ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα βραβεία Grammy έχουν τη βασίλισσά τους

Ηταν η βραδιά των γυναικών

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ηταν η βραδιά των γυναικών. Οπως για παράδειγμα της Τέιλορ Σουίφτ, η οποία στην προχθεσινή απονομή των μουσικών βραβείων Grammy έγινε η πρώτη καλλιτέχνις με τρία βραβεία για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς στην κατοχή της – το τελευταίο αφορούσε το «Folklore», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Ή επίσης της Megan Thee Stallion, που έγραψε ιστορία με το κομμάτι «Savage», ως η πρώτη ερμηνεύτρια που τιμάται με το σταθερά ανδροκρατούμενο βραβείο καλύτερου ραπ τραγουδιού.

Το μεγάλο ρεκόρ της βραδιάς όμως, που διαφαινόταν ήδη από τις εννέα υποψηφιότητες της νικήτριας, ανήκε στην Μπιγιονσέ: με τα τέσσερα βραβεία της (μεταξύ άλλων για την καλύτερη r’n’b περφόρμανς που απέσπασε με το τραγούδι «Black Parade»), έφθασε τα 28 Grammy συνολικά, τα περισσότερα στην ιστορία του θεσμού από γυναίκα ή άνδρα ερμηνευτή.

«Πιστεύω ότι η δουλειά μου ως καλλιτέχνις είναι να εκφράζω την εποχή, που τελευταία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη», δήλωσε η Μπιγιονσέ, το κομμάτι της οποίας «Black Parade» είχε κυκλοφορήσει στις 19 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης των σκλάβων των ΗΠΑ. Η αναφορά στο κίνημα Black Lives Matter ήταν προφανής, αλλά όχι η μοναδική της βραδιάς: η τραγουδίστρια της r’n’b Γκαμπριέλα Σαρμιέντο Γουίλσον, γνωστή ως H.E.R., είδε το τραγούδι της «I can’t breath», έναν ύμνο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που γράφτηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι τον Μάιο, να δια-κρίνεται ως τραγούδι της χρονιάς.

Το ζητούμενο της βραδιάς ήταν σύμφωνα με τον παρουσιαστή της, τον κωμικό Τρέβορ Νόα, «να έρθουμε κοντά όπως μόνον η μουσική μπορεί να μας φέρει», αν και το σχόλιό του δεν αναφερόταν τόσο σε θέματα ισότητας και αδικαιολόγητου αποκλεισμού από τα βραβεία (για τα οποία είχε κάνει λόγο προ καιρού ο αδικημένος των υποψηφιοτήτων The Weeknd), όσο σε θέματα υγειονομικά: η προχθεσινή τελετή απονομής των Grammy, η 63η στη σειρά, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Λος Αντζελες, κάτω από μια σκεπαστή βεράντα, με τα τραπέζια των παρευρισκομένων να έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση ασφαλείας και αρκετές από τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών να μεταδίδονται σε βιντεοσκόπηση.

Διακρίθηκαν επίσης η Μπίλι Αϊλις (ηχογράφηση της χρονιάς, για το «Everything I wanted»), η Dua Lipa (καλύτερο ποπ φωνητικό άλμπουμ, για το «Future Nostalgia») αλλά και ο Bad Bunny (καλύτερο λάτιν ποπ ή urban άλμπουμ, για το δυσπρόφερτο «YHLQMDLG»), ενώ τιμήθηκαν οι εκλιπόντες καλλιτέχνες του 2020 και οι εργαζόμενοι του συναυλιακού κλάδου που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση