ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κόκκινες ραμμένες ιστορίες», νέα έκθεση από την Αγγέλω Ευαγγέλου

Γυναικεία φορέματα σε πραγματικό μέγεθος, φτιαγμένα το καθένα, από ένα βιβλίο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Κόκκινες ραμμένες ιστορίες» παρουσιάζει η εικαστικός Αγγέλω Ευαγγέλου στον πολυχώρο Γκαράζ.

Η έκθεση παρουσιάζει οχτώ έργα: ισάριθμα γυναικεία φορέματα σε πραγματικό μέγεθος, φτιαγμένα το καθένα, από ένα βιβλίο. Βιβλία-σταθμοί και σημεία αναφοράς στην παρουσία και την αντιμετώπιση της γυναίκας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έργα φτιαγμένα από τα κατ' εξοχήν μισογύνικα και ομοφοβικά αποσπάσματα της Βίβλου, από σελίδες από το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, από την «Ιστορία της σεξουαλικότητας» του Μισέλ Φουκώ, από την «Αναταραχή φύλου» της Τζούντιθ Μπάτλερ, από πρακτικά συνεδρίας της Κυπριακής Βουλής με θέμα την εμπορεία προσώπων, από το ποίημα «Πηνελόπη» του Π. Κουζάλη, ενώ ένα έργο είναι φτιαγμένο από σερβιέτες.

Γράφει η εικαστικός: «Το ανακυκλώσιμο υλικό πρωταγωνιστούσε στη δουλειά μου εδώ και 20 χρόνια, απ' όταν πρωτο-άρχισα δηλαδή. Σ' αυτήν ξεχώριζε η παρουσία της γυναίκας και του βιβλίου. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει το βιβλίο γυναίκα και η γυναίκα βιβλίο. Βιβλία κόπηκαν, σχεδιάστηκαν και ράφτηκαν σε γυναικεία φορέματα. Βιβλία που σηματοδοτούν την παρουσία της γυναίκας, το παρελθόν και το παρόν της. Ποια χνάρια άφησαν πάνω στα κορμιά μας τα φουστάνια που μας έντυσαν; Τα ρούχα μας: ένας εσωτερικός πυρήνας αλήθειας ο οποίος εμφανίζεται και κατοικεί στην επιφάνεια του σώματος αλλά και στη ψυχή μας.

Τα έργα είναι ραμμένα όλα με κόκκινη κλωστή, το αρχετυπικό χρώμα. Το χρώμα του αίματος, σύμβολο της ζωής. Και της ραφής που επουλώνει το τραύμα. Οι γυναίκες μαθαίνουμε να ζούμε μέσα στο αίμα μας κ κουβαλάμε πολλά τραύματα της ιστορίας.

Σ' αυτή τη δουλειά με συντρόφευαν συχνά τα λόγια της Coco: Ψάξε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα δεν υπάρχει φόρεμα. Για την ανισότητα, τον φεμινισμό και την ενδυνάμωση των φύλων δεν θα αναμασήσω τα χιλιοειπωμένα. Η αδυσώπητη αλήθεια των αριθμών και των στατιστικών λέει πόσο πίσω είμαστε, καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει την ισότητα. Μα ούτε στα άλλα χιλιοειπωμένα δεν θα αναφερθώ, τη νομοθεσία, την εκπαίδευση, το σπάσιμο κοινωνικών στερεοτύπων. Θα πω ας κοιτάξουμε μέσα μας. Ας ψάξουμε να βρούμε τον δικό μας μισογυνισμό, τον ενσωματωμένο που κουβαλά η κάθε μια μας και ο καθένας μας. Οι κακοποιημένες εμείς, πόσο υιοθετήσαμε τον κακοποιητή; Και πάρα πέρα, οι ταυτότητες δεν κατηγοριοποιούνται και δεν ταξινομούνται “είναι ρευστές, πολλαπλές και έκκεντρες” Πόσο περιοριστήκαμε και πόσο ακρωτηριαστήκαμε όλες και όλοι στο ασφυκτικό δίπολο άντρας/γυναίκα; Εγκλωβισμένες/οι στις δοθείσες, επιβεβλημένες ταυτότητες;

Βαθιά μέσα στην κρίση και στον σάπιο καπιταλισμό, μόνο χτίζοντας και υποστηρίζοντας δομές αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης έχουμε ελπίδα. Ελπίδα να γιορτάσουμε και τους πολυμορφικούς, ως προς το φύλο, εαυτούς μας».

Info
Eγκαίνια Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, 19.00
H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
Επιμέλεια: Έλενα Παρούτη
Xώρος τέχνης Γκαράζ, Αμμοχώστου 16, στην εντός των τειχών Λευκωσία, απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: πρωινά 10:30-12:00 και απογεύματα 5:30- 8:00.
Περισσότερες πληροφορίες:
99535329, angela.evangelo@yahoo.com
Περισσότερα για την εικαστικό
www.angelaevangelo.com
www.facebook.com/angela.evangelo

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ