ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Φυτώριο για την συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης καλει τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες να τοποθετηθεί δημόσια

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – Το Φυτώριο ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook και κάλεσε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες να τοποθετηθούν δημοσιά και με διαφάνεια για την συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε. Όπως τόνισαν «Έχουν δηλαδή παρέλθει 6 μήνες από την ανακοίνωση της Μπιενάλε και βρισκόμαστε οριακά 4 μήνες πριν τα εγκαίνια.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση πιο κάτω

Καλούμε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες να τοποθετηθούν δημόσια, ενημερώνοντας με διαφάνεια το κοινό σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας.

Ο τίτλος της Μπιενάλε Βενετίας “The milk of dreams” σε επιμέλεια της Cecilia Alemani, ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου 2021 και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στις 20 Απριλίου 2022. Έχουν δηλαδή παρέλθει 6 μήνες από την ανακοίνωση της Μπιενάλε και βρισκόμαστε οριακά 4 μήνες πριν τα εγκαίνια.

Για ακόμη μια φορά διακρίνουμε μια σοβαρότατη καθυστέρηση στην επιλογή του/της/των εικαστικών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των διαδικασιών, από την επιλογή της ειδικής επιτροπής που σε ότι αφορά την Κύπρο ορίζεται από τον ίδιο τον υπουργό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κον Πρόδρομο Προδρόμου Πολιτιστικές Υπηρεσίες - ΥΠΠΑΝ, του επιμελητή, το κάλεσμα στους εικαστικούς, την αξιολόγηση των προτάσεων και τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για την μεταφορά του έργου, είναι απορίας άξιο για το ποιος θα είναι τελικά ο ωφέλιμος χρόνος που θα έχει/έχουν ο/η/οι εικαστικοί που θα επιλεχθούν για να αναπτύξουν και να παράξουν το έργο τους. Αυτή η αδικαιολόγητη και επαναλαμβανόμενη κωλυσιεργία από πλευράς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών θα αδικήσει κατάφωρα την πρόταση που θα επιλεχθεί και ιδίως τον/την καλλιτέχνη που θα συμμετέχει μιας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που ήδη δημιουργούνται θα έχουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που, από την άλλη, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έχουν κινήσει τις διαδικασίες ή ακόμη έχουν ήδη επιλέξει το/τα άτομο/α που θα εκπροσωπήσει/ουν την Κύπρο, τότε η έλλειψη ενημέρωσης φέρνει στην επιφάνεια σοβαρότατα ζητήματα διαφάνειας που δημιουργούν περαιτέρω τριγμούς και υποψίες στις ήδη ταραγμένες σχέσεις της κοινότητας των εικαστικών με τις κρατικές υπηρεσίες. Κυρίως όμως η επαναλαμβανόμενη αυτή αντιμετώπιση της Μπιενάλε Βενετίας, εκ μέρους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, μετατρέπουν την αναμονή της μεγάλης αυτής διοργάνωσης της Μπιενάλε Βενετίας από μια δημιουργική διαδικασία για τους καλλιτέχνες και εικαστικούς τέχνης σε μία σπατάλη χρόνου στην επανάληψη του αφηγήματος, αυτού της απουσίας εκτίμηση της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των ανθρώπων των τεχνών.

Η λίστα καλλιτεχνών που έχουν ήδη επιλεχθεί για να αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους:
https://news.artnet.com/.../venice-biennale-2022-artist..
https://www.labiennale.org 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ