ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα» του Παναγιώτη Δουκανάρη

Ο Παναγιώτης Δουκανάρης περιγράφεται ως εργασιομανής, ανήσυχος, σχεδόν ψυχαναγκαστικός στη δουλειά του

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα» είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Παναγιώτη Δουκανάρη στην γκαλερί Art Seen, και την επιμέλειά της έχει η Μαρία Στάθη. Η συνεργασία μεταξύ του Παναγιώτη Δουκανάρη και της Art Seen ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, όταν συμμετείχε στην ομαδική έκθεση της γκαλερί «Ζωγραφικές Σημειώσεις». Ο Παναγιώτης επιστρέφει στην γκαλερί μετά από πρόσκληση/ανάθεση της επιμελήτριας και ιδρύτριας της Art Seen, Μαρίας Στάθη, για να παρουσιάσει μια σειρά από καινούργια έργα του. Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα» σχολιάζει, διερευνά και διευρύνει τα όρια της ζωγραφικής τέχνης, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Ο Παναγιώτης Δουκανάρης περιγράφεται ως εργασιομανής, ανήσυχος, σχεδόν ψυχαναγκαστικός στη δουλειά του, και η διαδικασία της δημιουργίας είναι γι’ αυτόν επίπονη, νοητικά και σωματικά. Ακούραστα, εμμονικά, επίμονα, πολλές φορές ταλαιπωρώντας και καταπονώντας το σώμα του, ο καλλιτέχνης τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί στα έργα που εκτίθενται. Αυτή τη μέθοδο ο ζωγράφος την εφαρμόζει πρακτικά επί του καμβά, με αφορμή την έρευνά του για το πώς μπορεί να αναπαρασταθεί η έννοια του τραύματος. Ο Παναγιώτης μού λέει ότι προσπαθεί να δείξει πώς ο καμβάς προδιαθέτει και μάλιστα προκαθορίζει πώς θα είναι μία εικόνα που θα δεχθεί επάνω του. Επομένως, αυτό που προσπάθησε είναι να δείξει την ίδια τη δυναμική του υλικού, του καμβά δηλαδή, «να δω τον τρόπο που είναι πλεγμένος, το πάχος του, τα νήματά του κτλ. Ξεκίνησα, λοιπόν, να τον ξηλώνω και να δείχνω αυτή τη διαδικασία, αντί για την εικόνα». Άρχισε να βγάζει κλωστές από τον καμβά, να δημιουργεί το έργο του, όπως ο γλύπτης επεξεργάζεται την πέτρα, το μάρμαρο, αν μου επιτρέπεται ο παραλληλισμός. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία άρχισαν να αναφύονται και νέα ερωτήματα που είναι π.χ. η ανάγκη υποστηρίγματος του τελάρου, ή πώς θα δείξω αυτό που έφτιαξα στον τοίχο, επομένως το γενικότερο πλαίσιο, και πέρα πια από το τραύμα, κατέληξε να είναι ποια είναι τα όρια ενός έργου, ποια είναι τα όρια αν θέλεις μιας κατηγορίας της ζωγραφικής, για να εμπίπτει σε αυτή ένα έργο που ονομάζουμε ζωγραφικό.

Ο Παναγιώτης λέει: «Θεωρώ ότι είμαι ζωγράφος και η αντίληψή μου είναι ζωγραφική, όμως μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία έχω βάλει στοιχεία τα οποία μπορεί κάποιος να ονομάσει γλυπτικά, ή ακόμα και σαν εγκατάσταση είτε οτιδήποτε άλλο». Ο Παναγιώτης πειραματίζεται με τη ζωγραφική τέχνη και κατά κάποιο τρόπο φιλοσοφεί, αν και ο πυρήνας της δουλειάς του είναι η ζωγραφική είναι μια πιο σύγχρονη προσέγγιση αυτής της τέχνης, «δεν είναι η προσέγγιση του έχω να κάνω μία εικόνα, απλά προσεγγίζω το ίδιο το υλικό μου για να φτιάξω κάτι ένα ζωγραφικό έργο». Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι τα έργα εντάσσονται οργανικά στον χώρο, η «αποδόμηση» του καμβά και η καλλιτεχνική-ζωγραφική εργαλειοποίησή του βοηθάει τον θεατή να δει μέσα από τον καμβά τι υπάρχει από πίσω.

Όπως αναφέρει η Μαρία Χατζηαθανασίου ο καλλιτέχνης αποκαλεί τα έργα του «ημερολόγιο». Ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφεται το παρόν του, ένα «ημερολόγιο» που διαβάζεται μετέπειτα από το θεατή όταν αυτό «εκδίδεται», όταν «βγαίνει στη δημοσιότητα» στην παρούσα έκθεση. Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα: Διαφάνεια και ο Ενδιάμεσος Χώρος», λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία, ή ως μια πρόσκληση, ή ακόμη και ως μια πρόκληση (ή και όλα μαζί) για το θεατή να μάθει την ημερολογιακή γλώσσα του καλλιτέχνη.

Ποιος είναι
O Παναγιώτης Δουκανάρης (1991, Λευκωσία, Κύπρος) ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και στη Λάρνακα, Κύπρος. Φέτος θα επιστρέψει μόνιμα στη Κύπρο. Σπούδασε Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2016 έλαβε το Μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Καλές Τέχνες από το Birmingham City University, Αγγλία. Το 2016-19 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι διδακτορικός φοιτητής στο Σχολή Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (TΕΠΑΚ).

Πληροφορίες
Γκαλερί ArtSeen, λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 66B, Λευκωσία. Εγκαίνια: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 15:30 – 19:00 ή με ραντεβού. Επικοινωνία: 22006624, info@art-seen.org 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ