ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτισμός

Ημερίδα για τον Μεγάλο Ελεύθερο Δώρο Λοΐζου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Διοργανώνεται από Ομάδα Πρωτοβουλίας φίλων και εκτιμητών της ποίησής του

Ορισμένες φωνές δεν χάνονται, η φυσική απουσία τους αντικαθίσταται από τα λόγια τους, που ευτυχώς τυπώθηκαν για να φωτίζουν και να δείχνουν δρόμους για τον άνθρωπο, τον ιδεολόγο της σημερινής εποχής. Μια τέτοια φωνή είναι και αυτή του Δώρου Λοΐζου, ο οποίος έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το πέρασμά του από τη διακεκαυμένη ζώνη της δεκαετίας του 1970, την Κύπρο. Κατάφερε ο Δώρος Λοΐζου να μιλάει για την Κύπρο, και ταυτόχρονα τα λόγια του να αφορούν το Βιετνάμ, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας φίλων και εκτιμητών της ποίησης του Δώρου Λοΐζου, 45 χρόνια μετά τη δολοφονία του, την Παρασκευή 30 Αυγούστου διοργανώνει Ημερίδα, για τη ζωή και το ποιητικό έργο του. Με την προσπάθεια αυτή η Ομάδα Πρωτοβουλίας θέλει να επαναφέρει στην επιφάνεια το έργο του, ευάριθμο μεν, αλλά βαθιά ουσιαστικό, αλλά και την πολιτική του δραστηριοποίηση, σε καιρούς βαθιά διχαστικούς.

Η ποίηση του Δώρου Λοΐζου είναι κοινωνικά τοποθετημένη, είναι οξεία, και δεν έχει πολλά εξωραϊστικά στοιχεία. Ο Δώρος Λοΐζου απευθύνεται στον άνθρωπο, θέλοντας να τον αφυπνίσει και για τούτο τον προκαλεί να αντιδράσει, να δει πέρα από τα σύνορα της Κύπρου. Τα κοινωνικο-πολιτικά τεκταινόμενα στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν τον άφησαν ασυγκίνητο και παρά το νεαρό της ηλικίας του ένιωσε την ανάγκη να συναντήσει τον άνθρωπο, και προσπάθησε κατ’ αρχήν να τον βρει μέσα του, και άρχισε να γράφει. Θα τολμούσα να πω ότι ο Δώρος Λοΐζος ανακάτευε τις λέξεις μέσα του, για να παρασκευάσει ποιήματα και άλλα κείμενα, που τελικά θα έδινε προς βρώση όλων. Τα ποιήματά του είναι αφτιασίδωτα, είναι γυμνά από περιττές φράσεις και λέξεις, τα θέλει ελεύθερα, απαλλαγμένα από βάρη που θα τα έκαναν φιλοσοφικές πραγματείες. Η εποχή και ο τόπος όπου έζησε ο Δώρος Λοΐζου είχε ανάγκη από τολμηρές πράξεις, από πράξεις που θα απελευθέρωναν τον άνθρωπο από λογής βαρίδια.

Η ημερίδα, λοιπόν, που διοργανώνεται από φίλους και εκτιμητές του πολυποίκιλου έργου, έχει στόχο να εξερευνήσει τον άνθρωπο Δώρο Λοΐζου και να φωτίσει τον ποιητή, τον αγωνιστή, ο οποίος έπεσε θύμα της βίας, από τυφλούς ανθρώπους.
Την Ημερίδα θα συντονίσει και παρουσιάσει η δρ Μαρία Μιχαηλίδου, πρόεδρος Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και θα χαιρετίσει η Αθηνούλα Λυμπουρή, αδελφή του ποιητή. Η ημερίδα έχει δύο μέρη με 15λεπτες εισηγήσεις, αλλά και απαγγελία ποιημάτων του Δώρου Λοΐζου. Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των Απόστολου Κουρουπάκη, με τίτλο: «Ήταν κάποιοι που νόμιζαν πως ήταν άνθρωποι» - Άνθρωπος και Ελευθερία στην ποίηση του Δώρου Λοΐζου», του Κώστα Βενιζέλου «Δώρος Λοΐζου: Οραματιστής, Ιδεολόγος, Αγωνιστής», του ποιητή και κριτικού Λογοτεχνίας Χρήστου Μαυρή με τίτλο: «Είμαι πέραν από τον θάνατο - Η Ορθόδοξη Θρησκεία και ο Θάνατος στην ποίηση του Δώρου Λοΐζου». Εισηγήσεις στο δεύτερο μέρος θα κάνουν και οι φιλόλογοι Κώστας Νικολαΐδης με τίτλο: «Μερικά ιδιάζοντα της ποίησης και της ποιητικής του Δώρου Λοΐζου», Λεωνίδας Γαλάζης: «Σχόλια γύρω από την ποιητική ηθική του Δώρου Λοΐζου» και η Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή: «Θεματικές ορίζουσες και εμβληματικά ορόσημα στην ποίηση του Δώρου Λοΐζου».

Με την προσπάθεια αυτή η Ομάδα Πρωτοβουλίας θέλει να επαναφέρει στην επιφάνεια το έργο του, ευάριθμο μεν, αλλά βαθιά ουσιαστικό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου

Ο Δώρος Λοΐζου γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1944 και δολοφονήθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 στη Λευκωσία από ένοπλους της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄. Σπούδασε για λίγο στη σχολή θεάτρου των Θάνου Σακέττα και Κωστή Μιχαηλίδη στη Λευκωσία. Την περίοδο 1966 - 1968 φοίτησε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο, απ’ όπου εκδιώχθηκε λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης. Σπούδασε στο Hellenic College της Βοστόνης Ιστορία. Το 1972, μετά την αποφοίτησή του, επέστρεψε στην Κύπρο και οργανώθηκε στην ΕΔΕΚ. Αρχικά ως οργανωτικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, καθώς και γραμματέας της νεολαίας. Ήταν και διευθυντής της εφημερίδας «Σοσιαλιστική Έκφραση».

Δολοφονήθηκε το πρωί της 30ής Αυγούστου 1974 από ένοπλη ομάδα της ΕΟΚΑ Β΄ σε ενέδρα που είχε στηθεί εναντίον του πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη. Η ομάδα άνοιξε πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ο Βάσος Λυσσαρίδης, και η σύζυγος του Δώρου Λοΐζου, Βαρβάρα. Από την επίθεση ο Δώρος, ο οποίος ήταν οδηγός του οχήματος τραυματίστηκε θανάσιμα. Από την επίθεση έχασε τη ζωή ένας ακόμη πολίτης, ο Χρυσήλιος Μαυρομάτης.

Ο Λοΐζου είχε μεταφράσει στα ελληνικά ποιήματα πολλών ξένων λογοτεχνών Πωλ Ελυάρ, Έλιοτ, Πάρρα, Ίκου Τακενάκα κ.ά. Μετά τον θάνατό του, εκδόθηκε η ποιητική συλλογή με τίτλο «Ψωμί και Ελευθερία».

Πληροφορίες:

Πότε/πού: Παρασκευή, 30 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ., Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου, Αρχ. Κυπριανού 34, Στρόβολος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ