ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένας καινούργιος «εισβολέας» στις θάλασσες της Κυπρου

Δημόσια έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RELIONMED-LIFE

Η έκθεση με τίτλο «Αποτρέποντας την εισβολή του λεοντόψαρου στη Μεσόγειο μέσω έγκαιρης απόκρισης και στοχευμένης απομάκρυνσης (LIFE16 NAT/CY/000832)» και το πληροφοριακό υλικό που συνοδεύετε για το λεοντόψαρο σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου οι ερευνητές και οι άνθρωποι γενικά που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αυτό προσπαθούν επιμορφώσουν το κοινό και συγκεκριμένα τους ψαράδες και τους εστιάτορες για τα προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα που φέρνει αυτός ο θαλάσσιος οργανισμός. 

Η «Κ» μίλησε με τον συντονιστή του προγράμματος Δρ. Σπύρο Σφενδουράκη από το Πανεπιστήμιο Κύπρο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών.

Ο Δρ. Σφενδουρακης εξήγησε ότι, «Tο πρόγραμμα αυτό αφορά στο να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε την εξάπλωση του λεοντόψαρου στην Μεσόγειο. Να γίνει ο άνθρωπος θηρευτής αυτού του ψαριού. Αυτά τα είδη λόγο της ραγδαίας τους εξαπλώσεις λόγο του ότι αναπαράγονται πολύ γρηγορά προκαλούν σοβαρά θέματα στους άλλους οργανισμούς της θάλασσας αλλά και στους ανθρώπους.»
Στη συνέχεια τόνισε πως, «Είναι το ίδιο το ψαρί θηρευτής και έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα της θάλασσας. Ένα από τα κύρια προβλήματα που προκαλεί είναι λόγο του ότι αυτό το ψαρί τρέφετε από άλλους οργανισμούς της θάλασσας , που είναι σημαντικοί για την χώρα την συγκεκριμένη αυτό μπορεί να φέρει ως επακολουθώ την δημιουργία επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας.»

Συνοψίζοντας όπως δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, «Με αυτό το πρόγραμμα δείχνουμε τον καλύτερο τρόπο στους ψαράδες αλλά και σε μη επαγγελματίες πώς να ψαρεύουν αυτό το είδος με προσοχή και χωρίς τραυματισμό. Επίσης μέσο του πληροφοριακού υλικού δείχνουμε ότι αυτά τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε κοσμήματά, μπορούν να γίνουν πόλο έλξης δυτών στην περίπτωση που περιοριστεί ο αριθμός τους και εάν αφαιρεθούν σωστά τα αγκάθια είναι πολύ νόστιμα. Τα αγκάθια αυτού του ψαριού είναι δηλητηριώδης.»

Περισσότερες Πληροφορίες 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «RELIONMED-Life», 2017 - 2021, (https://relionmed.eu/) με τίτλο ‘Αποτρέποντας την εισβολή του λεοντόψαρου στη Μεσόγειο μέσω έγκαιρης απόκρισης και στοχευμένης απομάκρυνσης (LIFE16 NAT/CY/000832)’, πραγματοποιεί Έκθεση Φωτογραφίας Λεοντόψαρου. Το λεοντόψαρο Pterois miles, είναι ένα ινδοειρηνικής προέλευσης, χωροκατακτητικό είδος ψαριού το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Eισέβαλε στα κυπριακά ύδατα, σε διάφορα βάθη, και συνεχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Επηρεάζει αρνητικά τις περιοχές στις οποίες εισβάλλει αφού πολλαπλασιάζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, καταναλώνει και ανταγωνίζεται ιθαγενή ψάρια και ασπόνδυλα (συμπεριλαμβανομένων και ειδών με εμπορική αξία), ενώ δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κάποιος θηρευτής του στη Μεσόγειο. Αν και δεν είναι επιθετικό ψάρι, φέρει σκληρά, δηλητηριώδη αγκάθια για άμυνα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τυχαίου τσιμπήματος στον άνθρωπο.

Το λεοντόψαρο επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον αλλά και την κοινωνικοοικονομία του τόπου. Μέσα από τις δράσεις του έργου «RELIONMED-Life», έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες αναφορικά με το είδος, παρακολουθούνται οι πληθυσμοί του και γίνονται προσπάθειες για να ελεγχθεί η αφθονία του στη Μεσόγειο Θάλασσα, κάνοντας αρχή από την Κύπρο. Το πρόγραμμα συντονίζει το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συμμετέχουν η εταιρεία Marine and Environmental Research (MER) Lab, η μη κυβερνητική οργάνωση ENALIA PHYSIS – Environmental Research Centre, το Πανεπιστήμιο του Plymouth στην Αγγλία και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κύπρου, ενώ πραγματοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου «LIFE» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (www.ec.europa.eu/life). Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταγράψει την παρουσία του λεοντόψαρου στην περιοχή, μέσω της δωρεάν Πύλης «IUCN-MedMIS», για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατανομής και της εξάπλωσης των λεοντόψαρων στην Μεσόγειο. Για τον έλεγχο της αφθονίας του είδους στην Κύπρο, πραγματοποιούνται αφαιρέσεις λεοντόψαρων με τη βοήθεια εκπαιδευμένων, εθελοντών δυτών των «Ομάδων Δράσεις Αφαίρεσης (RATs)» του έργου. Επιπλέον, το κοινό και οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώνονται για τις χρήσεις του λεοντόψαρου, όπως είναι η δημιουργία κοσμημάτων και έργων τέχνης από τα μαλακά πτερύγιά τους, αλλά και η κατανάλωσή του. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί ότι οι αφαιρέσεις λεοντόψαρων από τη θάλασσα θα είναι οικονομικά βιώσιμες και μετά το πέρας του προγράμματος, βοηθώντας έτσι την τοπική αγορά αλλά και το φυσικό περιβάλλον!

Η έκθεση φωτογραφίας άρχισε στις 2 Οκτωβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου 2020. Επισκεφθείτε την έκθεση, απολαύστε τις φωτογραφίες και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της εισβολής του λεοντόψαρου στην περιοχή, βοηθώντας έτσι στον περιορισμό των επιπτώσεών του στο φυσικό περιβάλλον. Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Πάφο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Τώρα, η ανοικτή στο κοινό, υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας Λεοντόψαρου ολοκληρώνει το ταξίδι της στην κεντρική πλατεία Παραλιμνίου! Επισκεφθείτε την, πριν τις 6 Νοεμβρίου 2020, για να την απολαύσετε από κοντά.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά στη διεύθυνση https://relionmed.eu/lionfish-photo-exhibition/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση