ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μισή» θα μείνει η βρετανική μουσική βιομηχανία

Η μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει τη χρονιά της πανδημίας να μειωθεί κατά το ήμισυ

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Για να συλλάβει κάποιος το ποσοτικό και ποιοτικό μέγεθός της, αρκεί να αναλογιστεί τους μουσικούς, τα συγκροτήματα και τα φεστιβάλ που εδώ και δεκαετίες ανήκουν στον κύκλο εργασιών της. Ωστόσο, η μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει τη χρονιά της πανδημίας να μειωθεί κατά το ήμισυ, σύμφωνα με έρευνα του συλλογικού οργανισμού UK Music, που εκπροσωπεί καλλιτέχνες, παραγωγούς συναυλιών, μάνατζερ και άλλους παραγωγικούς φορείς του κλάδου.

Το ειρωνικά αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη είναι ότι, ενώ το 2019 η βρετανική μουσική βιομηχανία είχε αυξηθεί κατά 11%, συνεισφέροντας στην οικονομία της χώρας περίπου 5,8 δισ. λίρες, φέτος, λόγω της εκ των πραγμάτων μείωσης ή και παύσης πολλών δραστηριοτήτων της, αναμένεται να υποχωρήσει στα 3 δισ., συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των «εξαγωγικών» προϊόντων της, όπως οι περιοδείες καλλιτεχνών. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ο γενικός διευθυντής της UK Music, Τζέιμι Νιόκου-Γκούντγουιν, η μουσική βιομηχανία της Βρετανίας, ένα βασικό εθνικό της κεφάλαιο, «ήταν ένας ακμαίος, γοργά αυξανόμενος και εμπορικά επιτυχημένος κλάδος, μέχρι που ενέσκηψε η πανδημία».

Σύμφωνα με την UK Music, υπάρχει προφανώς και ο κίνδυνος απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς και μείωσης του εισοδήματος καλλιτεχνών σε ποσοστό από 65% έως 80%, ιδίως όσων βασίζονταν στις ανά τον κόσμο συναυλίες, όπως ο Εντ Σίραν και η Ντούα Λίπα. Μοναδική αχτίδα ελπίδας φαίνεται πως είναι οι πλατφόρμες streaming, με το Spotify ειδικά να έχει αυξήσει τους συνδρομητές του κατά 30%.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε ένα τοπίο πιο κατακερματισμένο αλλά αναλόγως πληττόμενο, τα σχετικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για πιθανές συγχωνεύσεις μικρών εταιρειών με κολοσσούς της μουσικής βιομηχανίας όπως η Warner Music Group και η Live Nation Entertainment, η οποία είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer για την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί καλλιτέχνες στρέφονται εντονότερα κατά των υπηρεσιών streaming του Spotify, της Apple και της Amazon, διεκδικώντας δικαιότερη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ άλλοι, όπως είχε αναφέρει η «Κ» (11/11/2020), τα πωλούν σε μεγάλα funds και εταιρείες, ενόψει της επικείμενης αύξησης ενός σχετικού φόρου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι, σύμφωνα με το Bilboard, οι Killers, οι οποίοι παραχώρησαν τον μουσικό κατάλογό τους στην Eldridge Industries.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X