ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΒΙΒΛΙΟ

Η φυσιογνωμία ενός σημαντικού και ακάματου πνευματικού ανθρώπου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η έκδοση αποτελείται από τρεις τόμους (σε έξι μέρη) ιστορικοφιλολογικών μελετών, διαλέξεων, λόγων και άρθρων του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΙΣ
«Άπαντα Κωνσταντίνου Σπυριδάκι:
Μελέται, Διαλέξεις, Λόγοι, Άρθρα»
εκδ. «Εν Τύποις», τόμοι 3 (6 μέρη)

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνει εκδήλωση κατά την οποία θα γίνει η παρουσίαση της επανέκδοσης του έργου «Άπαντα Κωνσταντίνου Σπυριδάκι: Μελέται, Διαλέξεις, Λόγοι, Άρθρα», του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπυριδάκι. Η έκδοση αποτελείται από τρεις τόμους (σε έξι μέρη) ιστορικοφιλολογικών μελετών, διαλέξεων, λόγων και άρθρων του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι. Τα κείμενα αφορούν πτυχές της πνευματικής ζωής, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ελληνικός χαρακτήρας της. Επιπλέον, τα κείμενα επικεντρώνονται σε θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής, με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα χρόνια της Αγγλοκρατίας όσο και στα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σύνολό τους τα κείμενα έχουν άμεση σχέση με τις αξίες και τους δημόσιους ρόλους που ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις κλήθηκε να υπηρετήσει στη ζωή του. Μέσα από αυτά σκιαγραφείται η φυσιογνωμία ενός σημαντικού και ακάματου πνευματικού ανθρώπου, που υπηρέτησε με αφοσίωση την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Στο σύνολό τους τα κείμενα έχουν άμεση σχέση με τις αξίες και τους δημόσιους ρόλους που ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις κλήθηκε να υπηρετήσει στη ζωή του

Οι τρεις τόμοι περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες: Η πρώτη Κατηγορία είναι επιστημονικά κείμενα, κυρίως ιστορικά και φιλολογικά τα οποία σκοπεύουν να ενημερώσουν τους Ελληνοκύπριους για την ιστορία και τον πολιτισμό τους και ταυτόχρονα να προβάλουν τον ελληνικό χαρακτήρα του νησιού. Αποτελούν στην ουσία τη συμβολή του ίδιου στην όλη προσπάθειά του να ενισχυθεί η πολιτισμική λογική και ο πολιτισµικός χώρος, όπως ακριβώς είναι και ο στόχος της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων. Η δεύτερη κατηγορία είναι κείμενα ενημερωτικά, κυρίως εκπαιδευτικά, τα οποία έχουν σκοπό να εξηγήσουν τη φιλοσοφία και τους στόχους της ελληνικής και ελληνοκυπριακής εκπαίδευσης και να προβάλουν την αξία του ανθρωπιστικού της χαρακτήρα. Η τρίτη κατηγορία είναι κυρίως λόγοι και άρθρα, μερικά στην αγγλική γλώσσα, τα οποία έχουν σκοπό, από τη µία, να αντικρούσουν τη βρετανική προπαγάνδα περί αδιέξοδης, αφελούς και χαμηλού επιπέδου ελληνοκυπριακής εκπαίδευσης και, από την άλλη, να καταγγείλουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία επέβαλλε η βρετανική διοίκηση της Κύπρου στην προσπάθειά της να υποτάξει το ελεύθερο φρόνημα των Ελληνοκυπρίων και να επιτύχει μια υβριδική πολιτιστική ταυτότητα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 6 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 6:30 μ.μ. Την έκδοση θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μέσω Τickethour www.tickethour.com.cy και στο τηλέφωνο 22456320, μέχρι 29 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το έργο εκδόθηκε σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο «Εν Τύποις» και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην τιμή των €113. Χορηγός Επικοινωνίας ΡΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ