ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μίριαμ Μακ Κόννον - «Η πανοπλία του πρόσφυγα»

Τα εγκαίνια της νέας εικαστικής πρότασης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Μίριαμ Μακ Κόννον με τίτλο “Η πανοπλία του πρόσφυγα” σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 7μμ. από τον κ. Νίκο Τριμικλιώτη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2023. Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 5μμ στη γκαλερί θα γίνει προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους «Μια νύχτα ταραχών» του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Σεϊτάνη.

Η Μίριαμ Μακ Κόννον παρουσιάζει τις ατομικές ιστορίες νεαρών ανδρών προσφύγων σε πίνακες και γλυπτική προσωπικών αντικειμένων που αφηγούνται το ταξίδι μετατόπισης, ένταξης και φιλοδοξιών τους για το μέλλον. Η δουλειά της εξετάζει τα πολλά επίπεδα αυτών των ιστοριών, αποτρέποντας την κατηγοριοποίηση του «προσφυγικού» για να ορίσει αυτούς τους νεαρούς άνδρες.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Μίριαμ εργάζεται με συνέπεια γύρω από αντικείμενα που αποκαλύπτουν μια ανθρώπινη ιστορία. Για αυτή την έκθεση έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από συνεντεύξεις με μερικούς νεαρούς άνδρες που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο. Μαζί συζήτησαν θέματα τραύματος, μνήμης, ασφάλειας, πολιτικής και της κοινής παγκόσμιας ευθύνης για τους πολέμους. Ανακαλεί στοιχεία από τις προηγούμενες ιστορίες τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον μέσα από την απεικόνιση αντικειμένων που εκφράζουν τα διαφορετικά στρώματα αυτών των αφηγήσεων. Η δουλειά της λειτουργεί ως φορέας για να δώσει φωνή στις εμπειρίες αυτών των νεαρών ανδρών και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διατήρηση των προσωπικών τους μαρτυριών.

Αυτή η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός πρότζεκτ με τίτλο «Η Πανοπλία του Πρόσφυγα » που χρηματοδοτήθηκε από το Irish Arts Council. Το πρώτο μέρος του πρότζεκτ ήταν μια ατομική έκθεση ζωγραφικής με τον ίδιο τίτλο στην γκαλερί Olivier Cornet στο Δουβλίνο τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται σε πόλεις στις παρυφές των ανατολικών και δυτικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας το ζήτημα ότι η ελευθερία της μετακίνησης κατέληξε να είναι προνόμιο αν και ανθρώπινο δικαίωμα.

Σε μια σειρά από μεγάλα σχέδια, η Μίριαμ παρουσιάζει ανδρικά σακάκια κρεμασμένα από ένα σύρμα. Κάθε σακάκι κοστουμιού φέρει διακοσμητικά μοτίβα που προέρχονται από προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με το ατομικό ταξίδι μετατόπισης. Αυτά τα σακάκια αντιπροσωπεύουν την πανοπλία ή το δίχτυ ασφαλείας κάθε νεαρού άνδρα πρόσφυγα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια νέα ζωή μετά από πόλεμο.

Η εγκατάσταση «Altered Epilogues» παρουσιάζει βιβλία που έχουν κοπεί και αφαιρεθεί από τα εξώφυλλά τους. Εκτίθενται και παίρνουν τη μορφή σκηνών τοποθετημένων σε σχήμα καταυλισμού προσφύγων. Αυτό το γλυπτό παρουσιάζει την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκαλεί ο πόλεμος στην εκπαίδευση ενός παιδιού, μειώνοντας τις ευκαιρίες του για ένα καλύτερο μέλλον.

Στον χώρο της γκαλερί η εγκατάσταση «Armours» αποτελείται από πέντε ενδύματα που ανήκουν σε καθέναν από τους νεαρούς άνδρες των οποίων οι ιστορίες εκτοπισμού έχουν εμπνεύσει τα έργα της έκθεσης. Έχουν δοθεί δανεικά στον καλλιτέχνη για την έκθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενδύματα είναι εκείνα με τα οποία ταξίδεψαν οι νεαροί άντρες, αναζητώντας καταφύγιο. Κάθε ρούχο κρεμιέται στο ύψος του άνδρα στον οποίο ανήκει, δημιουργώντας έναν χώρο για την παρουσία των ανδρών μέσα στη γκαλερί με τρόπο που δεν είναι μεταφορικός αλλά αληθινή φυσική παρουσία, ενώ οι ταυτότητές τους παραμένουν προστατευμένες.

Η έκθεση εξετάζει την ψυχολογική πανοπλία για προστασία, προσωπικά αντικείμενα για τη σύνδεση με αυτούς τους ανθρώπους και τα ρούχα τους ως μαρτυρία, ενώ παρέχει μια φωνή για να λεχθούν οι πιο ανθρώπινες ιστορίες.

Η Μίριαμ Μακ Κόννον γεννήθηκε το 1977 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας το 1999 με Πτυχίο στην Ζωγραφική. To 2000 τελείωσε ένα μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Cyprus College of Art στην Λέμπα, Κύπρος.

Η δουλειά της Μίριαμ ασχολείται με θέματα όπως η μετατόπιση ανθρώπων λόγω πολέμου και με τα προσωπικά αφηγήματα της διαμάχης και τον αγώνα να εξασφαλίσει ένας πρόσφυγας ασφαλές σπίτι μετά από ένα πόλεμο.

Το Φθινόπωρο του 2012 είχε επιλεχθεί  ως μία από τους καλλιτέχνες για να συμμετάσχει στην 5η Biennale του Πεκίνου και στην VIII Biennale of drawing στο Πίλσεν της Τσεχίας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημιούργησε την εξωτερική εγκατάσταση ‘Το Μεγάλο Τάμα’ στον χώρο της Αγίας Σολομονής στην Πάφο, Κύπρο και το ‘Touring Tama’ στην Ιρλανδία (2013) για την Προεδρία της ΕΕ από τις δύο χώρες. Το Φθινόπωρο του 2015 επιλέχθηκε για δεύτερη φορά στην Biennale του Πεκίνου.

Την Άνοιξη 2016 η Μίριαμ συντόνισε το δικοινοτικό έργο Common Ground για το Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο έργο αυτό συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Το σχετικό ντοκιμαντέρ του πρότζεκτ του Common Ground, έχει ήδη προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου στο εξωτερικό, όπως Νέα Υόρκη, Σάντα Φε, Αθήνα, Δελχί, Αλεξάνδρεια, κ.α

Το 2017 συμμετείχε στο Cementography Project για το Πάφος 2017 όπου δημιούργησε Δημόσιο Έργο εξωτερικού χώρου στην Πάφο. Την ίδια χρονιά δημιούργησε την δημόσια εγκατάσταση εσωτερικού χώρου “The House of Letters”.

Το 2018 συμμετείχε στην Biennale Λάρνακας και τo 2019 συμμετείχε στο Eco Art 2019 με τον γνωστό επιμελητή Hermann Pitz.

Το 2020 συμμετείχε στο Sculpture in Context στο Δουβλίνο και στην ετήσια έκθεση στο Royal Ulster Academy, Belfast.

Το 2021 συμμετείχε στο London Biennale και στην ετήσια έκθεση στο Royal Hibernian Academy στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Η πρόσφατη ατομική έκθεση της ‘Domestic Resistance’ έγινε στο Olivier Cornet Gallery στο Δουβλίνο, Ιρλανδία τον Ιούνιο 2021.

Το 2022, η Miriam δημιούργησε την εξωτερική εγκατάσταση Lost Lace στους κήπους Iveagh, στο Δουβλίνο. Το έργο ήταν σε συνεργασία με την ποιήτρια Jessica Traynor και ήταν ένα αφιέρωμα για τις 10.000 ζωές που χάθηκαν από τον Covid 19 στην Ιρλανδία. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Τεχνών της Πόλης του Δουβλίνου και το Γραφείο Δημοσίων Έργων, Ιρλανδία.

Το 2023 η Miriam έλαβε χρηματοδότηση από το The arts Council of Ireland και το The fingal Arts Office για τις επερχόμενες ατομικές της εκθέσεις The Refugee's Armor που θα πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στην γκαλερί Olivier Cornet (Σεπτέμβριος 2023) και στη Λευκωσία στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος (Νοέμβριος 2023).

Η Μίριαμ έχει κάνει  ομαδικές και ατομικές  εκθέσεις στην Ιρλανδία, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Κύπρο.

Τα έργα της Μίριαμ βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες της Λευκωσίας και Λεμεσού και στις συλλογές της Τράπεζας Κύπρου, ΑΗΚ και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Επίσης στην Ιρλανδική Kρατική συλλογή (OPW), και στην Barclays Bank, Ireland.

 Η Μίριαμ ζει και εργάζεται στην Kύπρο. Την αντιπροσωπεύει στην Ιρλανδία η Olivier Cornet Gallery και στην Κύπρο το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Για περισσότερες πληροφορίες www.miriammcconnonart.com

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2023 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη –Παρασκευή 4.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ