ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria

Η συλλογή αριθμεί 124 αποκτήματα, από τα οποία τα 112 είναι έργα τέχνης ενώ υπάρχουν και 12 σπάνιοι χάρτες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το φθινοπωρινό της Fine Arts Sale ανακοινώνει η Cypria, το οποίο θα γίνει στις εγκαταστάσεις της στη Λευκωσία το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου. Η συλλογή που θα δημοπρατηθεί αποτελείται από έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου 20ού και 21ου αιώνα και διακρίνεται για τη σπανιότητα και τον πλούτο της σε τεχνοτροπίες, διαφορετικά ρεύματα και εκφραστικά μέσα. Μεταξύ των έργων τέχνης που θα δημοπρατηθούν συμπεριλαμβάνεται ένα κεραμικό του Πικάσο και πίνακας του Χριστόφορου Σάββα.

Η συλλογή αριθμεί 124 αποκτήματα, από τα οποία τα 112 είναι έργα τέχνης ενώ υπάρχουν και 12 σπάνιοι χάρτες. Ανάμεσα στα έργα τέχνης υπάρχουν εντυπωσιακά και σπάνια έργα από σημαντικότατους ζωγράφους και γλύπτες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Μακρίδης, Χαράλαμπος Βαλεντίνος, Καίτη Στεφανίδου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Μάρκος Καμπάνης, Ρένος Λοΐζου, Ζωή Ζέγγελη και Ρέα Μπέιλη. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει κεραμικά, χαρακτικά, σκίτσα, λιθογραφίες και ξυλόγλυπτα.

Την εσπερινή δημοπρασία αναμένεται ότι θα ηγηθούν τα έργα των Χρήστου Καρά «Νύμφη» και «Βάζο με Λουλούδια», με τιμή που εκτιμάται μεταξύ 18.000 και 25.000 ευρώ, η «Αφηρημένη Σύνθεση V» (1964 -1966) του Χριστόφορου Σάββα, που εκτιμάται από €15.000 – 25.000) και ο πίνακας του Ανδρέα Κριεζή «Το Πορτρέτο του Πανταλέοντα Κωστάκη» με κατώτατη εκτιμώμενη τιμή τις €12.000 και ανώτατη τις 18.000.

Φυσικά, στη δημοπρασία ξεχωρίζει η «Petite Chouette», ένα συναρπαστικό κεραμικό του Πικάσο που παρήγαγε το φημισμένο κεραμικό εργαστήρι της Madura σε έκδοση 200 αριθμημένων αντιτύπων. Η εκτιμώμενη τιμή κυμαίνεται μεταξύ των 6.000 και των 9.000 ευρώ και είναι πιθανόν να αποφέρει περισσότερα από την εκτιμώμενη αξία, καθώς τα κεραμικά του Πικάσο εδώ και μια δεκαετία έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.

Η παρουσίαση της συλλογής θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Cypria στη Λευκωσία και θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Τα έργα θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου.

Τα έργα

Η συνεργασία του Πάμπλο Πικάσο (1881 – 1973) με τους κεραμίστες του φημισμένου εργαστηρίου Μαντούρα στη Γαλλία διήρκεσε 25 χρόνια. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψαν μοναδικές συλλογές με αριθμημένα αντίτυπα. Υπάρχουν περίπου 3500 κεραμικά τα οποία φιλοτέχνησε ο Πικάσο και εκτέλεσαν οι φημισμένοι κεραμίστες του Μαντούρα. Ο Πικάσο άντλησε τα θέματα του από μυθολογίες, αρχέτυπα και μορφές ζώων. Η «Petite Chouette» ανήκει σε μία από τις μοναδικές συλλογές αυτής της συνεργασίας. Η σχεδόν τέλεια σφαιρικότητα της παραπέμπει στο γυναικείο αρχέτυπο ενώ παρά την παιχνιδιάρική της διάθεση ο καλλιτέχνης δίνει έμφαση στην ουσιαστική της υπόσταση ως ενός μυστήριου αρπακτικού της νύχτας.

Η συνύπαρξη στοιχείων κυβιστικής και αφηρημένης ζωγραφικής με μοτίβα λαϊκής τέχνης και ναΐφ στοιχεία είναι αυτό που στην ουσία διακρίνει τα έργα του Χριστόφορου Σάββα (1924 – 1968). Ξεφεύγοντας από τις ρεαλιστικές απεικονίσεις που κυριαρχούσαν στην κυπριακή ζωγραφική στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Σάββα έφερε νέα πνοή στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου. Ο πολύ σημαντικός Κύπριος μοντερνιστής ζωγράφισε την «Αφηρημένη Σύνθεση V» προς το τέλος της ζωής του, πιθανώς προσεγγίζοντας την ως τη κάτοψη μιας φανταστικής πολίχνης και χρησιμοποιώντας απλές, μονοχρωματικές φόρμες ώστε να επιτύχει την αφαίρεση. Οι επίπεδες επιφάνειες του έργου με τα μοτίβα λαϊκής τέχνης καθιστούν την «Αφηρημένη Σύνθεση V» ένα trademark έργο του Χριστόφορου Σάββα.

Η «Νύμφη και Βάζο με Λουλούδια» ανήκει στην περίοδο που ο Χρήστος Καράς αντιμετώπιζε την αντικειμενική πραγματικότητα με τρόπο ποιητικό. Οι ονειρικές εικόνες και οι παράξενοι συμβολισμοί των έργων της συγκεκριμένης περιόδου υπήρξαν καθοριστικοί στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Καρά. Ο ζωγράφος (γεν. 1930) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη, και στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Κατέχει μια σημαντική θέση στη σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην αναβίωση της ζωγραφικής στην Ελλάδα.

Η επανεμφάνιση «Του Πορτρέτου του Πανταλέοντα Κωστάκη» του Ανδρέα Κριεζή μετά από χρόνια παραμονής του σε ιδιωτική συλλογή αποτελεί μια εξαιρετική ανακάλυψη. Ο Κριεζής (1813 – 1880) σπούδασε στο Παρίσι και είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πορτρετίστες του 19ου αιώνα. Τα πορτρέτα του χαρακτηρίζει ιδιαίτερη ευαισθησία πάρα την αυστηρότητα του ύφους, γνώρισμα της Σχολής του Μονάχου στην οποία εντρύφησε πιθανότατα μέσω της φιλίας του με τον Ιταλό Francesco Pige.

Το κεντρικό θέμα της σύνθεσης –η φιάλη, το άδειο φλιτζάνι και το ψωμί– του Πολύκλειτου Ρέγκου υπαινίσσονται ένα λιτό γεύμα, χαρακτηριστικό των δύσκολων χρόνων του καλλιτέχνη στο Παρίσι. Σπουδή στο Άσπρο είναι μια μεταφυσική νεκρή φύση, της οποίας η δραματικότητα, οι κρυφές μετατοπίσεις της φόρμας και η περίεργη προοπτική των αντικειμένων έχουν ομοιότητες με το έργο του Morandi.

Ο Ρέγκος (1903 – 1984) έζησε στο Παρίσι από το 1930 -1935 και σπούδασε στην Academie de la Grande Chaumiere, πειραματιζόμενος με τα κινήματα του 20ού αιώνα. Παράλληλα, ο Ρέγκος άφησε μοναδικά έργα επηρεασμένα από την παράδοση και τη θρησκευτικότητα της βυζαντινής τέχνης και δοκίμασε διάφορα εκφραστικά μέσα.

Πληροφορίες

Παρουσίαση έως την ημέρα της Εσπερινής Δημοπρασίας, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Cypria, οδός Εύρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22341122. Ο κατάλογος με τα έργα της δημοπρασίας διατίθεται στην ιστοσελίδα cypriaauctions.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ