ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης

Λάτρης και μελετητής της βυζαντινής μουσικής, άφησε ανεξίτηλο το μουσικό του στίγμα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή σήμερα (30 Ιανουαρίου) ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, σε ηλικία 72 ετών. Ο συνθέτης ερεύνησε και μελέτησε σε βάθος τη βυζαντινή μουσική και διέθεσε αφειδώς χρόνο για να ανακαλύψει και να αποκρυπτογραφήσει χειρόγραφα μεσαιωνικής βυζαντινής μουσικής. Έργο ζωής και καρπός αυτής της ενασχόλησής του είναι το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής». Κατάφερε να δώσει διαφορετική διάσταση στην παραδοσιακή μουσική, να την ενώσει με τη βυζαντινή και να αναδείξει με έναν άλλο τρόπο τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης.

Η σύνθεση του «Ερωτόκριτου» είναι μία σπουδαία προσέγγιση στο κρητικό έργο του 16ου αιώνα, το οποίο ο Χάλαρης ανέδειξε, αξιοποιώντας τα μουσικά χαρίσματα του Νίκου Ξυλούρη και της Τάνιας Τσανακλίδου. Ο Χάλαρης έμεινε πιστός στο κείμενο του χειρογράφου, ακολούθησε την πορεία του Κορνάρου και του έργου και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη. Σημαντική για τη μουσική της δεκαετίας του ’70 είναι και οι «Δροσυλίτες» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, με τη συνδρομή και πάλι του Ξυλούρη, της Δήμητρας Γαλάνη και του Χρύσανθου. Ο δίσκος αποτελεί τομή και δείχνει την ευρύτητα της μουσικής του σκέψης και των δρόμων που ήθελε να ακολουθεί.

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1946 από οικογένεια κρητικών παραδοσιακών μουσικών. Έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον σπουδαίο μουσικολόγο και Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Η αγάπη του για τη βυζαντινή μουσική έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Το 1964 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και σπούδασε μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό (École Pratique des Hautes Etudes). Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1969 και άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιου του Βενσέν στη Γαλλία με θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής. Ίδρυσε την «Ορχήστρα παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων» (κατασκευάζοντας πολλά από αυτά τα όργανα μόνος του) και παρουσίασε την «Κοσμική βυζαντινή μουσική». Ο Χριστόδουλος Χάλαρης στη δεκαετία του 1980 δημιούργησε τη δισκογραφική εταιρεία «Οrata», η οποία έχει στον κατάλογό της σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου, που ηχογραφήθηκαν υπό την εποπτεία του.

Η δισκογραφία του

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης διέγραψε αξιοζήλευτη πορεία στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας σε μια εποχή πολιτικά φορτισμένη. Τη δεκαετία του 1970 κυκλοφόρησαν οι κύκλοι τραγουδιών «Τροπικός της Παρθένου», «Ακολουθία», «Δροσουλίτες», «Ερωτόκριτος» κ.ά. Ο συνθέτης συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξυλούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Χρύσανθο, τον Θέμη Ανδρεάδη και άλλους και με σπουδαίους δημιουργούς όπως τον Νίκο Γκάτσο και τον Γιάννη Κακουλίδη. Από τους εμβληματικούς δίσκους του είναι οι «Δροσουλίτες» του 1975, με δέκα θρύλους και θρήνους του Νίκου Γκάτσου, που μοιράστηκαν ερμηνευτικά η Δήμητρα Γαλάνη και ο Χρύσανθος.

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης έγραψε και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες «Ο Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μουσική για 8 αρχαία έργα (τραγωδίες και κωμωδίες) και για το μεσαιωνικό δράμα «Η θυσία του Αβραάμ». Τιμήθηκε για το έργο του «Ρωμανός ο Μελωδός» με το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1978).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X