ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Google τιμά την εικαστικό που αμφισβήτησε τα πρότυπα φύλου

Το 1919 ξύρισε το κεφάλι της και άλλαξε το όνομά της σε Κλοντ Κάεν, ένα όνομα ουδέτερο, σε ένδειξη αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης της εποχής

ΠΗΓΗ: skai.gr

Με ένα doodle τιμά η Google τα 127α γενέθλια της Γαλλίδας εικαστικού Κλοντ Κάεν.

Γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της οι οποίες αμφισβήτησαν τα πρότυπα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1894 στη Γαλλία και το όνομά της ήταν Λούσι Ρενέ Ματθίλδη Σβόμπ.

Το 1919 ξύρισε το κεφάλι της και άλλαξε το όνομά της σε Κλοντ Κάεν, ένα όνομα ουδέτερο, σε ένδειξη αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης της εποχής.

Στις αρχές του 1920 μετακομίζει μόνιμα στο Παρίσι μαζί με την σύντροφο και ετεροθαλή αδερφή της, Σούζαν Μάλερμπ, η οποία υιοθέτησε το ψευδώνυμο “Μαρσέλ Μουρ”.

Οι δυο ερωτευμένες κοπέλες έγιναν αδερφές εξ αγχιστείας, όταν ο διαζευγμένος πατέρα της Καέν παντρέυτηκε την διαζευγμένη μητέρα της Μουρ. Οι δυο τους, πέρα από ζευγάρι στη ζωή, είχαν και καλλιτεχνική σύμπραξη, παράγοντας μαζί πολλά συγγραφικά έργα, γλυπτά και φωτογραφίες.

Τόσο η ίδια όσο και η Μουρ ασχολήθηκαν με τα υπερρεαλιστικά φωτομοντάζ με κεντρικό μοτίβο τα χέρια, για να μιλήσουν για την ταυτότητα φύλου στη Γαλλία του ’30.

Η Καέν ήταν γόνος εύπορης εβραϊκής οικογένειας και γεννήθηκε στην πόλη Ναντ. Τη μεγάλωσε η γιαγιά της μια και η μητέρα της το μεγαλύτερο διάστημα νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική.

Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία αργότερα στο Παρίσι, ενώ η φωτογραφία γι’ αυτήν ήταν περισσότερο μια προσωπική υπόθεση. Κινήθηκε στον κύκλο των σουρεαλιστών στη γαλλική πρωτεύουσα και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση ακόμα και του André Breton, ο οποίος δεν έτρεφε και μεγάλη εκτίμηση στις γυναίκες καλλιτέχνες.

Στις φωτογραφίες της η  ασχολήθηκε πολύ, σχεδόν με εμμονή, με το θέμα του ανδρόγυνου. Οι δημιουργίες της θεωρούνται πρωτοποριακές για τη γυναικεία ταυτότητα και έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, μια και την εποχή εκείνη η φωτογραφία δεν είχε καλλιτεχνική αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ