ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα μουσεία γιορτάζουν ψηφιακά

Η Ελλάδα θα γιορτάσει διαδικτυακά με θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» που επέλεξε φέτος το ICOM

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν, παρόλο που έκανε άνω-κάτω τους προγραμματισμούς και τα σχέδιά τους η πανδημία και μετρούν απώλειες στα έσοδα και στις δραστηριότητές τους. Στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γερμανία στην οποία ξανάνοιξαν στα τέλη Απριλίου. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο ξεκλειδώνουν τις πόρτες τους στις 18/5, στην Κύπρο την 1η Ιουνίου και στην Ελλάδα στις 15/6. Τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν στο κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ακόμη κι έτσι, η χώρα μας θα γιορτάσει διαδικτυακά με θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» που επέλεξε φέτος το ICOM. Οι προτάσεις είναι πολλές, αρκεί να ανατρέξετε στις ιστοσελίδες των μουσείων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε εκθέσεις, βίντεο, ξεναγήσεις, δράσεις. Ο ψηφιακός κόσμος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσκεψη από κοντά, αλλά μην ξεχνάμε ότι στις ψηφιακές εφαρμογές των μουσείων καταφύγαμε τις ημέρες του εθελούσιου εγκλεισμού μας. Το ελληνικό τμήμα του ICOM με πρόεδρο την Τέτη Χατζηνικολάου, αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων: http://icom-greece.mini.icom.museum/

Οπως: Τι γνωρίζετε για τη συντήρηση; Είναι η δράση της Ομάδας Συντήρησης του ελληνικού τμήματος του ICOM, η οποία μοιράζεται πληροφορίες και μυστικά της δουλειάς των συντηρητών. Παράδειγμα, το μετάξι που αρκετοί γνωρίζουν ότι προέρχεται από τον μεταξοσκώληκα και συγκεκριμένα από το κουκούλι που κατασκευάζει κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσής του από κάμπια σε έντομο. Ομως να μία λεπτομέρεια: κάθε κουκούλι αποτελείται από 2 ίνες μεταξιού, οι οποίες μπορεί να φτάνουν σε μήκος το 1 χιλιόμετρο.

«Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» είναι το θέμα των φετινών εορτασμών. 

Η εργασία του συντηρητή είναι ένας άθλος. Αξίζει να δείτε το βίντεο της Εφορείας Ανατολικής Αττικής, με τίτλο «Η περιπέτεια της συντήρησης των νέων ξύλινων ευρημάτων της Βραυρώνας». Ολοι γνωρίζουν ότι το ξύλο ως οργανικό υλικό, είναι σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, δύσκολο να διασωθεί στους αιώνες και απαιτεί ειδικές τεχνικές συντήρησης. Τα ξύλινα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης φρεατίου στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, το 2011, ήταν 107 σκεύη, λεπτά ξύλινα φύλλα, ένα ξύλινο ειδώλιο κ.ά. Το υδάτινο περιβάλλον του ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στις εκβολές του ποταμού Ερασίνου συνέβαλε στη διατήρηση αυτών των ευαίσθητων ευρημάτων.

Στο εργαστήριο οι ειδικοί απομάκρυναν ρίζες, λάσπες, όλα όσα προκάλεσαν παραμορφώσεις και ρηγματώσεις στο σχήμα των αντικειμένων. Το ξύλινο ειδώλιο καθαρίστηκε με χειρουργική ακρίβεια, έπειτα βυθίστηκε σε απιονισμένο νερό μέσα σε δοχείο, πριν μπει σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο. Ανάλογη ήταν η «θεραπεία» δύο ξύλινων πελμάτων που βρέθηκαν και δεν είναι τίποτα άλλο παρά δύο σόλες αρχαίων υποδημάτων.

Για παιδιά και εφήβους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με τη δράση «Αρχαιολόγος από το σπίτι». Τους καλεί να ξεκινήσουν μια έρευνα για να ανακαλύψουν ποιο είναι το παλαιότερο αντικείμενο στο σπίτι τους κι αφού το εντοπίσουν, να γράψουν ένα κείμενο 300 λέξεων για το πώς βρέθηκε, από πού ήρθε, σε ποιον ανήκε, αν χρησιμοποιείται ακόμα, γιατί δεν πετάχτηκε κ.ά.

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με το βίντεο «Ηρακλής. Ηρως διαχρονικός και αιώνιος», της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Ιλίου Μέλαθρον πριν από δύο χρόνια. Ο εμβληματικός ήρωας με το ρόπαλο, που κρατούσε τρία μήλα, μια μυθολογική προσωπικότητα με πολλαπλούς συμβολισμούς, θεός και αθάνατος, μαχητής της ζωής και των δυσκολιών της, είναι πάντα έτοιμος να κόψει τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας, έτοιμος να πνίξει φίδια, να εξοντώσει τον Ερυμάνθιο κάπρο ή το λιοντάρι της Νεμέας.

«Μουσείο είμαι και ξεμύτισα…» προτείνει το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών «μένουμε σπίτι – Μπαίνουμε Μουσείο». Μια μισάωρη περιήγηση σε αίθρια, χώρους συμποσίου, πολυτελή λουτρά, κουζίνες και κουζινικά!

Η ιδέα «Κρασί και μουσεία. Δύο οινοπαραγωγοί συζητούν για τις συλλογές τους στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου», αφορά ασφαλώς τους μεγάλους. Καλεσμένος ο Γιάννης Μπουτάρης σε μια συζήτηση με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Υπάρχει όμως και η ενδιαφέρουσα πρόταση της Μάρλεν Μούλιου (επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας) που διοργανώνει οnline συζήτηση μέσω της πλατφόρμας Zoom με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της μουσειολογίας και θέμα «Ως νεολαία, τι οραματιζόμαστε για τα μουσεία;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ