ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια έκθεση φόρος τιμής στους αφανείς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα», τιμά την Κύπρο και τον λαό της

ΚΥΠΕ

Στην παρουσία παλαιών πολεμιστών και γυναικών αγωνιστριών εν ζωή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε τα εγκαίνια της εμβληματικής έκθεσης «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα»,  η οποία αποτελεί φόρο τιμής στους αφανείς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σημείο αναφοράς για την Κύπρο και τον λαό της.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.
 
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «έχοντας ως παρακαταθήκη το όραμα των Βετεράνων Κύπριων Πολεμιστών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για μία ελεύθερη πατρίδα, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα όσον αφορά την εκπλήρωση του χρέους που έχουμε έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές της Κύπρου».
 
Σημείωσε ότι «τιμώντας το μεγαλείο των αγωνιστών αυτών, σε πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, Χρήστος Σίμος, σε χαιρετισμό του είπε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πρόσωπα των 17 χιλιάδων  Κύπριων εθελοντών, οι οποίοι στρατεύτηκαν στο ‘Κυπριακό Σύνταγμα’ κάτω από την ηγεσία της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο».


 
Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των προσώπων που έδωσαν τη ζωή τους στη μνήμη μας και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τους τιμήσουμε είναι να δώσουμε τη μάχη για μια Ευρώπη δημοκρατική και αλληλέγγυα, σε μια συγκυρία που οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς απειλούν και επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι».
 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, είπε ότι  «ο καταστροφικότερος πόλεμος όλων των εποχών έληξε με συμμάχους και αντιπάλους να προσπαθούν να ρυθμίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε, με κυρίαρχους  στόχους τη χωρίς βία διευθέτηση των διαφορών για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία των λαών, στόχοι για τους οποίους εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και σήμερα».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι «μέσα από εικόνες, φωτογραφίες και ενθυμήματα της εποχής, γίνεται προσπάθεια ανασύστασης της   ατμόσφαιρας  ηρωικών και πένθιμων γεγονότων μιας παγκόσμιας σύρραξης, αφού μνήμες ζωντανές πλέον, ελάχιστες υπάρχουν και επιχειρείται να αποτυπωθεί, μια πιο συγκεκριμένη  περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συνδέεται με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στον πόλεμο».
 
Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Stephen Lillie, στον δικό του χαιρετισμό του είπε ότι «η έκθεση αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ενίσχυση της προβολής της συμμετοχής της Κύπρου στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».
 
«Μαθαίνοντας για και από το παρελθόν είναι σημαντικό για κάθε έθνος και η Κύπρος διαθέτει αρκετές αξιοθαύμαστες ιστορίες να διηγηθεί από αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της: Για κοινότητες που εργάζονται μαζί για το κοινό καλό, που υπερασπίζονται την ελευθερία, που παρέχουν προστασία σε όσους τη χρειάζονται, και διακρίνονται για την εργατικότητά τους», σημείωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Συμεών Μάτσης στο δικό του χαιρετισμό του ανέφερε πως «η έκθεση στοχεύει να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων στο μέτωπο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του».
 
«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε το ‘σημείο μηδέν’ του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ελλάδα και Κύπρος πλήρωσαν βαρύ τίμημα, προσφέροντας χιλιάδες νεκρούς – στρατιώτες και αμάχους - στον βωμό της ανθρώπινης ελευθερίας», είπε ο κ. Μάτσης.
 
Η Επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Λουί Νικήτα καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους είπε ότι «πρόθεση της έκθεσης δεν είναι να εξυμνήσει τις επιτυχίες στα μέτωπα των μαχών, ούτε να προβάλει τις δάφνες των νικητών και το όνειδος των νικημένων».
 
Επιδίωξη της είναι, κυρίως, «να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του», ανέφερε η κ. Νικήτα.
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού.
 
Τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.

Η έκθεση παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ