ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Εικαστικά

Η αίσθηση του συνόλου του συστήματος, επιθυμία για Αλήθεια

Της Λουΐζας Λούη

Ο νεαρός Κύπριος ζωγράφος Κωνσταντίνος Νίκου παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Evripides Art Gallery στην Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Νίκου είναι ο Κύπριος εικαστικός που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Yearning for Truth» στην Evripides Art Gallery στην Αθηνά. «Ψάχνοντας την αλήθεια» αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης, όπου μέσα από τα έργα του και μέσα από τη φύση ο καλλιτέχνης προσπαθεί να οδηγήσει τους θεατές στην αναζήτηση της αληθινής εκπλήρωσης. Τα τοπία που παρουσιάζει έχουν τη δική τους ταυτότητα και ψυχή. Όπως οι άνθρωποι, η φύση και τα πάντα γύρω μας έτσι και τα τοπία που ζωγραφίζει ο Κωνσταντίνος Νίκου δίνουν μια τρισδιάστατη αίσθηση. Ο καλλιτέχνης μίλησε στην «Κ» για τη δουλειά του, για την εμπειρία του με την Evripides Art Gallery αλλά και για τις δίκες του προσωπικές αναζητήσεις.

Έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Νίκου

–Μίλησε μας λίγο για την καινούργια σου έκθεση «Yearning for Truth», τι θα δούμε;

–Η έκθεση «Yearning for Truth» αφορά την πορεία ενός ανθρώπου προς την απόκτηση της αίσθησης του συνόλου του συστήματος μέσα στο οποίο βρίσκεται. Τα έργα είναι η καταγραφή αυτής της πορείας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας. Ο θεατής στα έργα μπορεί να δει μια εικόνα της οποίας η αξία βρίσκεται στο ότι είναι φορέας των συναισθημάτων που βιώνει ο άνθρωπος, καθώς περνάει από τα διάφορα στάδια της διαδρομής.

«Τα έργα μου είναι η συναισθηματική εικόνα που προκύπτει από ένα βίωμα» είπε στην «Κ» ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Νίκου, ο οποίος εκθέτει στην Evripides Art Gallery στην Αθήνα

– «Yearning for Truth» αναζητώντας, ψάχνοντας την αλήθεια. Εσύ βρήκες τη δική σου αλήθεια και ποια είναι αυτή;

–Ο τίτλος «Yearning for Truth» αναφέρεται στη λαχτάρα – επιθυμία για αλήθεια. Όταν λέω αλήθεια αναφέρομαι στην εσωτερικότητα. Εκ φύσεως ο άνθρωπος νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και για τα πράγματα τα οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντικά. Όταν λειτουργούμε σε αυτό το επίπεδο, το τι είναι σημαντικό για τον καθένα διαφέρει. Όταν, όμως, κάποιος ασχολείται με την επιθυμία του για την ίδια την εσωτερικότητα ή για να ανακαλύψει τον λόγο για τον οποίο υπάρχουμε, αυτό τον οδηγεί σιγά-σιγά έξω από την ατομικότητα, προς την αντίληψη της συνολικότητας. Με άλλα λόγια μπορεί να νιώσει και να αντιληφθεί το σύνολο της ύπαρξης (τη γη, τα φυτά, τα ζώα, τους ανθρώπους) σαν κομμάτι του εαυτού του.

–«Η συναισθηματική μορφή ενός τοπίου, η οποία προκύπτει από τη βιωμένη εμπειρία», εξήγησε μου λίγο τι θέλεις να πεις με αυτό;

–Τα έργα μου είναι η συναισθηματική εικόνα που προκύπτει από ένα βίωμα. Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν κάποιος προσεγγίζει την απόκτηση της αίσθησης ή αλλιώς το βίωμα της συνολικότητας, σιγά-σιγά αυτό αρχίζει να σχηματίζει μια εικόνα μέσα του. Αυτή η εικόνα προκύπτει μέσα από τα συναισθήματα που νιώθει κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου βιώματος και αυτή την εικόνα είναι που καταγράφω στα έργα μου.

–Ποια είναι η δική σου σχέση με τη φύση; Μέσα από τα έργα σου έκτος από το να αφυπνίζεις το κοινό, δίνεις/προτείνεις ίσως και κάποιες λύσεις σε θέματα που προβληματίζουν;

–Η δική μου σχέση με τη φύση είναι να προσπαθώ να αποκτήσω την ποιότητά της ως άνθρωπος και να μεταφέρω αυτή την ποιότητα στις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζω αυτά τα έργα στον κόσμο, αφού στην ουσία τα έργα μου είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλώ στον θεατή. Η λύση που προτείνω στα προβλήματα είναι αυτό που κάνω και εγώ ο ίδιος, να προσπαθώ να αποκτήσω την ποιότητα που έχει η φύση ως άνθρωπος και να μεταφέρω αυτή την ποιότητα στη σχέση μου με τους άλλους ανθρώπους, να αποκτήσω την αίσθηση του συνόλου του συστήματος μέσα στο οποίο βρίσκομαι.

–Ποιο είναι το δικό σου καθήκον στην κοινωνία ως καλλιτέχνης;

–Να γίνομαι δέκτης και πομπός ενός ανώτερου σκοπού. Θέλω όμως να πω ότι αυτό με αφορά σαν άνθρωπο και κατ’ επέκταση σαν καλλιτέχνη, αφού έχω την κλίση να εκφράζομαι μέσα από την εικόνα.

–Πώς είναι η εμπειρία σου να εκθέτεις για πρώτη φορά και μάλιστα στην Ελλάδα και στην Evripides Art Gallery;

–Η εμπειρία μου είναι πως χρειάζεται τρομερή προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί μια έκθεση που καλύπτει τις απαιτήσεις ενός κοινού με υψηλές αξιώσεις. Όμως, μέσα από ένα καλό κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και η σωστή παρουσίαση μιας ποιοτικής δουλειάς γίνεται πιο εφικτή.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

O Κωνσταντίνος Νίκου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1994. Σπούδασε καλές τέχνες στην ΑΣΚΤ Αθηνών (2014-2019) στο Ε΄ εργαστήριο ζωγραφικής µε καθηγητές, τον Μιχάλη Μανουσάκη και Κώστα Τσώλη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε το Β΄ εργαστήριο ζωγραφικής για ένα χρόνο µε καθηγητές τον Γιώργο Χαρβαλία, Αριστοτέλη Τζάκο και Βασίλη Βλασταρά και το Εργαστήριο κεραμικής µε καθηγητή τον Παύλο Παλτόγλου. Η κεντρική του κατεύθυνση είναι η ζωγραφική, όμως το έργο του περιέχει γλυπτικά στοιχεία και εγκαταστάσεις. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση.

Πληροφορίες

«Yearning for Truth», Κωνσταντίνος Νίκου, Evripides Art Gallery, Σκουφά και Ηρακλείτου 73, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης 31 Οκτωβρίου. Τηλέφωνο +302103615249, +302103615909.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ