ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:02
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Εικαστικά

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια άβυσσος

Της Λουΐζας Λούη

Ο Κύπριος καλλιτέχνης Κυριάκος Καδής παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση στην Alpha C.K. Art Gallery

Με αφορμή την ατομική ζωγραφική έκθεση στην Alpha C.K. Art Gallery με τίτλο «παράλληλο σύμπαν» ο καλλιτέχνης Κυριάκος Καδής μίλησε στην «Κ». Ο Κυριάκος ανήκει στη νέα γενιά των Κύπριων καλλιτεχνών και το έργο του κινείται γύρω από ανθρωποκεντρικά θέματα, την αγάπη, τον έρωτα, τη συνύπαρξη, την κβαντική φυσική και άλλα θέματα που εδράζονται στο υποσυνείδητο και όπως λέει διαχρονικά προβληματίζουν την ανθρώπινη οντότητα. Χρησιμοποιεί στοιχεία από πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα αλλά σημαντική θέση στη δουλειά του αποσπούν τα βιώματά του και η καθημερινή συνάφειά του με τον κόσμο και την πραγματικότητα.

–Τι ιστορίες θέλουν να αφηγηθούν τα έργα σας σε αυτή τη σειρά με τίτλο «Ερεθίσματα σε παράλληλο σύμπαν;
–Το κάθε έργο από αυτά ναι μεν αφηγείται μια ιστορία, αλλά αυτό που ψάχνω και προσπαθώ να αποδώσω είναι οι συνθήκες που την κάνουν ξεχωριστή. Στη ζωή μας κατά καιρούς βιώνουμε κάποιες αξιοσημείωτες καταστάσεις. Έντονα ερεθίσματα, στιγμές μαγικές, που εισχωρούν βαθιά στον κόσμο των αισθήσεων και την ψυχή. Μια συνειδησιακή κατάσταση από ενέργειες, παράγοντες, παραμέτρους, θερμοκρασίες και έλξεις. Μια ζωηρή, φορτισμένη ατμόσφαιρα που αναμφίβολα ξεχωρίζει, κρατάει και σηματοδοτεί τον χρόνο. Το «παράλληλο σύμπαν», που αναφέρομαι στον τίτλο, υποδηλώνει πως τέτοια φαινόμενα ή εμπειρίες συμβαίνουν κυρίως στον ιδεατό κόσμο, στον κόσμο των ονείρων, της φαντασίας των ψευδαισθήσεων, ακόμα και μέσω της κβαντικής διεμπλοκής. Μπορούμε να νιώσουμε τέτοιες εμπειρίες και στον πραγματικό κόσμο, αρκεί να καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε απλώς τη στιγμή.

–Η αγάπη, το πάθος και οι σχέσεις είναι κάποια στοιχεία που βλέπω στα έργα σας. Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα κομμάτια;
–Αυτό το πρότζεκτ δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ασχοληθώ και με άλλες, διαφορετικές ιστορίες στη συνέχεια. Όμως είναι αλήθεια πως η αγάπη, ο έρωτας, η συνύπαρξη, η φιλία, η οικογένεια, η σχέση και η επαφή δύο ή περισσοτέρων μερών μιας ολότητας πάντα με κέρδιζαν. Εκεί που φαινομενικά έχουν σταθερές αξίες, ο χρόνος τις μεταβάλει, τις διεγείρει και με παρακινεί να ζωγραφίσω. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια άβυσσος.

–Δουλεύετε αρκετά με τους εντόνους χρωματισμούς.
–Σε αυτά τα έργα θέλω να δώσω τη μεγαλύτερη ένταση που μπορώ. Από τεχνικής άποψης, όσο πιο μεγάλη γκάμα χρωμάτων και τόνων χρησιμοποιούμε, τόσο πιο πολλά εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αποδώσουμε εντονότερα τις δυναμικές, το σχέδιο, τις αντιθέσεις, τις θερμοκρασίες, τις ενέργειες κτλ. Ένας άλλος λόγος που χρησιμοποιώ τα έντονα χρώματα είναι διότι αντικαθιστούν το λευκό καθαυτό, το οποίο απουσιάζει από όλα τα έργα.

«Η τέχνη μου έχει πολλά πρόσωπα. Θα τη χαρακτήριζα εξιδανικευμένη, ενεργειακή, λυρική, με μεταϊμπρεσιονιστικά κυρίως στοιχεία»

–Τι είναι για εσάς το χρώμα;
–Το χρώμα πέρα από ένα υλικό η μέσο, είναι μια ενεργειακή δύναμη που πάλλεται και δρα αναλόγως. Σε σχέση με τα δίπλα του μπορεί να είναι θερμό ή ψυχρό. Μπορεί να συμβολίζει κάτι. Έχει τη δύναμη να ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας, να θεραπεύει, να παίζει με τον νου και την ψυχή. Όμως, είναι εξαρτώμενο του φωτός. Ανάλογα με το φως οι δυνάμεις αυτές χάνονται ή αλλάζουν θερμοκρασίες. Επίσης, το χρώμα εξαρτάται και από αυτόν που το βλέπει. Εγώ για παράδειγμα, έχω δυσχρωματοψία. Ένας βαθμός αχρωματοψίας. Αχρωματοψία έχουν περίπου το 20% των ανδρών. Είναι αδυναμία στην αντίληψη κάποιων χρωμάτων. Κυρίως αυτών που δεν είναι καθαρά. Από μικρός, λοιπόν, πριν καταλάβω καν το πρόβλημα αυτό, χώριζα τα χρώματα σε ομάδες. Όλα τα κόκκινα μαζί, τα μπλε σε άλλο συρτάρι και ούτω καθεξής. Βρίσκω διάφορους τρόπους και λύσεις, προσπαθώντας να μετατρέπω το πρόβλημα σε προτέρημα! Σε αυτή τη δουλειά, τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι πεντακάθαρα. Έτσι τα βλέπω καλύτερα. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να τα δω ποτέ όπως εσείς, όπως ούτε εσείς, όπως εγώ. Το χρώμα σε αυτά τα έργα, θέλει να είναι όλα τα χρώματα του κόσμου! Κάποια έργα έχουν μέχρι και 200 καθαρά χρώματα! Μιλάμε για πολύ χρώμα και πολλές ώρες εργασίας. Πάντως, ειδικά σε αυτά τα έργα, θα έλεγα πως το κάθε χρώμα μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. Όταν βρεθείτε απέναντι, ίσως αποφασίσετε ποιο θα μπορούσατε να είστε.

–Πώς θα χαρακτηρίζατε την τέχνη σας;
–Δυσκολεύομαι να απαντήσω καθώς η τέχνη μου έχει πολλά πρόσωπα.
Θα τη χαρακτήριζα εξιδανικευμένη, ενεργειακή, λυρική, με μεταϊμπρεσιονιστικά κυρίως στοιχεία.

–Γιατί εμφανίζεστε σπάνια σε εκθέσεις;
–Τις περισσότερες φορές από αντίδραση ενάντια στο κατεστημένο και την ανύπαρκτη βοήθεια προς τους καλλιτέχνες. Π.χ. εάν διοργανώνουν Μπιενάλε και ζητούν από τον καλλιτέχνη χρήματα για συμμετοχή, δεν θα έχουν ποτέ Κ. Καδή στη έκθεσή τους. Όσοι γενικότερα εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες ή όσοι καλλιτέχνες προσπαθούν απλώς να γεμίσουν το βιογραφικό τους μου προκαλούν το λιγότερο δυσαρέσκεια. Άλλοι λόγοι που δεν εκθέτω συχνά είναι που έχω μια τάση να κρύβομαι και να φανερώνομαι με εκπλήξεις! Μου αρέσουν τα πρότζεκτ. Όπως αυτό που εκθέτω τώρα για παράδειγμα. Η επόμενή μου έκθεση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Ενώ, λοιπόν, ετοιμάζω αφοσιωμένος ένα πρότζεκτ και παράλληλα διοργανώνεται μια ομαδική έκθεση με θέμα κτλ. δυσκολεύομαι να διακόψω και να ασχοληθώ με άλλη κατάσταση. Άλλες φορές δεν ενημερώνομαι εγκαίρως και άλλες απλώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.

–Ασχολείστε με διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως την γλυπτική, θα μπορούσατε να αφιερωθείτε σε μια;
–Αγαπώ τη γλυπτική σαν μορφή έκφρασης και την προτιμώ σαν διαδικασία. Δεν τη διαχωρίζω από τη ζωγραφική. Μάλιστα, ζωγραφίζω τα γλυπτά μου! Σκοπεύω στο εγγύς μέλλον να εκφραστώ πιο πολύ μέσα από αυτήν. Έχω πολλά να δώσω μέσω της τρισδιάστατης οδού.

–Πώς βλέπετε τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Κύπρο, έχοντας επιλέξει να ζήσετε μακριά από την πόλη;
–Έχω «επιλέξει» να βγω 40 λεπτά έξω από το κέντρο της Λευκωσίας, για να μην επιλέξω τα χαμηλοτάβανα μικρά διαμερίσματα ή τις αποθήκες χωρίς τουαλέτα και τσίγκους στην οροφή, χώρους που μπορεί να νοικιάσει ένας καλλιτέχνης του 2020 και να πληρώνει κάθε 30 μέρες το έλα να δεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η απόσταση αυτή εξαφανίζεται εύκολα. Τα καλλιτεχνικά δρώμενα εδώ στην ύπαιθρο είναι ζωντανά αλλά φυσικώς λίγα. Την καλοκαιρινή περίοδο συμβαίνουν διάφορα που περιορίζονται κυρίως στο θέατρο, στον χορό και στο τραγούδι. Όμως συμβαίνουν 4-5 αξιοσημείωτα φεστιβάλ τον χρόνο σε όλο το νησί, κυρίως στην ύπαιθρο, που μας γεμίζουν τις μπαταρίες! Τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου όλο και αυξάνονται όπως και η ποιότητά τους. Η γενιά μου και οι νεότεροι ευτυχώς αλλάζουν το τοπίο, προσφέροντας «ερεθίσματα σε παράλληλο σύμπαν».

 

Πληροφορίες:
Alpha C.K. Art Gallery, Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 μέχρι το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020. Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ