ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τέχνη μας εμπνέει να υπερβούμε εαυτούς

Η Κύπρια επιμελήτρια τέχνης Κατερίνα Πατσαλίδου μίλησε στην «Κ» για τη νέα της διαδικτυακή έκθεση

Μέσα σε αυτή την παγκόσμια, αλλά και καλλιτεχνική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα η Κατερίνα Πατσαλίδου σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Μικαέλλα Μελανίδου βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την πλατφόρμα «Visual Space», η οποία είναι μια ιστοσελίδα όπου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η έκθεση με τίτλο «Art Still Flourish». Με αυτή την έκθεση δοσμένη με ένα «μη συμβατικό τρόπο» η Κατερίνα μαζί με τη Μικαέλλα μάς δίνουν το μήνυμα ότι η τέχνη και ο πολιτισμός δεν σταματούν εδώ.

 

 


–Μέσα από αυτή την παγκόσμια κρίση αποφάσισες να συνδημιουργήσεις/επιμεληθείς μια διαδικτυακή έκθεση. Μίλησε μου λίγο για αυτό.

–Δημιούργησα το Artstalker προφίλ στο Instagram με κύριο στόχο να διαφημίσω και εγώ με τον δικό μου τρόπο ανερχόμενους καλλιτέχνες. Όταν ξεκίνησε η πανδημία έβλεπα πως όλες οι εκδηλώσεις ακυρώνονταν, οι γκαλερί και τα μουσεία έκλειναν και καλλιτέχνες πλέον έμεναν άνεργοι στο σπίτι. Σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Μικαέλλα Μελανίδου δημιουργήσαμε την πλατφόρμα «Visual Space», η οποία θα είναι μια ιστοσελίδα όπου θα γίνει η διαδικτυακή μας έκθεση «Art Still Flourishes». Θα είναι μία ευκαιρία να διαφημίσουν οι καλλιτέχνες τα έργα τους και ταυτόχρονα οι φιλότεχνοι να επισκεφθούν μία διαδικτυακή έκθεση με ένα θέμα που σήμερα ενδιαφέρει όλους.

–Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Art Still Flourishes». Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσα από αυτό;

–Βρήκαμε τον τίτλο «Art Still Flourishes» ιδανικό γι’ αυτή την έκθεση, διότι αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να σταματήσουν, αφού, όπως είδαμε στο παρελθόν, ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές ευδοκιμούν. Καλούμε τους καλλιτέχνες, όπου κι αν ζουν, να λάβουν μέρος σε αυτή την έκθεση με στόχο να παρουσιάσουν έργα που να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα και τη δική τους αντίληψη για τον σημερινό κόσμο.

–Πιστεύεις ότι μετά από την κρίση θα έρθει η αναγέννηση και μέσα από την τέχνη;

–Η τέχνη διαμορφώνεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις καταστάσεις που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον. Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμιας εμβέλειας και είναι αδύνατο να παραμείνει αναλλοίωτη. Η τέχνη είναι ο καθρέφτης του κόσμου μας και με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργηθεί ένας άλλος κόσμος, μιας άλλης εποχής.

–Ασχολείσαι ενεργά εδώ και πολλά χρονιά και πριν από την πανδημία με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για τη δουλειά σου. Με ποιο τρόπο η περίοδος αυτή που διανύουμε άλλαξε τα δεδομένα;

–Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας καλώς η κακώς παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, ειδικά λόγο αυτής της πανδημίας. Πλέον είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο και να μη νιώθουμε μόνοι, και έτσι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην τέχνη. Παρατηρούμε έξαρση ψηφιακών καναλιών στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τα δε ΜΜΕ αποκτούν όλο και περισσότερο ψηφιακό χαρακτήρα.

–Σε αυτή την παγκόσμια κρίση που ζούμε είναι ευκαιρία τώρα να γίνει κάτι διαφορετικό;

–Ναι, νομίζω πως συνειδητοποιούμε κάποιες αλήθειες για τον κόσμο μας και πως μας δίνεται η ευκαιρία ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο. Είμαστε τρωτοί, είμαστε ένας κόσμος χωρίς σύνορα. Ο ιός δεν διακρίνει σύνορα, χώρες, φυλές, φτωχούς – πλούσιους, μορφωμένους και μη. Είναι πλέον κατανοητό πως ο κόσμος πρέπει να βοηθά ο ένας τον άλλο για να τα βγάλουμε πέρα και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο κόσμο. Η αλληλεγγύη κι οι συλλογικές επιδιώξεις, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι πλέον επιλογή είναι επιτακτική ανάγκη. Κι η τέχνη μας εμπνέει να υπερβούμε εαυτούς, να χαράξουμε έναν νέο δρόμο.

–Τι νιώθεις ότι αλλάζει με τη κρίση στα εικαστικά;

–Βλέπουμε πως όλες οι εκδηλώσεις ακυρωθήκαν, τα μουσεία και οι εκθεσιακοί χώροι έκλεισαν, και με αποτέλεσμα η ζήτηση μειώθηκε δραματικά όπως και σε πολλούς άλλους τομείς. Η κρίση επηρεάζει από τον καλλιτέχνη μέχρι και τον θεατή, γι’ αυτό πολλοί θεσμοί και καλλιτέχνες προσπαθούν να σκεφτούν πολλούς ψηφιακούς τρόπους για να προσελκύσουν το κοινό τους.

–Τώρα με τα μουσεία και τις γκαλερί που είναι κλειστά ο δρόμος για δημιουργία είναι η τεχνολογία; Η τεχνολογία θα μπει πιο δραστικά στα εικαστικά; Θα αλλάξει ο τρόπος προβολής και ο τρόπος δημιουργίας;

–Ναι, πιστεύω ότι η τεχνολογία θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στον κόσμο της τέχνης. Έχει ήδη αρχίσει, αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και είναι πολύ φυσικό να επηρεάσει και την τέχνη. Τόσο ο επισκέπτης όσο και ο δημιουργός, θα αισθάνονται πιο κοντά σε ένα ψηφιακό. περιβάλλον απ’ ό,τι σήμερα.

 


Πληροφορίες: Απο 11 Μαΐου 2020 μέχρι την 1η Ιουνίου, 2020. Στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Visual Space»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ