ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Συμφιλίωση» της Βάσως Θούπου στη γκαλερί Αποκάλυψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα εικαστική πρόταση της Κύπριας εικαστικού

Νέα εικαστική πρόταση από την κύπρια εικαστικό Βάσω Θούπου παρουσιάζει η γκαλερί αποκάλυψη.

Η Βάσω Θούπου διαπραγματεύεται την εσωτερικότητα της ανθρώπινης ψυχής αποτυπώνοντας την διαδρομή της ζωής μέσα από παραθέσεις ανθρωπίνων φιγούρων, συναισθημάτων, χειρονομιών.

Το ταξίδι της ζωής είναι η κύρια περιγραφή στα έργα της Βάσως, η διαδρομή που συχνά περιγράφεται με περιπατητές φορτωμένους με αποσκευές να κατευθύνονται προς το άγνωστο. Οι φιγούρες αυτές δεν καθορίζονται, δεν έχουν χαρακτηριστικά, κάποτε βρίσκονται μαζί, κάποτε αγκαλιά ή δεμένες με σχοινιά, κάποτε πορεύονται μονάχες.

Το έργο της Βάσως, περιφέρεται ανάμεσα στο γήινο το καθημερινό μοτίβο και το απώτερο τοπίο της ζωής σε μια προσπάθεια να αγγίξει την εσωτερικότητα του ατόμου. Κάνει βουτιά στα άδυτα της ψυχής, ανακαλύπτει την αλήθεια της και αρχίζει το ταξίδι της, ένα καινούργιο ταξίδι αυτό της συμφιλίωσης και του συμβιβασμού.

Ο εικαστικός λογισμός της Θούπου αναλώνεται στην διερεύνηση του δυισμού. Αφενός, η παρουσία των στοιχείων καθημερινότητας και της φύσης συνδεόμενα με τις φιγούρες, τα βιβλία, τις πολύβουες πόλεις, τα σήματα τροχαίας, τα λόγια που αναγράφονται συχνά στον καμβά και παραπέμπουν στο στίγμα της εποχής με κριτική διάθεση και όχι μόνο. Φιγούρες ακίνητες, φιγούρες που περπατούν σχηματίζουν σκιές που τις ακολουθούν ή ταυτίζονται μαζί τους ή δημιουργούν ένα τρίτο φαινόμενο
πολλαπλασιάζονται και χάνονται στο φως ακριβώς όπως οπτασίες που κινούνται σε εξωπραγματικό τοπίο.

Η τεχνική διεκπεραίωση της δουλείας άψογη. Επιτάσσει σχεδόν όλα τα μέσα τέχνης, το κολλάζ (ύφασμα, χαρτί), το εργόχειρο, την ζωγραφική, το γράψιμο και φυσικά χρησιμοποιώντας δυνατή παλέτα με καθαρά έντονα χρώματα.

Κραυγαλέες έννοιες μέσα από το έργο της Θούπου η απόλυτη ελευθερία του ανθρώπου, ο έρωτας σαν πρώτη ύλη ζωής και η συμφιλίωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά έργα που θα εκτίθενται στην έκθεση. Είναι γλυπτά που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία όπως και τα έργα. Έχουν ύψος 50 εκατοστά περίπου και πλάτος 20 εκατοστά, με υλικά το χαρτί και τα σύρματα. Τα σύρματα αποτελούν την στέρεα βάση των σκελετών και το χαρτί που ανακυκλώνει η ίδια η καλλιτέχνης ολοκληρώνει την γλυπτική σύνθεση. Επιλεκτικά καμιά φορά τα σύρματα που απετέλεσαν την βάση, αφήνονται να εξέχουν στην εξωτερική επιφάνεια
του γλυπτού προσδίδοντας δραματικότητα και ένταση στις φιγούρες.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Γκαλερί Αποκάλυψη, η έκθεση θα διαρκέσει από 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2021 

Επικοινωνία:  22 300150 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ