ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ρωγμές» στη στάση του Βρετανικού Μουσείου

Αν και μικρές, είναι φανερές οι ρωγμές στη σκληρή, πάγια στάση που επιδείκνυε το Βρετανικό Μουσείο γύρω από το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα μέχρι πρόσφατα

Kathimerini.gr

Του Σάκη Ιωαννίδη

Αν και μικρές, είναι φανερές οι ρωγμές στη σκληρή, πάγια στάση που επιδείκνυε το Βρετανικό Μουσείο γύρω από το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα μέχρι πρόσφατα. Η αλλαγή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ του ελληνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών και η απόφαση της UNESCO του 2021, με την οποία το θέμα ανάγεται σε διακρατικό ζήτημα, φαίνεται πως έχουν στριμώξει τη βρετανική πλευρά και γι’ αυτό παρατηρείται μια μικρή μετατόπιση από τις πάγιες θέσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη δήλωση του υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, ο οποίος σε συνέντευξή του στους κυριακάτικους «Τάιμς» κάλεσε την Ελλάδα σε μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα». «Πιστεύω», είπε, «ότι υπάρχει ο χώρος για μια δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Οπως και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οζμπορν, σε παρόμοιες δηλώσεις που έκανε τον Ιούνιο, έτσι και ο δρ Ουίλιαμς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη φύση αυτής της συνεργασίας και για το τι θα σήμαινε για το μέλλον των Γλυπτών. Και τα δύο στελέχη, όμως, όταν μιλούν για το θέμα, σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογής του μουσείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γλυπτών δεν αλλάζει.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα της «Κ», εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε πως «θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε με τόσα άλλα αντικείμενα, σε εκείνους που θέλουν να τα παρουσιάσουν σε διαφορετικό κοινό», υπό την προϋπόθεση ότι όποιος τα δανειστεί θα τα επιστρέψει και συνέχισε κάνοντας αναφορά στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Στην Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει τον Παρθενώνα ως ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της αρχαίας Αθήνας. Στο Λονδίνο, το Βρετανικό Μουσείο ενώνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τον κόσμο, συνδέοντας έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς με την ευρύτερη παγκόσμια κληρονομιά».

Η ελληνική πλευρά δεν μένει αδιάφορη από το γεγονός ότι το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και μάλιστα με εκτενή αφιερώματα και ρεπορτάζ βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Πάντως, η όποια συζήτηση και διαπραγμάτευση, αναφέρουν πηγές του ΥΠΠΟΑ στην «Κ», θα γίνει αρχικά μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ