ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην τέχνη του αποτυπώνει στιγμές της ζωής

Ο Μιχάλης Καλλιγιάννης παρουσιάζει στην γκαλερί Opus 39 την έκθεση «Η ζωή είναι ένα Θέατρο»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει από σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου την έκθεση «Η ζωή είναι ένα Θέατρο» του Μιχάλη Καλλιγιάννη. Ο ζωγράφος μίλησε στη διαδικτυακή «Κ» για τη δουλειά του και τον τρόπο που βλέπει τη ζωή και την τέχνη. Η οπτική μνήμη και οι εικόνες που συλλαμβάνει έχουν κυρίαρχο ρόλο στην εν γένει καλλιτεχνική του έκφραση. Όπως σημειώνει και ο ίδιος «Με ενδιαφέρουν τα διάφορα μοτίβα τής ζωής και με γοητεύουν το χιούμορ και το μπουρλέσκ και όχι μόνο. Αν ήμουν συγγραφέας θα έγραφα τις εικόνες που δημιουργώ σαν μικρές νουβέλες ή συλλογισμούς πάνω στη ζωή». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο κος Στέλιος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Telia & Pavla BBDO, Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 στις 7.30 μ.μ.

 

 –Πώς αντικατοπτρίζει τα έργα που εκθέτετε ο τίτλος της έκθεσης «Η ζωή είναι θέατρο».

Τα έργα δείχνουν κίνηση, πρόσωπα και πολλές κινήσεις τους που κατοπτρίζουν τη ζωή μας. Άλλωστε η ζωή είναι ένα θέατρο που είναι και το κίνητρο της δουλειάς μου. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι άνθρωποι συνεχώς κινούνται διαφορετικά και ουσιαστικά παρατηρώ το θέατρο της ζωής. Συνέχεια, όπου και αν βρεθώ, παρατηρώ και κοιτάζω και μετά από μνήμης αποτυπώνω αυτή την κίνηση.

 
–Έχετε σημειώσει ότι δεν σας ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο στυλ.

Ναι, δεν έχω προτίμηση για κάποιον ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς ή στυλ. Μου αρκεί σε οποιαδήποτε δουλειά να φανεί κάτι αυθεντικό, κάτι αληθινό, με στοιχεία που θα δείχνουν ότι ο καλλιτέχνης θα έχει βιώσει αυτό που δείχνει. Αρκεί να κουβαλάει ο καλλιτέχνης κάτι αυθεντικό, να έχει ζήσει αυτό που δημιουργεί.

–Άρα και τα έργα που εκθέτετε στην Opus είναι από βιώματά σας;

–Ναι. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από παραστάσεις που έχω βιώσει. Ακόμα και τα ονόματα των έργων είναι από εκφάνσεις της καθημερινότητας. Το έργο «Μέρα γιορτής» είναι από κάποιο πανηγύρι στην Κρήτη όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν. Όλο αυτό είναι ζωή και μοιάζει σαν μία ταινία. Το έργο, επίσης, «Η λατέρνα» είναι η αίσθηση που έχω εγώ από αυτό το όργανο και τη μουσική του, μία ειδική μουσική, απ’ όταν ήμουν μικρός και την άκουγα. Άρα και εδώ λειτούργησε η μνήμη μου. Συνδύασα τη λατέρνα, την αρχαία Αθήνα και τις μνήμες μου. Η οπτική μνήμη είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική στη δουλειά μου.

Για εσάς έχει σημασία περισσότερο το ταλέντο ή η παιδεία που αποκτά κανείς;

–Σημασία έχει η παιδεία, μιας και το ταλέντο είναι λίγο πολύ έμφυτο. Η παιδεία είναι η προσέγγιση του τι είναι η ζωή, τι σημαίνει η ύπαρξή μας. Θα πρέπει να τίθενται ερωτήματα υπαρξιακά, όπως γιατί είμαστε ή δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Νομίζω ότι ο καλλιτέχνης που προσεγγίζει αυτά τα θέματα θα πλησιάσει ή τουλάχιστον νομίζω ότι θα δώσει κάτι που έχει ενδιαφέρον, σε οποιαδήποτε τέχνη.

–Πώς θα χαρακτηρίζατε εν τέλει την τέχνη σας και επειδή σας αρέσει πολύ το διάβασμα πώς θα δίνατε λογοτεχνικά το έργο σας;

–Θα έλεγα πως είναι εικόνες της ζωής. Οι εικόνες που δημιουργώ είναι σαν μικρές νουβέλες ή συλλογισμούς πάνω στη ζωή. άλλωστε ο τίτλος της έκθεσης το δείχνει.

 

Η ζωή είναι μνήμη

–Αν σας έλεγα να κάνετε ένα σκίτσο από κάποιο κυπριακό τοπίο, ποιο χρώμα θα επιλέγατε;

–Θα διάλεγα ένα χρώμα που θα είχε να κάνει με τις ιστορικές ιδιαιτερότητες της Κύπρου. Έχει σημασία να σκεφτεί κάποιος ένα χρώμα που θα χαρακτήριζε την ιστορική της πορεία. Άλλωστε, η ιστορία είναι, επίσης, μνήμη, η ζωή είναι μνήμη.


–Έχετε επιλέξει να ζείτε σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, νιώθετε αποκομμένος από το διεθνές πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι;

–Νομίζω πως όχι. Θεωρώ τον εαυτό μου κοσμοπολίτη, έχοντας ζήσει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και έχω αποκομίσει πολλές εικόνες. Χρησιμοποιώ πολύ και τη μνήμη μου, και επειδή έχω πολλές εικόνες και τα μάτια μου ανοικτά ως καλλιτέχνης μπορώ να δημιουργώ. Μην ξεχνάτε ότι πλέον με το διαδίκτυο τα πράγματα είναι πιο εύκολα πλέον.

–Η ζωγραφική σας δουλειά έχει επηρεαστεί από το πατέρα σας, τον ζωγράφο Μανώλη Καλλιγιάννη;

–Γενικά θα έλεγα ότι έχω επηρεαστεί από τον πατέρα μου όπως προσεγγίζω τη δημιουργική δουλειά. Και ο πατέρας μου και εγώ προσεγγίζουμε την τέχνη και τη δημιουργία σαν βίωμα, σαν έκφραση των ευαισθησιών μου. Παλαιότερα, ωστόσο, ζωγραφίζοντας το ελληνικό τοπίο ήμουν περισσότερο επηρεασμένος, αφού το ελληνικό τοπίο ήταν το κύριο θέμα του πατέρα μου και με αυτό έγινε γνωστός.
 

 
Ο καλλιτέχνης

Ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1954 στο Παρίσι και λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νίκαια, όπου σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε τις εικαστικές σπουδές του στην École des Arts Décoratifs. Στην συνέχεια έγινε δεκτός στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Beaux Arts) του Παρισιού, όπου ειδικεύτηκε στα τμήματα Χαρακτικής και Λιθογραφίας. Έχει εικονογραφήσει ιστορίες και παραμύθια, έχει διδάξει σχέδιο και ζωγραφική και έχει επίσης δημιουργήσει διάφορες τοιχογραφίες, διακοσμώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχει εκθέσει τη δουλειά του - ζωγραφική / χαρακτική / σχέδια - στη Νίκαια, Παρίσι, Αγγλία, Κορέα, Βολιβία, Σενεγάλη και Κρήτη απ’ όπου και κατάγεται. Ο Μιχάλης Καλλιγιάννης είναι γιος του Μανώλη Καλλιγιάννη, του γνωστού διεθνώς Έλληνα ζωγράφου.


Πότε/πού: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου 2018, Γκαλερί Opus 39, Κίμωνος 21, Στρόβολος, Λευκωσία. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα 5:00-8:00 μ.μ. Τρίτη-Παρασκευή 10:30-12:30 π.μ. & 5:00-8:00 μ.μ Σάββατο 10:30 - 12.30 π.μ.
 
Πληροφορίες: τηλέφωνο 22424983, mango2@cablenet.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X