ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συλλογή τέχνης της ΤτΕ συναντά την Αρχαιότητα, στην Καβάλα

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι εξωστρεφής προς την κοινωνία με τρόπο δημιουργικό

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΝΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι εξωστρεφής προς την κοινωνία με τρόπο δημιουργικό. Αιχμή σε αυτό το άνοιγμα αποτελεί η πλούσια συλλογή έργων τέχνης της, που επανέρχεται στη δημόσια θέα μέσα από συμπράξεις. Το νέο ραντεβού της με το κοινό είναι στην έκθεση που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της τράπεζας, σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων της πόλης. Με τίτλο «Σημείο συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας», το αφιέρωμα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 19.30, και φέρνει μαζί έργα της συλλογής της ΤτΕ που είχαμε δει και στο Μουσείο Μπενάκη, με αρχαιολογικά εκθέματα.

Η Καβάλα, τόπος με μακραίωνη ιστορία, έχει σπαράγματα από την προϊστορία ώς τα ελληνιστικά χρόνια της Νεαπόλεως και από τη βυζαντινή Χριστούπολη έως τη νεότερη πόλη της Καβάλας. Η δραστήρια και ταλαντούχoς επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου, κατάφερε να φτιάξει ένα νέο αφήγημα, με στοιχεία σύζευξης τις κοινές θεματικές. Τον συντονισμό της έκθεσης εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας επωμίστηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Ιωνικοί κίονες του 5ου αιώνα π.Χ., που εκτίθενται στο Μουσείο.

Θα δούμε, λοιπόν, εκθέματα από τη νεκρόπολη της αρχαίας Αμφιπόλεως – προτομές γυναικείων μορφών και περίτεχνα κοσμήματα, με γυναικεία πορτρέτα των Γεωργίου Ιακωβίδη, Ορέστη Κανέλλη και Γιάννη Τσαρούχη. Επίσης, θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη να συνυπάρχουν με αγγεία, τα οποία μαρτυρούν την πλούσια ναυτική παράδοση της περιοχής, ενώ στην αίθουσα του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα θεότητα της Νεαπόλεως, την Παρθένο, θα εκτίθεται το εμβληματικό έργο του Νικολάου Γύζη, η «Παλλάς Αθηνά». Στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα εκτεθούν έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Επίσης, επιλεγμένες αρχαιότητες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου θα συνδιαλέγονται με χαρακτικά της νεότερης εποχής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ