ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 24 Φεβρουαρίου «ανοίγει» το ΕΜΣΤ

Η τεράστια πλέον αίθουσα όπου θα βρίσκεται το φουαγιέ της Εθνικής Πινακοθήκης

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Η τεράστια πλέον αίθουσα όπου θα βρίσκεται το φουαγιέ της Εθνικής Πινακοθήκης άνοιξε χθες για πρώτη φορά στο κοινό, προκειμένου να φιλοξενήσει την εκδήλωση για τον πολιτισμό που διοργάνωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο χώρος που βεβαίως βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευήν, φιλοξένησε ευρύ κοινό: προσκεκλημένους από ένα φάσμα οργανισμών, ιδρυμάτων και δράσεων που υποστηρίζει το Ιδρυμα, δημοσιογράφους και απλούς ανθρώπους. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό της πλούσιας δράσης του Ιδρύματος: Μόνον στο ΚΠΙΣΝ έχουν δοθεί από το 1996 μέχρι σήμερα 717 εκατ. ευρώ και άλλα 95 εκατ. για τις υπόλοιπες δωρεές στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παρίστατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ενώ επίσημος καλεσμένος ήταν ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, δημιουργός του ΚΠΙΣΝ και υπεύθυνος για την ανάπλαση του αρχαιολογικό μουσείου της Σπάρτης. Στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τις προσπάθειες, τους στόχους και τη στρατηγική μέσω των οποίων οι ιδιώτες σε συνδυασμό με την πολιτεία θα συμβάλουν στην ενίσχυση του πολιτισμού στη χώρα πήρε μέρος η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Πλέον είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε όλοι», τόνισε η υπουργός, και συνέχισε, «η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει πλέον χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ως «μια μορφή προ-εγκαινίων» που επιβεβαιώνει ότι πλησιάζει το τέλος της περιπέτειας της Εθνικής Πινακοθήκης, χαρακτήρισε την εκδήλωση η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Υπογραμμίζοντας την καθοριστική σημασία της δωρεάς των 13 εκατ. από το ΙΣΝ, σχολίασε ότι «κίνησε τη διαδικασία» της ολοκλήρωσης αυτού του μεγάλου έργου συνολικού κόστους περίπου 50 εκατ. ευρώ, και επανέλαβε ότι τα εγκαίνια θα γίνουν στις 25 Μαρτίου 2021. Στον μεγάλο χώρο της εισόδου θα εκτίθεται μόνιμα το έργο «Λαϊκή αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, ενώ ήδη φαίνεται στο βάθος η εντυπωσιακή κατασκευή του δεύτερου κτιρίου που συνδέεται με το φουαγιέ με μια «γέφυρα» από μέταλλο και γυαλί.

Την αίσια έκβαση ενός ακόμη «γεφυριού της Αρτας» όπως χαρακτήρισε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) η κ. Μενδώνη, πληροφορηθήκαμε στην ίδια εκδήλωση. Το μουσείο πρόκειται να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία ενός μηνός από τις 24 Φεβρουαρίου, με είσοδο ελεύθερη για τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής του Φιξ. Σύμφωνα με την υπουργό «η δωρεά των 3 εκατ. του ΙΣΝ “ξεκλείδωσε” τα 44 εκατ. που είχαν ήδη δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο για το έργο». Επίσης, το Ιδρυμα χρηματοδοτεί τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που εκπονείται με σκοπό «την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της γειτονιάς του», σύμφωνα με την υπουργό, έτσι ώστε να αναδειχθεί το ίδιο, και να γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Στα έργα της Αθήνας που πρόκειται να εκπονηθούν συντόμως εντάσσεται και αυτό που αφορά τους «Δεσμώτες του Φαλήρου», αφού μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ οι διαδικασίες επιταχύνονται και η δωρεά των 5 εκατ. από το ΙΣΝ θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Τέλος, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης δεσμεύθηκε ότι το «Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας» θα είναι έτοιμο το 2024 στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. στο οποίο συμμετέχουν το ελληνικό κράτος, το ΙΣΝ με δωρεά 10 εκατ. και η γερμανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ