ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Spotify – Car Thing: Φωνητική αναγνώριση… νταλκάδων

Το Car Thing, η νέα συσκευή του Spotify, μπορεί να προτείνει μουσική αναλόγως της «διάθεσης, του φύλου, της ηλικίας ή της προφοράς»

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Στην ταινία φαντασίας «Her» του Σπάικ Τζόνζι, ο Χοακίν Φίνιξ ερωτεύεται μια ψηφιακή… εφαρμογή, η οποία (προς υπεράσπισή του) μιλάει με τη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον. Η τελευταία διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και μεταξύ άλλων «μαθαίνει» τις διαθέσεις και τα γούστα του, φροντίζοντας να προσαρμοστεί σε αυτά. Το Car Thing, η νέα συσκευή του Spotify, προορισμένη για χρήση κυρίως στο αυτοκίνητο, δεν έχει βεβαίως τέτοιες προχωρημένες δυνατότητες επικοινωνίας, ωστόσο ενσωματώνει ένα επαναστατικό λογισμικό αναγνώρισης φωνής, χάρη στο οποίο μπορεί να προτείνει μουσική αναλόγως της «διάθεσης, του φύλου, της ηλικίας ή της προφοράς».

Η παραπάνω διατύπωση, που είναι της ίδιας της εταιρείας, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με πιο πρόσφατη την υπογραφή, εκ μέρους 180 μουσικών καλλιτεχνών, μιας επιστολής η οποία ζητάει την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος. Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το Spotify, το οποίο μαζί με το Apple Music είναι οι σημερινοί κυρίαρχοι των streaming μουσικών εφαρμογών, λάνσαρε στα μέσα του μήνα για πρώτη φορά μια δική του συσκευή: το προφανώς βαφτισμένο από μιλένιαλ «Car Thing», μια μικρή και πολύ ελαφριά ταμπλέτα, η οποία αλληλεπιδρά με τον χρήστη, στη λογική των φωνητικών βοηθών όπως η Siri, η Alexa κ.ο.κ.

Η διαφορά είναι πως εδώ το θέμα μας είναι η μουσική, τα podcasts και οτιδήποτε άλλο προσφέρει το Spotify· προφανής στόχος είναι η αντικατάσταση του ραδιοφώνου, του διαχρονικού μέσου δηλαδή στο οποίο ο περισσότερος κόσμος καταφεύγει την ώρα που βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Η αληθινή –και πατενταρισμένη πλέον– καινοτομία, πέρα από τις φωνητικές εντολές, είναι η τεχνολογία αναγνώρισης που διαθέτει η συσκευή, χάρη στην οποία «αντιλαμβάνεται» το φύλο, την προφορά, ακόμη και την ψυχική διάθεση του χρήστη, προκειμένου να προσαρμόσει κατάλληλα τις μουσικές προτάσεις της. Για να το πούμε απλά: εάν έχετε νταλκάδες, δεν χρειάζεται καν να ψάχνετε για βαρύ λαϊκό και δακρύβρεχτες μπαλάντες. Θα εμφανιστούν μόνα τους.

Σε όλα τα παραπάνω η επιστολή των καλλιτεχνών απαντά: «Αυτή η τεχνολογία αναγνώρισης είναι επικίνδυνη, αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας και άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων και δεν πρέπει να ενσωματωθεί από το Spotify ή κάποια άλλη εταιρεία. Οποιαδήποτε χρήση της είναι μη αποδεκτή». Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο πάντα δραστήριος σε τέτοια θέματα Τομ Μορέλο, των Rage Against The Machine, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να ροκάρεις όταν βρίσκεσαι υπό συνεχή εταιρική παρακολούθηση. Το Spotify πρέπει να το ακυρώσει και να κάνει το σωστό για τους μουσικούς, τους φαν και τους εργαζομένους στη βιομηχανία».
Από την πλευρά της, η σουηδική εταιρεία δημοσίευσε επίσημη απάντηση, σύμφωνα με την οποία «η κατοχύρωση μιας πατέντας δεν σημαίνει απαραιτήτως και την ενσωμάτωσή της στη συσκευή», η οποία άλλωστε διατίθεται ακόμη μόνο περιορισμένα. Σύντομα πάντως το Car Thing θα κυκλοφορήσει ευρέως σε όλο τον κόσμο, ενώ η ενσωμάτωση οποιουδήποτε λογισμικού απέχει μόνο όσο τα λίγα κλικ μιας αναβάθμισης…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X