ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτισμός

Επαναπρογραμματίζονται τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη Λάρνακα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Δήμος επαναξιολογεί τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο

Τα περιοριστικά μέτρα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν στον μέγιστο βαθμό, μεταξύ άλλων, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να επαναξιολογεί και να επαναπρογραμματίζει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο.

Ο Αθως Καζαντζής, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «τα πρωτόκολλα που υπάρχουν συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν δυσκολέψει αφάνταστα τον προγραμματισμό του Δήμου όσον αφορά τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη. Στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας θα αρχίσουν εντός του μήνα ιδιωτικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων η κωμωδία «Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου που θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Πρόσθεσε πως ο Δήμος Λάρνακας έχει «ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι θα δοθούν διευκολύνσεις για χρήση του Παττίχειο Δημοτικού Αμφιθεάτρου, προκειμένου να κάνουν τις παραστάσεις τους, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν επιτρέπεται μεγάλος αριθμός θεατών στα θέατρα. Ακόμα ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού λόγω του κορωνοϊού έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα οικονομικά του Δήμου».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Καζαντζής είπε πως «ο Δήμος Λάρνακας θα διαθέσει ένα μικρό χρηματικό ποσό ώστε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις εντός του καλοκαιριού. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα τα πράγματα να είναι καλύτερα στο θέμα της πανδημίας ούτως ώστε να καταφέρουμε να διοργανώσουμε ορισμένες τουλάχιστον εκδηλώσεις».

Εξάλλου ο Ακης Ιωάννου, Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας ανέφερε ότι «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο Δήμος αναγκάστηκε να ακυρώσει μεγάλες διοργανώσεις όπως τα Ανθεστήρια, το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής, ο Κατακλυσμός, το Φεστιβάλ Λάρνακας και το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φολκλορικών Χορών. Ωστόσο ο Δήμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την καλή εικόνα και κατάσταση που επικρατεί με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προγραμματίζοντας ορισμένες πολιτιστικές και εικαστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε να στηρίξει εμπράκτως του ντόπιους ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να διατεθεί ένα κονδύλι, ούτως ώστε με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα στηριχθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αυτό το διάστημα».

Σημείωσε πως «το ακριβές πλαίσιο στήριξης της πολιτιστικής δημιουργίας θα καθοριστεί από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας η οποία θα θέσει το πλαίσιο αυτό ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη σχετικής απόφασης».

Εξάλλου ο Ανδρέας Μελέκκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού «Θεάτρου Σκάλα» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η πλήρης αναστολή λειτουργίας για τρεις και πλέον μήνες, των Θεάτρων και των πολιτιστικών δρώμενων στην Κύπρο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μαζί με την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις συνεχείς αλλαγές των περιοριστικών μέτρων, δεν επέτρεψαν τον οποιονδήποτε προγραμματισμό για επανεκκίνηση. Είναι φυσικό πως όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα μεταξύ των οποίων και το οικονομικό στη λειτουργία του Θεάτρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μελέκκης απάντησε ότι «έχουν αλλάξει άρδην οι προγραμματισμοί του Θεάτρου αφού έχουν αναβληθεί παραστάσεις και περιοδείες που θα πραγματοποιούνταν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου θα είχαμε την πρεμιέρα την δεύτερη παραγωγή της χρονιάς, δηλαδή το έργο «Η Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόναλτ, ενώ στις 23 Μαρτίου θα γινόταν η πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής του Θεάτρου Σκάλα, με το έργο «Η Γιαλλούρα» του Μιχάλη Πασιαρδή».

Πρόσθεσε ότι «εκ των πραγμάτων οι δύο αυτές παραγωγές επαναπρογραμματίστηκαν δηλαδή «Η Βασίλισσα της ομορφιάς» μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω της υφής του έργου, αφού χρειάζεται κλειστό και μικρό χώρο. Η πρεμιέρα του έργου «Η Γιαλλούρα» θα δοθεί στις 18 Ιουλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας και ελπίζουμε με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η παραγωγή να παίξει και τους επόμενους μήνες».

O Αντρέας Μελέκκης εξέφρασε ευχαριστίες «για την οικονομική και ηθική στήριξη του ΘΟΚ στο Θέατρο Σκάλα. Ευχαριστούμε ταυτόχρονα και τον Δήμο Λάρνακας που μας παραχωρεί το κτίριο του «Θεάτρου Σκάλα» για τις πρόβες των παραγωγών μας» είπε.

Σημειώνεται ότι στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση του εικαστικού Ουμίτ Ινατσί με τίτλο «Ανθρωπογένεση έναντι Κοσμογένεσης». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης Μπρούνο Κορά, και θα είναι ανοικτή μέχρι 14 Αυγούστου, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις 4 – 7 το απόγευμα.

Κάθε Σάββατο η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εξάλλου η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας ετοίμασε και φέτος cine ταξίδια, ζωντανεύοντας και πάλι τον θερινό κινηματογράφο στην Λάρνακα. Ο Ιούλιος θα είναι μήνας κυπριακού κινηματογράφου, με τις ταινίες που θα προβληθούν να είναι από Κύπριους δημιουργούς.

Η προβολή θα γίνεται κάθε Τετάρτη στις 20:30 το βράδυ στον Κήπο του Μουσείου Πιερίδη, θα είναι δωρεάν και λόγω των περιορισμένων θέσεων το κοινό πρέπει να προσέρχεται έγκαιρα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η κράτηση θέσης από φίλους.

Εξάλλου στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ