ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γνώση του παλαιού το όπλο για τη διαμόρφωση του μελλοντικού

Ο μουσικός Ζαχαρίας Σπυριδάκης συμμετέχει στη μεγάλη συναυλία του Λαβύρινθου στα Σπήλια Λευκωσίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος και το κοινοτικό Συμβούλιο Σπηλιών διοργανώνουν τη συναυλία Τροπικής Μουσικής «Μουσικοί Δρόμοι» και στην «Κ» μίλησε ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο οποίος με την κρητική λύρα του θα δώσει το δικό του στίγμα και θα συμπληρώσει το μουσικό ψηφιδωτό της συναυλίας.

–Ζαχαρία, συμμετέχεις σε μία πολύ όμορφη συναυλία στο πλαίσιο του Λαβύρινθου, πολλοί και σπουδαίοι στον χώρο σας οι συμμετέχοντες, τι θέλετε να μας δώσετε;

–Η συνεύρεση μουσικών στo πλαίσιο μιας συναυλίας πάντα αποτελεί μια πρόκληση, μια αφορμή να μοιραστείς μουσικές, ήχους, τρόπους και με τους φίλους σου επί σκηνής, αλλά και με τον κόσμο που παρακολουθεί και συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία… είναι πάντα μια αφορμή για «παιχνίδι» όπως ακριβώς γίνεται σε παρέες με κοινά ενδιαφέροντα και μέσα από τις μουσικές που επιλέγουμε να παρουσιάσουμε προσπαθούμε να αγγίξουμε την ψυχή του κάθε ακροατή και να τον κάνουμε, αν μπορέσουμε, να αισθανθεί την ίδια χαρά και ικανοποίηση που νιώθουμε και εμείς με τη μουσική σαν οδηγό σε ένα ταξίδι χαράς, απόλαυσης και συναισθηματικής πληρότητας.

–Τι νομίζεις ότι βοηθάει την παραδοσιακή μουσική να μη γίνεται φολκλόρ;
–Η μουσική που εμείς τόσα χρόνια προσπαθούμε να υπηρετούμε με συνέπεια, ταπεινότητα και αγάπη είναι κάτι που είναι τόσο ζωντανό στις μέρες μας που δεν αποτελεί κάτι μουσειακό, άρα ουσιαστικά νεκρό και ξεπερασμένο. Αντίθετα είναι η μουσική που μας συντροφεύει σε κάθε κοινωνική συναναστροφή και αγκαλιάζεται από πολύ κόσμο ακόμη και σήμερα -παρόλο που έρχεται από πολύ παλιά- και την αναγνωρίζει ως το κύριο τρόπο έκφρασής του. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση φολκλόρ λόγω της συνέχειάς του και της προσαρμογής του στο σήμερα, όπως οποιοσδήποτε υγιής ζωντανός οργανισμός.

–Πόσο πολύ μπορεί κάποιος, πιστεύεις, να επέμβει σε έναν παραδοσιακό ήχο; Ο μουσικός τρόπος ενός ήχου είναι μονόδρομος; Αν τον πειράξεις δεν τον οδηγείς σε άλλα μονοπάτια; Π.χ. ο συρτός θα είναι πάντα συρτός, έχει τον δρόμο του.
–Θεωρώ ότι κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι επεμβαίνει σε έναν παραδοσιακό ήχο, γιατί σαν οργανισμός που συνεχώς μετασχηματίζεται υπάρχει πάντα η συνέχεια που του δίνουν οι εκφραστές μουσικοί του σήμερα. Σε μια τέτοια πορεία η γνώση του παλαιού, είναι το όπλο για την υψηλή αισθητική στη διαμόρφωση του μελλοντικού και είναι και ο τρόπος να λειτουργεί ένας μουσικός με συνέπεια στις φόρμες και τον ήχο που δίνουν μια σταθερή πορεία σε δρόμους που διατηρούνται αιώνες τώρα, χωρίς να παρεκκλίνουν αυτής της σταθερής γραμμής.


–Η κρητική μουσική είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που προσαρμόζεται στο σήμερα, σε αντίθεση με την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, αν εξαιρέσεις κάποια ελάχιστα παραδείγματα, τι νομίζεις ότι είναι διαφορετικό εδώ;
–Η κρητική μουσική, ναι, είναι ζωντανή και με πάρα πολλούς εκφραστές μα το ίδιο διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια που ζω στην Κύπρο, βλέποντας όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με παραδοσιακά όργανα, μελωδίες και λαογραφία του νησιού και να διψούν να μάθουν όλο και πιο πολλά πράγματα για αυτά που η σημερινή κοινωνία του «γρήγορου» και του «εύκολου» θεωρεί ευτελούς αξίας και ξεπερασμένα. Νέοι σπουδαίοι μουσικοί που δίνουν τη συνέχεια στην παράδοση της Κύπρου και που θα αποτελέσουν και το «προζύμι» για το μέλλον. Η ανάγκη είναι ίδια πιστεύω… και όταν η πληροφορία αυτή έρχεται σε επαφή με τους νέους ανθρώπους μέσω οργανωμένων δομών παιδείας και μέσων διαμόρφωσης κουλτούρας όλο και περισσότεροι θα μπορούν να επιλέγουν τι τους ταιριάζει και να εκφράζονται με αυτό.

–Πού θα κατέτασσες την κρητική μουσική, εννοώ υπάρχει ας πούμε ανατολίτικη μουσική οικογένεια;
–Η κρητική μουσική είναι σαν το ίδιο το νησί που βρίσκεται σε ένα μουσικό σταυροδρόμι, επηρεασμένο από Δύση και Ανατολή. Αυτό είναι που του δίνει και τον ξεχωριστό χαρακτήρα, τη μουσική ταυτότητα που το κάνει αναγνωρίσιμο και άξιο μελέτης ακόμη και από ανθρώπους που έρχονται από άλλα σημεία του κόσμου να μοιραστούν αυτή την κουλτούρα.

–Ο Λαβύρινθος φέτος διοργανώνεται για δεύτερη φορά ποιο θέλεις να είναι το αποτύπωμά του στα μουσικά πράγματα;
–Αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε ο Λαβύρινθος είναι η συναναστροφή όλων των ανθρώπων που αγαπούν αυτού του είδους τη μουσική μέσα από μαθήματα, μουσικές συνευρέσεις μαθητών και δασκάλων σχεδόν κάθε βράδυ μέσα από συζήτηση, μελέτη, μουσικό παιχνίδι, να καταφέρει να μυήσει όλους τους συμμετέχοντες στην πιο αγνή λειτουργία της μουσικής στις ζωές των ανθρώπων, που δεν είναι άλλη από τη χαρά της συμμετοχής και της ελεύθερης και ανεμπόδιστης επικοινωνίας που η μουσική σου δίνει με τρόπο μοναδικό! Και αυτό επιτυγχάνεται και εδώ στην Κύπρο που διοργανώνεται για δεύτερη φορά, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχει ενεργή δραστηριότητα.

–Της συναυλίας στα Σπήλια προηγήθηκε σεμινάριο στην Κρητική Μουσική, τι κέρδισες από αυτό και τι νιώθεις ότι έδωσες σε όσους το παρακολούθησαν;
–Η επαφή μου πάντα με τους μαθητές είναι μια συνεργασία με το βλέμμα στο μέλλον. Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε όλοι μαζί σαν ομάδα για έξι μέρες και μοιραζόμαστε τα πάντα, τους δίνω όσο μπορώ περισσότερα εφόδια για να περάσουν «μουσικά» τον επόμενο χρόνο και με χαρά ξαναβρισκόμαστε πάλι για να συνεχίσουμε τη μελέτη μας την επόμενη χρονιά, να ξαναθυμηθούμε να βελτιώσουμε και να προχωρήσουμε στα επόμενα, μια και η σπουδή για όλους, δασκάλους και μαθητές δεν σταματάει ποτέ.


–Σήμερα ακούμε πολλή μουσική, καταναλώνουμε μουσική, αλλά ξεχωρίζουμε τι ακούμε; Ποια είναι η άποψή σου;
–Όσο με θάρρος ανακαλύπτουμε και αναγνωρίζουμε τι δονεί τις πιο ευαίσθητες «χορδές» της ψυχής μας, τόσο θα είμαστε και πιο εκλεκτικοί στο τι καταναλώνουμε μουσικά…. θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να τρεφόμαστε στα μουσικά «fast food» που κάποιοι άλλοι διαλέγουν για εμάς, θεωρώντας μας μέρος μιας άβουλης μάζας και θα ξεχωρίζουμε με μεγάλη ευκολία αυτό που γιατρεύει την ψυχή και το σώμα μας!

Πότε/πού: Σάββατο 4 Μαΐου στις 6:00 μ.μ. στο κοινοτικό πάρκο Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθου (αμφιθέατρο), στην καρδιά του χωριού Σπήλια Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X