ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Λεμεσός τιμάει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα

Η εκδήλωση θα γίνει στο Λανίτειο Λύκειο, όπου ο συνθέτης συνέθεσε τα πρώτα του τραγούδια

ΚΥΠΕ

Η γενέτειρά του Λεμεσός, αλλά και η Πολιτεία τιμούν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή πριν από οκτώ χρόνια, με φιλολογικό και καλλιτεχνικό μνημόσυνο του συνθέτη.

Στην εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να παραστούν εκατοντάδες εκτιμητές και θαυμαστές του έργου του Τόκα που θα θέλουν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη του, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρήστου, και ο αδελφός του συνθέτη.

Φέτος επιλέγηκε ο χώρος του Λανιτείου Λυκείου για την εκδήλωση, αφού ο συνθέτης ήταν απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου και εκεί συνέθεσε και παρουσίασε τα πρώτα του τραγούδια, σε ηλικία 14 χρόνων. Για να τον τιμήσει δε η Πολιτεία, έδωσε το όνομα του στο Μουσικό Λύκειο που στεγάζεται στο χώρο του Λανιτείου. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία επτά χρόνια Παγκύπριο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού εις μνήμην του, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Φωτιάδη.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα συμμετάσχουν κορυφαίοι Έλληνες και Κύπριοι τραγουδιστές που ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες του Τόκα, τόσο δισκογραφικά όσο και σε συναυλίες, τραγούδια που σημάδεψαν το ελληνικό πεντάγραμμα και έμειναν κλασικά. Πρόκειται για τους Κατερίνα Κούκα, Στέλιο Διονυσίου και Κώστα Χ"Χριστοδούλου. Μαζί με τους πιο πάνω, και ο Μαέστρος και επί χρόνια στενός συνεργάτης και φίλος του συνθέτη, Γιώργος Παγιάτης που θα διευθύνει την πολυπληθή ορχήστρα. Συμμετοχή στο μελωδικό αυτό μνημόσυνο του Μάριου Τόκα, θα έχει και το φωνητικό σύνολο του "μουσικού Λυκείου Μάριος Τόκας" υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε ο Μάριος Τόκας, ήταν και το «μετάλλιο εξαιρετικής προσφοράς στην πατρίδα», που του απένειμε το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Πότε/πού: Τρίτη, 17 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ. στο στάδιο του Λανιτείου Λυκείου

Η είσοδος για το κοινό στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση