ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μη φοβάστε, από ωραία πράγματα δεν ξεμένουμε

Aν θέλουμε να σπάσουμε τη μονοτονία της κλεισούρας μπορούμε να βρούμε πολιτιστικά δρώμενα on line

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μπορεί όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί ελέω κορωνοϊού και να είμαστε όλοι –θα έπρεπε τουλάχιστον– περιορισμένοι στα σπίτια και τα διαμερίσματά μας, αλλά αν θέλουμε να σπάσουμε τη μονοτονία της κλεισούρας και να ξεφύγουμε από λιγάκι από τις συνήθεις ασχολίες μας μπορούμε να βρούμε πολιτιστικά δρώμενα on line. Το μόνο σιγουράκι είναι ότι για τη μουσική θα τη βρείτε την άκρη μόνοι σας!

ΒΙΒΛΙΟ

Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες ιστότοποι από τους οποίους μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν βιβλία για όλα τα γούστα. Φυσικά, υπάρχουν και τα επί πληρωμής, σε τιμές μάλλον καλές, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πνεύμα σας. Παρακάτω σας παραθέτω ενδεικτικά μερικά site απ’ όπου μπορείτε δωρεάν και νόμιμα να κατεβάσετε κάποιο βιβλίο.

www.read-library.com Τα βιβλία είναι ψηφιοποιημένα σε μορφή epub3. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Apple Appstore και Google Play και άνοιξε τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Κύπρου στις φορητές συσκευές σας.

https://www.openbook.gr/ Σε αυτή την πλατφόρμα θα βρείτε περισσότερα από 6.000 βιβλία της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας, θεατρικά έργα και επιστημονικά συγγράμματα.

https://www.gutenberg.org/  Στο Project Gutenberg υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν περισσότεροι από 42.000 τίτλοι για online ανάγνωση αλλά και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

http://www.cyprusdigitallibrary.org.cy/  Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης μπορείτε να βρείτε σπάνιο κυπρολογικό υλικό.

Για την ελληνική λογοτεχνία κάντε μια βόλτα στην ιστοσελίδα του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού http://www.snhell.gr/, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη. Αν είστε λάτρεις του Παπαδιαμάντη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://papadiamantis.net όπου υπάρχει ολόκληρο το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα.
Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση https://www.onassis.org/el/initiatives/cavafy-archive/μπορείτε να περιηγηθείτε στο Αρχείο Καβάφη, το οποίο περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος στα τέλη του 2012.

Αλλά ψάξτε κι εσείς και θα βρείτε πολλές ακόμα, εμείς μια ιδέα σας δίνουμε.

ΘΕΑΤΡΟ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τις παλαιότερες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας μπορείτε να τις βρείτε στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Θεάτρου στη σελίδα https://www.n-t.gr/.

Το Θέατρο Τέχνης στη σελίδα του www.theatro-technis.gr με τη νέα υπηρεσία on demand στο πλαίσιο της δράσης «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι» προσφέρει αξιόλογες παραστάσεις του ιστορικού θεάτρου.

Στον Ψηφιακό Ηρόδοτος, την πλατφόρμα όπου έχει ψηφιοποιηθεί σημαντικό μέρος του μοναδικού οπτικοακουστικού αρχείου του ΡΙΚ μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλές παλιές αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές, αλλά και θεατρικές παραγωγές. Πολλά αγαπημένα προγράμματα και θεατρικά μπορείτε να παρακολουθήσετε και από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ στο https://archive.ert.gr/

ΜΟΥΣΕΙΑ

Σχεδόν όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου προσφέρουν και ψηφιακή περιήγηση.

Αν επισκεφθείτε το Google Arts & Culture θα μπορέσετε να πάτε όπου θέλετε από την άνεση του σπιτιού σας και χωρίς συνωστισμό, οι αίθουσες θα είναι όλες δικές σας.

Βέβαια μπορείτε να ξεκινήσετε από το δικό μας, το Κονάτζι του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στη Λευκωσία, από τη διεύθυνση http://virtualartmuseumcy.com/flash/virtual.

Δυστυχώς, για την ώρα μόνο αυτό μπορείτε να δείτε από την Κύπρο, αλλά δεν πειράζει.

Πάμε στα ελληνικά μουσεία, το Μουσείο Ακρόπολης από την Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και εκείνες του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, το οποίο στο σάιτ του προσφέρει ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση «Η ανθρώπινη μορφή στη νεοελληνική ζωγραφική - 20ός αιώνας».

Πιο πέρα από την Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να επισκεφθείτε διάσημα μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, αλλά και μικρότερα, όπως το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Το Μουσείο Ερμιτάζ, που δεν ανήκει στην πλατφόρμα, πριν από μερικές ημέρες έδωσε ένα βίντεο διάρκειας πέντε ωρών και μέσω αυτού μπορείτε να επισκεφθείτε πίνοντας το τσάι ή τον καφέ σας, που κανονικά στα μουσεία απαγορεύεται, 45 αίθουσες και να δείτε 588 έργα τέχνης.

Το μουσείο του Λούβρου από τη διεύθυνσή του https://www.louvre.fr σας προσφέρει εικονική περιήγηση και δεν χρειάζεται να ξέρετε γαλλικά για να το βρείτε.

Τα ίδια ισχύουν και για το Βρετανικό Μουσείο, που έχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μία Καρυάτιδα! Μπείτε στην ιστοσελίδα του https://www.britishmuseum.org/collection και δείτε όλα, χρόνο έχετε άπλετο.

Και κατηφορίστε και μέχρι τη Μαδρίτη και δείτε τις εκπληκτικές συλλογές του Πράδο, στη διεύθυνση https://www.museodelprado.es και κάντε το με το μπουρίτο στο χέρι, δεν θα σας πει κανείς τίποτα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μουσεία ανά το παγκόσμιο που έχουν ανοικτές τις ψηφιακές τους πόρτες. Αναζητήστε και άλλα και όταν με το καλό ανοίξουν αεροδρόμια και λιμάνια ας τα επισκεφθούμε και διά ζώσης, είναι αλλιώς πώς να το κάνουμε.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση