο πήγε αρκετά καλά».

Συγχρόνως, ο καλλιτέχνης μίλησε για το πώς η «digital» μορφή τέχνης μπορεί να μην είναι και κάτι τόσο καλό. «Στην Κύπρο ήρθε σχετικά πρόσφατα η διαδικτυακή μορφή της τέχνης τα τελευταία 5-6 χρόνια. Αλλά να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω εάν είναι κάτι το καλό, το θέμα με το digital είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει μια σελίδα, και πολλοί νομίζουν ότι επειδή είναι τόσο προσβάσιμο είναι και εύκολο στο να παράγουν καλή δουλειά», σημείωσε. Σε ερώτηση για ποια στοιχεία θεωρεί ότι η δουλειά του κατάφερε να αναγνωριστεί μέσω του διαδικτύου, σχολίασε, «η συστηματική μου δουλειά ίσως είναι και ένας από τους λόγους που το Art Dose πέτυχε, το να είσαι ξύπνιος, να κάνεις προπόνηση, να διαφοροποιείσαι, αλλά και να “γουστάρεις” αυτό που κάνεις είναι τα κύρια στοιχεία που ξεχώρισε η τέχνη μου. Όσο το τρέχεις, σε τρέχει και εκείνο, εγώ αυτό ξέρω».

Έργα που παρουσιάστηκαν στο Dose Magazine Release Show 

Ο βιοπορισμός

«Όπως είναι γνωστό, το είναι κάποιος καλλιτέχνης και να βιοπορίζεται από αυτό είναι γενικά κάτι πολύ δύσκολο, και ακόμη πιο δύσκολο στην Κύπρο όμως πλέον λόγω του διαδικτύου η δουλειά σου μπορεί να βρεθεί στην άλλη άκρη του κόσμου με ένα κλικ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης. Όπως τονίζει, «γενικά να είσαι καλλιτέχνης είναι δύσκολο και ειδικά στην Κύπρο και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες δουλειές που έκανα και που μου αρέσαν είναι από συνεργασίες που βρήκα μέσω του Instagram από το εξωτερικό. Με ένα κλικ μπορεί οποιοσδήποτε να σε δει, σε όποιο μέρος του κόσμου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό εμένα μου άνοιξε πολλές πόρτες και έκανα συνεργασίες με αρκετό κόσμο που εγώ θαύμαζα και δεν το πίστευα ποτέ μου ότι θα κάνω. Για παράδειγμα έκανα τα cover των δίσκων μεγάλων καλλιτεχνών της ελληνικής ραπ μουσικής, άτομα που άκουγα από τον καιρό που ήμουν παιδί και δεν το πίστευα ποτέ μου ότι θα κάνω».

Ο ArtDose μίλησε επίσης για το πώς βλέπει ο κόσμος την τέχνη στην Κύπρο. «Στην Κύπρο γενικά η τέχνη είναι υποτιμημένη. Ο κόσμος είναι δύσκολο να εκτιμήσει την εργασία που ρίχνεις για να δημιουργηθεί ένα κομμάτι τέχνης. Αυτό όμως αλλάζει, τώρα είμαστε σε ένα στάδιο αλλαγής στην Κύπρο. Εάν δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, δεν θα πάμε πουθενά». Για τον ίδιο, ο ρόλος του καλλιτέχνη πρέπει να μπορεί να αφυπνίσει τον άνθρωπο, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να δημιουργεί με ένα επαναστατικό χαρακτήρα, να πηγαίνει αντίθετα από το ρεύμα και να ξυπνά τον κόσμο. «Η δουλειά του Instagram δεν πιστεύω ότι έχει αυτή τη δυναμική, αλλά και γι’ αυτό θέλω να βγω στους δρόμους και να κάνω τέχνη εκεί, διότι μέσω της δημόσιας προβολής μπορείς να αφυπνίσεις τον κόσμο» υπογραμμίζει.

Έργα που παρουσιάστηκαν στο Dose Magazine Release Show 

Ολοκληρώσαμε τη συζήτησή μας, ρωτώντας τον αν η τέχνη είναι τελικά ένα προνόμιο για λίγους θεατές και όχι για όλο τον κόσμο, εξηγώντας: «Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι δεν είναι όλα για όλους. Για παράδειγμα η δική μου τέχνη δεν θα αρέσει σε όλους, όπως και σε εμένα δεν μου αρέσουν όλα όσα βλέπω καλλιτεχνικά. Ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές και έχει τις δικές του προτιμήσεις. Δεν μπορείς να αναγκάσεις το κοινό να του αρέσουν όλα τα έργα σου και είναι κάτι πολύ σεβαστό» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ