ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τραγούδια του Καλδάρα είναι στην καρδιά μας

Ο Δημήτρης Μπάσης μιλάει στην «Κ» για τις συναυλίες «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» - Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της εποχής μας, ο Δημήτρης Μπάσης, με πολύχρονες σπουδές στη βυζαντινή μουσική και μια εντυπωσιακή πορεία που διαγράφει σπουδαίες συνεργασίες έχει ήδη αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στο σύγχρονο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Συνομιλήσαμε με τον σπουδαίο ερμηνευτή με αφορμή τις δύο βραδιές-αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας στις 10 και 11 Μαρτίου, σε Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα. Οι δύο συναυλίες, που έχουν στόχο και σκοπό, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


–30 χρόνια χωρίς τον Απόστολο Καλδάρα. Τι σημαίνουν για σας οι δύο αυτές συναυλίες-αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη με τον τίτλο «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω»;
–Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε αφιέρωμα για τον σπουδαίο αυτό συνθέτη. Νιώθω μια σύνδεση με τα τραγούδια του Καλδάρα και κάποια από αυτά τα αισθάνομαι «δικά μου». Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής μου πορείας τα σπουδαία αυτά τραγούδια βρίσκονται πάντα στις αποσκευές μου. Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού. Πρωτοπόρος στην εποχή του και πολυγραφότατος. Έφερε νέον αέρα στη μουσική γραφή του λαϊκού τραγουδιού και είτε με δικούς του στίχους ή μαζί με τους μεγάλους στιχουργούς της εποχής, όπως ο Βίρβος, ο Πυθαγόρας, η Παπαγιαννοπούλου, κ.ά. μας έδωσαν τραγούδια που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αναμφισβήτητα τα τραγούδια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

–Οι δύο συναυλίες στην Κύπρο, σε Λεμεσό και Λευκωσία, είναι η αρχή ενός κύκλου συναυλιών που θα γίνουν φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Απόστολου Καλδάρα, σε όλη την Ελλάδα.
–Ναι. Καταρχάς είναι μια ευκαιρία να θυμηθεί ο κόσμος τα τραγούδια αυτά. Και για να είμαι πιο ακριβής, να τα ξανασυνδέσει με τον συνθέτη τους, γιατί τα τραγούδια δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται. Το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» και το «Συ μου χάραξες πορεία» θα ακούγονται εσαεί. Τα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα είναι μέσα στην καρδιά μας και στη κάθε μας στιγμή εδώ και πολλές γενιές και θα συνεχίσουν και στις επόμενες. Και είναι σημαντική υπόθεση για τον πολιτισμό μας η αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που πρόσφεραν τόσο σημαντικό έργο.

–Οι δύο συναυλίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
–Ναι, πράγματι και είναι μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή μου σε αυτές. Σας εκμυστηρεύομαι την ευχάριστη έκπληξη και συνάμα τη μεγάλη χαρά που ένιωσα όταν έμαθα ότι εδώ στην Κύπρο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια γυναίκα! Είμαι βέβαιος πως και ο Κώστας Καλδάρας, ο γιος του Απόστολου, επίσης συνθέτης αλλά και ζωγράφος, ο οποίος θα συμμετάσχει στις δύο αυτές συναυλίες νιώθει ανάλογη τιμή και χαρά. Είναι για μας τους καλλιτέχνες ιδιαίτερα σημαντικό όταν η τέχνη μας, η τέχνη του τραγουδιού, γίνεται αφορμή να αναδειχτούν θέματα όπως είναι η βία και η κατάφωρη αδικία κατά των γυναικών. Η γυναικεία φύση και η παρουσία της στη ζωή του καθενός έχει πρωτίστως ταυτιστεί με την υπέρτατη έννοια της μάνας. Την καθόλα πιο δυνατή παρουσία στις ζωές μας και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε συλλογικά και ατομικά. Δυστυχώς, όμως, ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα βασικά και στοιχειώδη θέματα παραμένουν ακόμη στάσιμα. Καθημερινά βλέπουμε να παραβιάζονται, απροκάλυπτα, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται θεματοφύλακες της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Τέχνη οφείλει και πρέπει να δηλώνει καθημερινά παρούσα στους αγώνες των ανθρώπων. Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ και φρόντιζε την οικογένειά του. Όπως κάποιοι πιθανόν να γνωρίζουν, ο μεγάλος του πόνος, που ήταν και η αιτία να σταματήσει τις νυκτερινές εμφανίσεις στα κέντρα διασκέδασης, ήταν ο θάνατος της κόρης του. Ένας ταλαντούχος και τίμιος άνθρωπος και αφοσιωμένος στην οικογένειά του, που άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά. Αυτός είναι ο Απόστολος Καλδάρας που θα τιμήσουμε στις δύο συναυλίες.

–Τι θα ακούσουμε τις δύο αυτές βραδιές;
–Κάποια από τα μεγάλα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Και λέω «κάποια» γιατί είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα σε ένα δίωρο πρόγραμμα. Ο τίτλος του αφιερώματος (σ.σ. τίτλος τραγουδιού) «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» πραγματικά κυριολεκτεί. Ο Καλδάρας έγραψε πάνω από 1.000 τραγούδια και για 40 χρόνια μεσουρανούσε στις πωλήσεις δίσκων. Δεν είναι εύκολο να εντάξει κανείς τις εκατοντάδες επιτυχίες του σε ένα μόνο βράδυ. Εμείς χωρέσαμε μερικά από αυτά, όπως είναι τα εμβληματικά «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Όποια και να ’σαι», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», «Γυάλινος κόσμος», «Πετραδάκι πετραδάκι», «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Αν είν’ η αγάπη έγκλημα», «Όνειρο απατηλό», «Συ μου χάραξες πορεία» και τόσα άλλα! Η λίστα των μεγάλων επιτυχιών του Απόστολου Καλδάρα είναι πραγματικά ατέλειωτη. Σπουδαία τραγούδια που έχουμε πρωτοακούσει από όλους τους μεγάλους ερμηνευτές της εποχής.
Στο πρόγραμμα επιπλέον θα έχουμε και μια ένθετη αναφορά στο συνθετικό έργο του Κώστα Καλδάρα με δικά του, επίσης, εξαιρετικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες. Επί σκηνής θα παρουσιαστεί και ο ίδιος συνθέτης, ο Κώστας Καλδάρας για να μας αφηγηθεί στιγμές από τον πατέρα του.

–Συνεργάζεστε με δύο νέους τραγουδιστές, την Κατερίνα Παράσχου και το Πάρη Παράσχο, πώς είναι αυτή η συνεργασία;
–Ευλογία και χαρά! Ο Απόστολος Καλδάρας αγαπούσε και στήριζε τους νέους ανθρώπους. Τους σεβόταν και ήταν πάντα γενναιόδωρος. Από το ξεκίνημά του μέχρι και τον τελευταίο του δίσκο υπάρχουν διαρκώς «οι νέοι» άνθρωποι και ας αποτέλεσαν αργότερα τα μεγάλα ονόματα. Όταν ο Καζαντζίδης τραγουδούσε τον «Γυάλινο κόσμο» ή ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου τα τραγούδια της «Μικράς Ασίας» και του «Βυζαντινού Εσπερινού» ή η Γλυκερία το «Μην κάνεις όνειρα τρελά» όλοι νέα παιδιά ήταν, που πρωτοέβγαιναν στο τραγούδι. Γνωρίζω και εκτιμώ την Κατερίνα και τον Πάρη. Διαθέτουν ταλέντο και ήθος. Στους ιντερνετικούς καιρούς των αδιανόητων ταχυτήτων, που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντική η συνεύρεση και η στήριξη στη νεότερη γενιά, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά που δεν αρέσκονται στην ευκολία και στην εφήμερη επιτυχία. Θα ήταν παράληψη, ωστόσο, να μην αναφέρω ότι στις συναυλίες αυτές θα μας πλαισιώσει μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών υπό τη διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις του μαέστρου και για χρόνια συνεργάτη μου στην Αθήνα, του Βασίλη Χατζηλούκα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Γεωργία Μεσιήτη.

Πληροφορίες: 
«Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» - Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ: Τρίτη, 10 Μαρτίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου: Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ώρα 8:30 μ.μ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X