ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κυπριακή Άνοιξη» από το Βερολίνο για όλη τη Γερμανία

Σημαντικό το έργο του Πολιτιστικού Γραφείου της Πρεσβείας μας, το οποίο παραμένει ακέφαλο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη Γερμανία η καρδιά του κυπριακού πολιτισμού για αρκετά χρόνια λειτουργεί στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο. Το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας περισσότερο από είκοσι χρόνια διοργανώνει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις με καλλιτέχνες από την Κύπρο. Στόχος του Γραφείου είναι όχι μόνο να αναδειχθεί η καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου στο εξωτερικό, αλλά και να συνομιλήσει με τη διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα. Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα διεθνές και απαιτητικό κοινό. Οι δραστηριότητες του Γραφείου έγιναν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπςως Λειψία, Μπράουνσβάιγκ, Αμβούργο, Φραγκφούρτη, Ερλανγκεν, Βόννη, Χιλντεσχαιμ, Μύνστερ, Βάισσενφελς, Engleskirchen, κ.α.

 

«Κυπριακή Άνοιξη»

Κορωνίδα των εκδηλώσεων, από το 2005 που ιδρύθηκε είναι η μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση «Κυπριακή Άνοιξη», που διοργανώνεται από το 2006 στο Μόναχο, στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα γύρω στους 270 καλλιτέχνες, σε 80 εκδηλώσεις, από τον τομέα της μουσικής, της φωτογραφίας, του χοροθεάτρου, του κινηματογράφου κ.ά. Το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας επίσης από το 2007 διοργανώνει στη Βόννη και στην Κολωνία κάθε Νοέμβριο τις «Κυπριακές Στιγμές» (που ονομάστηκαν έτσι το 2011) με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια του χρόνου στο Βερολίνο πραγματοποιούνται οι «Κυπριακές Μινιατούρες» από το 2013 κι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30 εκδηλώσεις.

Όπως αναφέρει στην «Κ» η εμπνεύστρια των διοργανώσεων αυτών Γιώργα Σολόμωντος «στο Βερολίνο, δεν είχα το κοινό ώστε να μπορέσω να δημιουργήσω σειρά εκδηλώσεων που να διαρκεί 10 μέχρι 15 μέρες, όπως στις άλλες πόλεις. Γι’ αυτό αρχικά διοργάνωνα μεμονωμένες εκδηλώσεις 1-2 ίσως τον χρόνο και σε μεγαλύτερους χώρους». Για τις «Μινιατούρες» η κ. Σολόμωντος λέει ότι η ιδέα ήλθε εξαιτίας μείωσης του προϋπολογισμού, οπότε και αποφάσισε να κάνει μια πολιτιστική σειρά, σε μικρότερους χώρους, που να διαρκεί ολόχρονα. «Αρχικά από 3 μέχρι και 5 εκδηλώσεις ανάλογα με τον προϋπολογισμό, ο αριθμός θα ανέβαινε!. Φέτος, το 1019, είχαμε 5 Μινιατούρες».

Σημαντικός ήταν ο ρόλος του Γραφείου για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των εορτασμών διοργανώθηκε η πολύ σημαντική αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο Romer und Pelizaeus «Κύπρος – Το νησί της Αφροδίτης» (Μάρτιος -Σεπτέμβριος 2010) και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 40.000.

 

Για το 2020, ο ρόλος του Γραφείου στη Γερμανία είναι ακόμη πιο σημαντικός, μιας και η Γερμανία έχει την Προεδρία της Ε.Ε. για το β΄ εξάμηνο. Οπωσδήποτε, η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμη να προτείνει εκδηλώσεις που πραγματικά θα τιμούν την Κύπρο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η θέση της μορφωτικής ακολούθου της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο, παραμένει ακόμα κενή, μετά την κένωση της θέσης λόγω της απομάκρυνσης της κ. Σολομώντος, τον Δεκέμβριο του 2019.

 

 

Μερικοί καλλιτέχνες

Ο Γαβριήλ Καραπατάκης τόνισε πόσο σημαντικό ήταν για το Takoushis Karapatakis project, που έχουν δημιουργήσει με τον πιανίστα Μάριο Τακούσιη, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία μέσω του Πολιτιστικού Γραφείου της Πρεσβείας να εξάγουν τη δουλειά τους και να την παρουσιάσουν στο γερμανικό κοινό. Ο Γαβριήλ Καραπατάκης συμμετείχε επίσης στις εκδηλώσεις «Κυπριακές Μινιατούρες», μαζί με τους μουσικούς Ζαχαρία Σπυριδάκη στην κρητική λύρα από την Κρήτη και τον Hub Hildenbrand από το Βερολίνο στην κιθάρα και παρουσίασαν πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και διασκευές από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική και μετά από αυτή τη σύμπραξη Karapatakis Hildenbrand Spyridakis. Σε κατοπινό στάδιο σταο πλαίσιο της «Κυπριακής Άνοιξης» στο Μόναχο εμφανίστηκαν με το Takoushis Karapatakis project μαζί με τη Βάκια Σταύρου.

Ο μουσικός Αντώνης Γεωργίου από τους Monsieur Doumani και Trio Tekke, τα κυπριακά μουσικά σχήματα που διαγράφουν σπουδαία πορεία στο εξωτερικό, σημείωσε ότι με τις εμφανίσεις του στη Γερμανία έχει βιώσει τη μοναδική ενέργεια με την οποία προσεγγίστηκε το κάθε πρότζεκτ που παρουσιάστηκε μέσω της πρεσβείας τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και συντονισμού, τονίζοντας δε και τη σημασία που έπαιξε το επικοινωνιακό κομμάτι.

Η μουσικός Ελεονώρα Ρούσου σημειώνει πόσο σημαντικό είναι να στηρίζονται σε σταθερή βάση οι Κύπριοι δημιουργοί που παραμένουν στην Κύπρο, χωρίς να αποκόβονται από τα διεθνή δρώμενα. «Ελπιδοφόρο μήνυμα φέρουν τα πολιτιστικά φεστιβάλ και οι άνθρωποι που έχουν όραμα και που υποστηρίζουν τους Κύπριους δημιουργούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό». Η Ελεονώρα Ρούσου συμμετείχε σε τρία πολιτιστικά φεστιβάλ στη Γερμανία Κυπριακές Στιγμές (Κολωνία), Κυπριακές Μινιατούρες (Βερολίνο), Κυπριακή Άνοιξη (Μόναχο) - στα πλαίσια της συναυλίας του Κύπριου πιανίστα Σταύρου Λάντσια, «Diary of dreams». Το Πολιτιστικό Γραφείο της κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο, διά της μορφωτικής ακόλουθου Γιώργας Σολομώντος, έχει δημιουργήσει ένα σταθερό και πολύ ενθουσιώδες κοινό για τους Κύπριους καλλιτέχνες στη Γερμανία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ