ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Εικαστικά

Χίλιες λέξεις λόγια με απανωτά κλικ της μηχανής

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η δημοσιογράφος-φωτογράφος Ανδρούλα Γεωργιάδου παρουσίασε την πρώτη της έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Μαστού

Η φωτογραφία είναι αποτύπωση μιας δεδομένης στιγμής και αυτή η στιγμή απαθανατίζεται για πάντα, γίνεται μάρτυρας της δικής σου μνήμης. Μία φωτογραφία εγκιβωτίζει έναν ολόκληρο κόσμο, που είδες, που αισθάνθηκες. Χαίρομαι, που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην έκθεση φωτογραφίας της Ανδρούλας Γεωργιάδου, που φιλοξενήθηκε στο πρωτοποριακό Ιατρικό «Κέντρο Μαστού Κύπρου» στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν πραγματικά ένα ταξίδι, σε ήχους, χρώματα και λέξεις, αφού τρεις καλές φίλες της φωτογράφου και δημοσιογράφου Ανδρούλας Γεωργιάδου, η ηθοποιός Γιάννα Λευκάτη, η ποιήτρια Αλεξάνδρα Γαλανού και τραγουδίστρια Καίτη Οικονομίδου, με την πιανίστρια Αγνή Σακκά παρά το πλευρό της, φρόντισαν η καθεμιά με τα δικά της όπλα να «ντύσουν» την εκδήλωση με τον κατάλληλο τρόπο.

Τέσσερις γυναίκες, λοιπόν, την περασμένη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 συνέθεσαν μία εκδήλωση έμπλεης συγκίνησης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διάβασε ποιήματά της η ποιήτρια Αλεξάνδρα Γαλανού και τραγούδησε υπέροχα ελληνικά τραγούδια η Καίτη Οικονομίδου με τη μοναδική φωνή της. Παρουσιάζοντας την Ανδρούλα Γεωργιάδου, η ηθοποιός Γιάννα Λευκάτη μίλησε για τη μακρά πορεία της στη Δημοσιογραφία και την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

Η ηθοποιός Γιάννα Λευκάτη είπε χαρακτηριστικά για την Ανδρούλα Γεωργιάδου «δεν γράφει πια με λόγια, αλλά με απανωτά κλικ της μηχανής»

«Κι έτσι», είπε, «δεν γράφει πια με λόγια, αλλά με απανωτά κλικ της μηχανής. Για να μας αποδείξει το θεώρημα «Μια εικόνα χίλιες λέξεις». Η ίδια η Ανδρούλα Γεωργιάδου είπε πως επέλεξε γι’ αυτή την πρώτη ατομική έκθεσή της κάποια φωτογραφικά ταξίδια της «σε ομορφιές που την πληγώνουν, τη λαβωμένη, κατεχόμενη Κύπρο που αγαπά πιο πολύ. Αλλά και σε ομορφιές που την καθηλώνουν, κυρίως από πρόσφατα ταξίδια της στην Ελλάδα, σε ομορφιές που την κάνουν «να νιώθει τον κόσμο σαν μια απέραντη αγκαλιά του Θεού και ν’ απολαμβάνει τη γαλήνη της στιγμής ως ανεκτίμητο δώρο.».

Η τέχνη, είπε, «οι τεχνικές, οι δυνατότητες και το φάσμα των θεμάτων στη φωτογραφία είναι ένα απέραντο πεδίο πειραματισμού, αποκάλυψης κι ευχαρίστησης. Εξ επαγγέλματος με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το φωτορεπορτάζ, η διαμαρτυρία, η φωτογραφία δρόμου, η καθημερινότητα, το πρόσωπο, η έκφραση, το χαμόγελο, το δάκρυ... Και την ίδια ώρα με συγκλονίζουν το χρώμα της εποχής και της ώρας, οι ήπιες ή δραματικές αποχρώσεις του τοπίου...»

Λόγος και νότες

Για την ποίηση της Αλεξάνδρας Γαλανού, η Γιάννα Λευκάτη ανέφερε πως πηγάζει από βιωμένους προβληματισμούς και εκφράζει μια πλούσια εσωτερικότητα και γνήσια στοχαστικότητα.«Είναι ευρεία, πρόσθεσε, η θεματολογία της ποίησης της: Η επίπονη εσωτερική διεργασία της ποιητικής δημιουργίας, η μοναξιά, η αλλοτρίωση και η έλλειψη επικοινωνίας , η απώλειά και η συναισθηματική ωριμότητα. Τα βιώματα του σύγχρονου ανθρώπου που παρατηρεί και προβληματίζεται μετουσιώνονται σε στίχο μέσα από μια ποιητική γραφή εξομολογητική και άμεση που αποδεσμεύει μια φιλοσοφική πρόσληψη του κόσμου.

Η ποίησή της έχει μια αξιοπρόσεκτη πυκνότητα, απλότητα, λιτότητα και ειλικρίνεια.» Για την Καίτη Οικονομίδου η κ. Λευκάτη είπε πως η φωνή της έχει ακουστεί σε καθεδρικούς ναούς, θέατρα, πλατείες κι έχει συγκλονίσει το κοινό. Και πραγματικά η κ. Οικονομίδου «έκλεψε» την παράσταση κι αυτή τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης της κ. Γεωργιάδου. Το ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς είναι απότοκο των ειλικρινών σχέσεων που έχουν οι τέσσερις αυτές γυναίκες, που με αφορμή μια φωτογραφία βρήκαν τον τρόπο να αφήσουν ελεύθερα χίλια συναισθήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ