ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με παραστάσεις αξιώσεων το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Το Δημοτικό Θέατρο καθίσταται κυψέλη πολιτισμού από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα η Λευκωσία μπαίνει δυναμικά στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ που θα ανεβάζει τον πήχη και κάποια στιγμή οι πολίτες θα θέλουν κάτι διαφορετικό και παραπάνω ήταν κάτι που έλειπε από την πρωτεύουσα της χώρας. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, λοιπόν, παρουσιάστηκε την Τρίτη το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο από τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, την πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Λεώνη Ορφανίδου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργο Γ. Παπαγεωργίου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το οποίο για περισσότερο από έναν μήνα θα γίνει πολιτιστική κυψέλη. Είναι σημαντικό να σταθεί κανείς στον χαρακτήρα που θέλει να αποκτήσει το φεστιβάλ, που είναι η συνύφανση διαφορετικών πολιτισμών, η Λευκωσία ως πόληπαράδειγμα πολυπολιτισμικότητας. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μίλησε για την υποχρέωση που έχουμε όλοι «να μπολιάσουμε τα παιδιά μας τόσο με τη δική μας κουλτούρα όσο και με κουλτούρες άλλων λαών, άλλα ήθη, με στόχο να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού». Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Λεώνη Ορφανίδου από την πλευρά της προσκάλεσε το κοινό της Λευκωσίας και της Κύπρου να αγκαλιάσει το φεστιβάλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι 20 και πλέον παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ συνθέτουν ένα φεστιβαλικό ψηφιδωτό όπου συνυπάρχουν το σύγχρονο με το κλασικό, το ρεμπέτικο με μουσικές του κόσμου και Κύπριοι δημιουργοί πλάι σε καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σημείωσε ότι το Φεστιβάλ στοχεύει πάρα πολύ στην ισότητα πολιτών ασχέτως. Ο Γιώργος είπε στην εφημερίδα ότι αυτό το ασχέτως είναι πολύ σημαντικό «ισότητα πολιτών ασχέτως, σημαίνει ασχέτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας». Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από τα μέλη της επιτροπή του Φεστιβάλ αποπνέει αυτή την ισότητα, αφού έχουν επιλεχθεί παραστάσεις που μιλάνε για το διαφορετικό, συμπλέκουν τους πολιτισμούς, θέτουν ερωτήματα και τονίζουν για κάποιους δυστοπικές εικόνες. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι σημαντικό επίσης διότι δείχνει πως ο Δήμος Λευκωσίας έχει ή τουλάχιστον επιθυμεί να διαμορφώσει πολιτιστική πολιτική.

Ως κεντρικός μοναδικός χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ επελέγη από την Επιτροπή το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ένα εμβληματικό για την πόλη κτήριο. Σε αυτό το κτήριο αντηχούν για όποιον θέλει να ακούσει τα λόγια της Κυβέλης, όταν έπαιξε σε αυτό και με το φεστιβάλ η Ελληνίδα ηθοποιός επιστρέφει με την παράσταση «Πέντε πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο», σε σκηνοθεσία Κίρκης Κάραλη. Μα το χθες του Θεάτρου είναι και ο Βαρνάβας Κυριαζής, ο οποίος επιστρέφει στο τόπο της δημιουργίας με την παράσταση που σκηνοθετεί «Οι πληγές του ανέμου», του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο.

Το πρόγραμμα Μουσική: «Πάμε γι’ άλλες πολιτείες», Σταμάτης Σπανουδάκης. Η Δύση συναντάει την Ανατολή, με τη Σμύρνη, το Βυζάντιο και τη σύγχρονη Ελλάδα. Φωτεινή Βελεσιώτου: «Μούσες του Ρεμπέτικου». Μια μουσική αναδρομή στις γυναίκες του Ρεμπέτικου. «Οι ελεγείες του ρεμπέτικου» του Μιχάλη Τερζή. Κονσέρτο για πιάνο με την Ελένη Μουζάλα. «Οκτώ βήματα». Το Φεστιβάλ παρου
σιάζει οκτώ νέους Κύπριους ερμηνευτές. «Παντού» του Αντρέα Παπαπέτρου. Μουσική εγκατάσταση με 5 λυρικούς τραγουδιστές και 9 μουσικούς. Σύγχρονος χορός: «OutwittingTheDevil». Καλλιτεχνική διεύθυνση/ χορογραφία: AkramKhan. Το νέο έργο του Akram(2019) είναι ένα συμπυκνωμένο έπος για την τελετουργία και τη μνήμη. «Αστερισμοί». Σύλληψη / σκηνοθεσία: EnriqueCabrera. Παραγωγή: Aracaladanza.

Το μεσογειακό πνεύμα του μάστορα Joan Miroεμπνέει τη διεθνή χορευτική ομάδα από την Ισπανία. 9. Χορογραφία: HélèneBlackburn. Παραγωγή: CasPublic& Kopergietery. Η Καναδή χορογράφος δημιουργεί μια παράσταση σύγχρονου χορού στη μουσική της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν. «Gold». Σύλληψη / χορογραφία / σκηνοθεσία: Λία Χαράκη. Παραγωγή: .pelma.Lia Haraki. Η Λία Χαράκη χορογραφεί τη δασκάλα της Ναδίνα Λοϊζίδου, σε μια παράσταση-ωδή στην ενέργεια του γυναικείου σώματος μέσα στο χρόνο. «Τειρεσίας». Σκηνοθεσία / χορογραφία / σκηνικά / κοστούμια /. performer: Μιχάλης Θεοφάνους. Η μυθική φιγούρα του μάντη Τειρεσία, αλλά και η «διπλή» ζωή του, η τυφλότητα και η σεξουαλικότητα. Θέατρο: «Θεία Κωμωδία» του Δάντη από την Ομάδα Vasistas, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Οκτώ ηθοποιοί κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων σε ένα πνευματικό road trip.

«Καθαρή πόλη», σκηνοθεσία – δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης. Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας με ηρωίδες – αλλά και ερμηνεύτριες – πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες. «Οι πληγές του ανέμου» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Παραγωγή: Alpha Square. Ένα θεατρικό έργο που ανατρέπει τα πρότυπα μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα και την ανισότητα. «Ελένη VolumeIV» των AchimWieland, Μάριου Ιωάννου. Παραγωγή: SRSLYyours Ensemble. Ένα ταξίδι που ξεσκεπάζει θέματα κοινωνικού ρόλου και ταυτότητας που ένας άνθρωπος συχνά καλείται να υπηρετήσει στη ζωή του. «Η κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα.

Παραγωγή: Λυκόφως. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο. «Τoπαιδί και το δέντρο», σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κωνσταντίνου. Παραγωγή: Silver Spotlight. Από τους δημιουργούς Άλεξ Παναγή και Κατερίνα Χριστοφίδου, ένα παιδικό μιούζικαλ για την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την επιβίωση. «Χίλια καράβια» της Natalie Haynes, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, Μαρίας Καρολίδου και Αθηνάς Κάσιου. Παραγωγή: ΣΕΖΟΝ - Γυναίκες 2019-2021. Είκοσι πέντε ηθοποιοί σε μια αφήγηση του Τρωϊκού Πολέμου από την πλευρά των γυναικών. «Πέντε πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο», σε σκηνοθεσία Κίρκης Κάραλη. Παραγωγή: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού. Τρεις βραδιές με δραματοποιημένες συνεντεύξεις (αναλόγιο) του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη με σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ